SON DAKİKA
SON DAKİKA


İnsan ve Kuran
6.03.2021

Açık olan bir gerçektir ki, insan, yaratılmışların en üstünüdür. Zira insan maddi ve manevi olgunluğun en son noktasına yükselecek şekilde yaratılmıştır. Bu yükseliş, fertlerin ve toplumların birbirlerine yardımcı olmaları, aralarında iyi niyeti ve kardeşliğe bağlı bir dayanışmanın bulunması ile mümkündür…

Bu durumda insan, kendisini yaratana ve O’nun gönderdiği Kuran’a göre yaşama konularında bilgi sahibi olmalıdır. Kuran, hikmet saçan ve konuşan bir varlık gibi bize sunulmaktadır. Onun içindir ki, Mü’minün süresinin 62. ayetinde Yüce Allah, Kuran’ın hakikati konuştuğunu söylemektedir. “Biz herkese sadece gücünün yettiğini teklif ederiz, karşımızda doğruyu konuşan bir kitap vardır.”

Demek ki insan, Kuran’ı bütün kalbiyle dinleyip, ruhunun derinliklerine nüfuz ettirdiği zaman, onun ne denli hayat sahibi olduğunu ve dudaksız konuştuğunu hissedecektir. Kalp ona açıldığında, gönül tamamen ona verildiğinde, damarlardaki kan onunla coştuğunda, onda ne hikmetler, ne hazineler ve ne sırların olduğu görülecek ve anlaşılacaktır. İşte o zaman onun ne kadar içten bağlı bir dost, ne kadar insanın iyiliğini düşünen bir arkadaş ve yine insana şifa veren bir doktor olduğu fark edilecektir. Yüce Peygamberimiz yoldan geçerken Kuran sesini duyduğunda durur onu dinlerdi. Levh-i mahfuzdan gelen bir nida, ilahi kaynaktan gelen bir çağrı ve bir nur seviyesinde bir dostu dinler gibi dinlerdi.

Kuran “hakim”dir. Zira o, herkesle gücü nisbetinde konuşur, kalbindeki nazik noktaları okşar ve kaldıramayacağımız yükü teklif etmez, onun içindir ki, Taha süresinin 2. ayetinde Yüce Allah şöyle buyurmaktadır: “Kuran’ı sana sıkıntıya düşesin diye indirmedik.” Yani Yüce Allah, Kuran’la insanların hayatını, yaşantılarını, sıkıntıya değil ferahlığa, mutluluğa kavuşturmak için indirilmiştir. Kuran’ın emirlerini yerine getirmek için insanın kendisini heder etmesini istememektedir. Okunuşu kolay, emirleri insan gücünü aşmamaktadır. Kişi, gücü nisbetinde ibadetlerinden sorumludur. Kuran sıkıntı kaynağı değil, bir rahmet kaynağıdır. Kişiyi sıkıntıya sokmak için değil, rahatlıkla Rabbine varması için indirilmiştir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap