SON DAKİKA
SON DAKİKA


İmamoğlu’nun masasının üzerindeki anket!
13.05.2019

Türkiye Cumhuriyet tarihi bir belediye başkanlığı seçimin önemini hiç bu kadar önemli  kılmamıştı.

Çünkü bu seçim iktidar savaşına dönüştü..

Seçimleri bir kez daha Ekrem İmamoğlu’nun kazanması halinde, Türkiye’yi hem genel hem de Cumhurbaşkanlığı olmak üzere erken seçimlerin bekleyeceğini söylemek hiç de zor değil…

O nedenle AK Partinin istim üzerinde olduğunu söylemek zor değil.  Görülüyor ki bu noktada 23 Haziran öncesi de sonrası da siyaset sahnesinde çok ilginç gelişmeler de yaşanacak.

Peki 23 Haziran öncesi yapılan anket çalışmaları ne diyor?

MAK  Araştırma’nın “31 Mart Seçimleri Sonrası İstanbul Seçim Sonuçları Araştırması” başlığıyla Yüksek Seçim Kurulu’nun ‘iptal’ kararından önce yapılan anket olması vardı.

CHP  Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’nun masasındaki son anket  çalışması olduğunu dile getirmiş 1,2 oranında yanılma payı olan anketin, İstanbul’da, 27-30 Nisan tarihleri arasında, 5 bin 500 denek üzerinden yapıldığını açıklamıştı…

Anket yapılırken deneklere sorulan “31 Mart’ta hangi partiye oy verdiniz?” sorusuna verilen cevaplara göre, o oranlar, kota olarak uygulanmış…

Anket hakkında teknik bilgiler veren MAK  Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Kulat , çalışma sırasında kadın-erkek dengesine dikkat edildiğini belirterek, “(Deneklerin) %46’sı kadın, %54’ü erkek. (…) Yine kota olarak yaş aralıkları, TÜİK rakamlarına çok yakın İstanbul dengesi gözetilen bir çalışmadır bu” dedi.

Anket verilerine göre, 31 Mart seçimlerinde sandığa gitmeyenlerin oranı %17. Ankette, sandığa gitmeyen seçmenin bu tavrının sebeplerini de anlamaya çalıştıklarını belirten Kulat, kotasız olarak bakıldığında seçmenin yaklaşık %41’inin CHP’ye, %40.6’sının da AK Parti’ye oy verdiğini belirtirken, sandığa gitmeyen %17 oranındaki seçmene neden oy kullanmadıklarını sorduklarını, %17 oranındaki bu kitlenin yaklaşık %50’sinin, “bireysel, ailevî mazeretler” gösterdiklerini kaydetti.

Kulat, sandığa gitmeyen %17 oranındaki seçmenin %20’sinin ise “Oy versem de bir şey değişmiyor” düşüncesiyle sandığa gitmediğini ve bu seçmenlerin, ağırlıklı olarak AK Parti’li olduğunu belirtirken, ilginç açıklamalar yapıyor.

“Seçmenin, AK Parti’nin dilini beğenmediği bir dönem yaşıyoruz. Bu, önemli bir ayrıntı. Cumhur İttifakı’na oy verenlerin sadece %3’ü MHP’li. Yani MHP’den ciddi oranda AK Parti’ye oy gelmemiş.”

Anket çalışmasında deneklere, “31 Mart seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı tercihinizde ne etkili oldu?” sorusunu da sorduklarını kaydeden Kulat, bu konuda şu değerlendirmede bulunmuş;

“‘Oy verdiğim aday’ birinci sırada çıktı: %40. ‘Oy verdiğim aday’ noktasında AK Parti’lilerin tercihinden daha çok, Ekrem İmamoğlu’na oy veren seçmen, Ekrem İmamoğlu için; CHP için değil de Ekrem İmamoğlu için oy verdiğini söyledi. Bu önemli.

‘Oy verdiğim siyasi parti’ ikinci sırada geliyor: %30’luk bir bölüm. Bu, daha çok AK Parti’li seçmende dikkatimizi çekiyor. Bunun dışında, ‘Ülkenin içinde bulunduğu konjonktür şartlarından dolayı böyle bir tercihte bulundum’ diyen %10’luk bir seçmen var. Alt soruları sorduğumuzda, kitlesel oy karşılığı olan seçmenlerin, burada toplandığını ağırlıklı olarak gördük.

Tekrar söylüyorum; her iki parti adayı için de söylüyorum: EYT (Emeklilikte Yaşa Takılanlar), mahkûmlar, af bekleyen mahkûm yakınları, bunun dışında kadro bekleyen memurlar, işsizlik oranları, 3600 ek gösterge gibi kitlesel karşılığı olan seçmenin de önemli bir yer tuttuğunu söyleyeyim.”

Kulat, deneklere o tarihlerde seçilmiş bir aday olarak gözüken ‘Ekrem İmamoğlu imajı’na dair soru da sorduklarını belirterek, “Ekrem İmamoğlu’nun imajına, Ekrem İmamoğlu’na oy verenden daha fazla kişi olumlu bakıyor. Ekrem İmamoğlu, imajını daha da güçlendirmiş. Onun için söylüyorum” dedi.

 “Seçimde bir hile yapıldığını düşünüyor musunuz?” sorusuna deneklerin %56’sının “Hayır, düşünmüyorum”, %36’sının ise “Evet, düşünüyorum” cevabı verdiği, AK Parti’ye oy verdiğini söyleyen seçmenin bir kısmının da hile olmadığını düşündüğü ankete yansımış…

Kulat, “Seçimin tekrarlanması durumunda politik tercihiniz değişir mi?” sorusuna ise deneklerin %79’unun “Değişmez” cevabı verdiğini, %8’inin kararsız olduğunu, %13’ünün ise “Evet, değişir” cevabı verdiğini açıkladı.

Kulat, “Kararsızları dağıttığınızda, %16-17’lik bir seçmen, ki seçimin kaderini değiştirecek bir seçmen, bu seçmen, ‘Evet, kararım değişir’ diyor ve bu seçmen, ağırlıklı olarak AK Parti’ye oy verdiğini, yani Cumhur İttifakı’na oy verdiğini söyleyen seçmen” diye konuştu.

Bu verileri değerlendiren Mehmet Ali Kulat, “Bu fotoğraf doğru çıkarsa, Ekrem İmamoğlu’na oy verme oranının artacağını gösteriyor, bu veriler” ifadelerini kullandı.

Bu anketin sonuçlarını, Ekrem İmamoğlu’na da özel bir sunumla takdim ettiklerini belirten Kulat, “(Bu anket), Ekrem İmamoğlu’nun önündeki son çalışma” dedi.

***

Konsensus Araştırma Başkanı Murat Sarı, CHP'nin adayı Ekrem İmamoğlu'nun yüzde 2 farkla, AK Parti adayı Binali Yıldırım'ın önünde olduğunu söyledi. Sarı, 21-22 Nisan tarihlerinde 40 bin kişiyle yapılan ankette 18-29 yaş grubunun yüzde 54.6'sının CHP'li İmamoğlu'na oy vereceğini belirttiğini açıkladı.

Sarı'nın 'belirleyici kitle' dediği grubun yüzde 42.2'si ise AK Parti'li Yıldırım'a oy vereceğini söyledi. Ankete göre 30-39 yaş grubunun yüzde 49'u İmamoğlu derken, 40-49 yaş grubunda bu oran yüzde 44.9'a düşüyor. 60 yaş üstünün ise yüzde 47.2'si İmamoğlu'na oy vereceğini belirtiyor. Sarı, toplam oy oranını ise yüzde 50.2 Ekrem İmamoğlu, yüzde 48.1 Yıldırım olarak açıkladı.

Bu sonuçlara göre yeniden sayım sonrası Millet İttifakı adayı Ekrem İmamoğlu ile Cumhur İttifakı Adayı Binali Yıldırım arasında açıklanan 13 bin 700 oy farkının, 23 Haziran'da seçimler yenilendiğinde yaklaşık 180 binin üzerine çıktığı görülüyor.

Sarı, 39 yaşa kadarki seçmen kitlesinin 23 Haziran'da alınacak sonuçlarda belirleyici olacağının altını çizerek "DSP, Saadet, bağımsız adaylar, TKP ve diğer partilere oy veren 2,7'lik kesimin yüzde 1'inin de Ekrem İmamoğlu'na kaydığını görüyoruz. Binali Yıldırım'a oy verenlerin pek fikrinin değişmediği sonucu var. Yıldırım'ın oy oranı yüzde 48,1 ile 48,3 arasında değişiyor" diye konuştu.

Murat Sarı bunun yanında seçmenlerin 54,1'inin YSK'nın İstanbul'daki seçimleri iptal kararını doğru bulmadığını açıkladı. 

***

Avrasya Anket Şirketi'nin öngörüsüne göre ise Ekrem İmamoğlu oyunu artıracak.

Avrasya Araştırma Başkanı Kemal Özkiraz, "CHP içerisinde oy vermemiş seçmenlerin tamamı ve seçime katılmayan adaylardan 50 bin kadar avantaj sağlayacak. Saadet Partisi seçime katılıyor. AK Parti'ye gidecek oylar Saadet'te kalacak, CHP'ye gidecek olan zaten gidecek, 50 bin oy kadar da oradan Ekrem İmamoğlu avantajlı olacak. Bağımsız Türkiye Partisi’nin aday çıkarmayacağını düşünüyorum. Oradan 20 bine yakın bir avantaj sağlayacak Ekrem İmamoğlu. Tamamından fazladan alacağı oy 120 bin kadar diye düşüyorum. Asıl oy alacağı kesim yine Cumhur İttifakı'nın vicdanlı seçmenleri" ifadelerini kullanıyor…

*** 

Tabi ki bunlar anket..

Hani bir söz vardır.

Fala inanma falsızda kalma diye…

Anket işi de böyle… 

Yazımızı yazarken DSP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Muammer Aydın’ın adaylıktan çekildiğini açıklaması seçimler öncesi en önemli gelişmelerden biri oldu..

Hiç kuşkusuz bu gelişme  İmamoğlu’nun önünü biraz daha açarken, AK Parti açısından bir dezavantaj oldu…

Şüphesiz AK Parti’nin de karşı hamleleri olacaktır!

Çünkü  31 Mart’ta sandığı gitmeyen 1 milyon 700 seçmen var!..

Anketlerde her ne kadar bu seçmenlerin büyük bir oranının CHP’ye kayabileceği söylense de AK Parti bu  1 milyon 700 bin seçmenin  büyük bir çoğunluğunun   kendilerine ait küskün seçmenler olduğunu bu kez onları sandığa getirmeye kararlı oldukları görülüyor. Bu kapsamda 1 milyon 700 bin seçmenin tek tek ziyaret edilip sandığa gitmeleri için ikna seferberliği başlatmış durumdalar…

31 Mart mahalli seçimlerinde oy kullanan seçmenler üzerinde yapılan analizlerde, İstanbul’da seçmenin yüzde 26’sının Kürt olduğu, bu oranın yarısını oluşturan ‘Muhafazakâr Kürtlerin’ seçimlerde AK Parti’yi tercih ettiğini yenilenecek seçimlerde Kürt seçmenin desteğinin artırılması için de yeni bir yol haritası belirleneceğini açıkladılar.. Bu kapsamda, AK Parti’de İstanbul seçimlerinde kullanılacak söylemin ‘Daha kucaklayıcı’ olacağı bütün milletvekillerinin İstanbul’daki seçim kampanyasında görev alması için program yapılacağını açıkladılar.. 

İki aday içinde çantada  keklik bir seçim yok!..

Özetle Türkiye   sonuçları itibarı ile  Türk siyasetini derinden etkileyecek  bir  İstanbul Belediye Başkanlığı seçimi bekliyor…

Dün gazetemiz  çok güzel bir manşet başlığı attı.

İSTANBUL İÇİN SEFER VAKTİ!..

Türkiye’de 23 Haziran’a kadar her yol İstanbul’a çıkacak…

‘İstanbul’un taşı toprağı altın’ demişler ya..

İstanbul’un taşı toprağı OY olmuş!..

Paha biçilmez şekilde!..

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap