SON DAKİKA
SON DAKİKA


Türkiye NATO'da ilk olacak!
31.05.2019

Türkiye ile ABD arasında S-400 hava savunma sistemi gerginliği sürüyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın “Anlaşma imzalandı ve bitti.S-400’ler Haziran’dan sonra gelecek” şeklindeki açıklamasının ardından  ABD’den yine tehdit geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Morgan Ortagus  Türkiye’nin S-400 hava savunma sistemi alması konusunda Amerika’nın duruşunun değişmediğini Türkiye'nin NATO müttefiki olduğunu ve DAEŞ'in mağlup edilmesinde kritik bir rol üstlendiğinin altını çizen Ortagus, "Buna rağmen S-400 konusunda pozisyonumuzda bir değişiklik yok. Türkiye S-400 alırsa çok gerçek ve ciddi sonuçlarla karşı karşıya kalacak." ifadelerini kullandı. 

Peki neler oluyor?

Yaşanan durum nedir? 

***

SIRADIŞI BİR DURUM :

Bir NATO ülkesinin önemli bir askeri ekipmanı Rusya'dan alması en hafif tabiriyle sıra dışı bir gelişme olacak. Ve bunun gelişmiş bir hava savunma sistemi olduğu göz önüne alınırsa veri paylaşımı ve Türkiye'nin Rus sistemlerini NATO standardındaki hava savunma sistemlerine entegre etmesi gibi bir dizi başka tartışma da beraberinde geliyor. Elbette S-400 işinin bir de diplomatik boyutu var.

ABD'NİN S-400 İTİRAZI :

Türkiye'nin FETÖ darbesi sonrasında zıtlaştığı ABD'den flaş açıklama Savunma Bakanı James Mattis'den geldi.Mattis alıma itiraz etti ve Rusya'dan S-400 hava savunma sistemleri satın alımının Türkiye-NATO arasındaki askeri iş birliğini olumsuz etkileyeceğini iddia etti.

NATO ÜYELERİNDE YOK MU? :

NATO üyesi bir ülkenin Rus füzesi sıradışı bir durum gibi gözükse de aslında tek örnek değil. Romanya, Bulgaristan, Yunanistan ve Almanya başta olmak üzere çeşitli NATO üyesi ülkelerinin elinde Rus menşeli S-200 ve s-300 gibi füze savunma sistemleri bulunuyor. Dahası yakın zamanda komşu ülke Yunanistan asıl alıcı Kıbrıs Rumları gibi gösterip S300 füzeleri almıştı. Bütün bu veriler de ABD'nin NATO bahanesini çürütüyor. Peki o zaman ABD'nin itirazının asıl sebebi ne?

ABD İSTEMİYOR ÇÜNKÜ...:

 ABD'nin S-400 füzelerini istememesinin bir çok nedeni var. Birincisi Türkiye gibi silah sattığı bir ülkeyi elinden kaçırmak istemiyor. İkincisi Türkiye'nin füze üretebilecek teknolojiye yükselmesini istemiyor. Rusya ile yapılan anlaşma gerçekleştiği taktirde Türkiye sadece S400'leri değil onun teknolojisini de transfer edecek. Üçüncüsü Patriotlardan çok daha etkili olması. Yani füzenin özellikleri.

S-400'LERİN MENZİLİ VE ÖZELLİKLERİ:

BD'nin Türkiye'nin eline geçmesinden rahatsızlık duyduğu S,400'lerin dost-düşman hedef tanıma sistemi bulunuyor. Patriotlardan çok daha etkili olan S-400 maliyet ve operatif harekat yeteneği yönünden de hesaplı bir silah. Son derece modern bir hava savunma füzesi olan S-400'lerin menzili ise 400 kilometre. 30 kilometre irtifası olan S-400 füzeleri aynı anda 36 ve gerektiğinde de çift batarya ile 72 hedefe bağlanabiliyor. Bu Türkiye için önemli bir parametre.

RUSYA NATO ÜYESİNİ BUNU NİYE VERİYOR:

İşin bir de Rusya boyutu var. S-400 füzeleri Rusya'nın en gözde ve sınıfının en iyi hava savunma silahı. Peki Rusya gerçekten diğer NATO ülkelerinin savaş uçaklarının S-400 sistemine karşı tatbikat yapmasını ister mi? Anlaşma 'son dakikada' gerçekleşmez diyenlerin öne sürdükleri materyallerden biri de bu. Sorunun yanıtı ise 'politik'. Rusya Türkiye'nin batı ve ABD ile olan 'soğuk savaşını' kazanıma çevirmek istiyor. Hem ABD'yi bu yolla delirtiyor hem Türkiye'yi kendine yakın tutuyor.

TÜRKİYE İÇİN ŞART:

Türkiye'nin uzun menzilli bir hava savunma sistemine ihtiyacı olduğu bir gerçek. Eylül 2013'te Türkiye yeni bir hava savunma sistemi üretmek için Çin'le işbirliğine gitti. Çin, bu ihalede hem Avrupalı EUROSAM hem de ortak teklif veren Raytheon ve Lockheed Martin'i geride bıraktı. Bu gelişme, NATO başkentlerinde endişe yarattı. Türkiye, Çin seçeneğinden vazgeçti ve yerine bir ABD-Avrupa Birliği'nden şirketlerin oluşturduğu bir konsorsiyum ile görüşmelere başladı. Ancak füzelerle birlikte anlaşmaya teknoloji transferleri de dahil olunca bu şirketler de kıvırmaya başladı

TÜRKİYE S-400 İŞİNİ BİTİRSE NE OLUR? :

Uzmanlara göre Rus füzelerini satın almak, Türkiye için de bazı önemli sonuçları da beraberinde getirecek. En önemlisi de bu alımın vereceği politik mesaj olacak. Uzmanlara göre Rusya'dan bu sistemin satın alınması Türkiye'nin de NATO ile ilişkilerini yeniden tanımlamak adına atacağı önemli bir adım olarak görülecek

S-400 NATO SİSTEMİNE DAHİL OLUR MU:

NATO'nun birbirine entegre hava savunma sistemi bulunuyor. S-400 alımı, muhtemelen tek başına çalışan bir sistem olarak kurulacak. Analistlere göre bu durum NATO ile yaşanan sürtüşmeyi daha da derinleştirecek

Analiz böyle… 

UZMANLAR “ VAZGEÇERSEK TEHDİT BÜYÜR..

Türkiye’nin gündemindeki S-400 tartışmalarını  değerlendiren TÜRKSAM uzmanı Şevket Apuhan ise çarpıcı açıklamalar yaparak şunları söyledi..

“ABD, Türkiye’yi bölmek için YPG’yi, PKK’yı silahlandırırken, Türkiye’nin S-400’lerden vazgeçmesi yalnızca bu tehdidi büyütür” vurgusu yapan Apuhan bakın neler söylüyor..

 “Bu saatten sonra biz ‘S-400 almıyoruz’ diyerek hiçbir şeyi çözemeyiz. Hiçbir yere varamayız. Zira, biz, S-400’leri alsak da almasak da, ABD’nin Türkiye ile ilgili planları zaten değişmeyecek.

Ancak bu sistemleri alırsak, hiç olmazsa bizim bir hava savunma sistemimiz olacak. Üstelik Türkiye-Rusya arasında geleceğe yönelik teknoloji gerektiren hava savunma sistemleri açısından bir işbirliği de Türkiye’nin çıkarına olacak.

Niye?

Çünkü Atlantik tamamen karşımızda. Türkiye’yi tamamen bölmeyi, parçalamayı ve akabinde yok etmeyi bir numaralı stratejisi haline getirmiş.

Şu durumda bizim S-400 almaktan başka hiçbir çaremiz gözükmüyor, hava savunma sistemi olarak. Semalarımızın güvenliğini sağlamak açısından şu an yapacak hiçbir şeyimiz yok. Bize acilen bu sistem lazım” 

PEKİ S 400’LERİN ÖZELLİĞİ NE? 

Menzili 400 kilometre…

Bu sistem, insanlı ya da insansız her türlü hava aracının yanı sıra hem seyir (cruise) hem de balistik füzeleri imha etme kapasitesine sahip. Azami menzili 400 kilometre, ulaşabildiği en yüksek irtifa da 30 kilometre.

Ayrıca, her hedefe iki füze kilitleyerek, eşzamanlı olarak 80 hedefi vurabiliyor.

Balistik füzeleri imha edebiliyor En fazla 3 bin 500 kilometre uzaklıktan fırlatılan orta menzilli balistik füzeleri imha etme kapasitesine sahip. Sistemin içinde yer alan bir füzenin ağırlığı 1,8 ton, uzunluğu sekiz metre ve çapı da yaklaşık 50 santimetre. Ayrıca 145 kilograma kadar savaş başlığı taşıyabiliyor.

Yunanistan ve Ermenistan kısıtlaması olmayacak

NATO, Türkiye'ye satılan AB üyesi ülkelerin ve ABD'nin savunma alanındaki silahlarında bazı kısıtlamalar uyguluyor. Bu kısıtlamaların başında, Türkiye'nin aldığı füze sistemlerini Ermenistan ve Yunanistan sınırlarına yakın bir noktaya konuşlandırmaması yer alıyor. Rusya'nın Türkiye'ye bu tarz bir kısıtlama getirmesi ise beklenmiyor. Haliyle Türkiye ilk kez Yunanistan ve Ermenistan sınırına füze yerleştirebilecek.

Türkiye NATO'daki ilk olacak

Şu anda elinde S-400 füze sistemi olan bir NATO üyesi bulunmuyor. Türkiye'ye bu sistemin konuşlandırılması halinde, bu açıdan bir ilk olacak. Bununla birlikte, Yunanistan'ın elinde bir önceki versiyonu olan yine Rus yapımı S-300 füzeleri var. Yunanistan, bu füzeleri NATO üyesi olmayan Güney Kıbrıs'tan satın almıştı. 

Öte yandan ABD'nin tepkisi sadece Türkiye üzerine olmadığıda görülüyor…

Rusya’dan S-400 hava ve füze savunma sistemlerini satın alan ülkelere yaptırım tehditleri devam ederken, Hindistan'ın Rusya ile yapılan 5,43 milyar dolarlık  S-400 anlaşmasını onayladığı öne sürüldü.

Kısacası S-400’leri almak olmazsa olmaz haline gelmiştir... 

Türkiye müstemleke bir ülke olmadığı gibi ABD’nin de bir eyaleti değildir.

NOKTA!

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap