SON DAKİKA
SON DAKİKA


Oruç tutmanın fazileti
29.05.2019
Efendim, hepimiz biliriz ki; ramazan ayı, insanlara hidayet yolunu gösteren, doğruyu yanlıştan ayıran Kuran’ın indirildiği aydır. O halde her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Ancak hasta olan veya yolculukta bulunan kimse tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde tutsun. Zira Yüce Allah insanlar için kolaylık ister, zorluk istemez.
 Kur'an-ı Kerim’de “Ey iman edenler! Kötülüklerden sakınmanız için oruç ibadeti, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılınmıştır” buyurur. Burada açıkça görülmektedir ki; kötülüklerden uzak durmak, nefsi terbiye etmek, maddi ve manevi huzura kavuşmaları için Yüce Allah, insanlara oruç ibadetini dini bir görev olarak yüklemiştir. Malumdur ki; oruç tutmanın esas gayesi belirli bir süre yeme içme ve diğer nefsi arzulardan uzaklaşarak aç kalma olayı değildir. Oruç, sağlam bir iradeye sahip olmak, kötü alışkanlıkları terk etmek, iyi ve güzel huylar kazanmaktır. Kısaca oruç, güzel bir ahlak eğitimidir. Oruç insanı gurur ve kibirden, kötü huylardan uzaklaştırır, insanı nefsine hakim kılar. Oruç tutan bir insan dilini yalan söylemekten, kötü sözlerden, dedikodu yapmaktan, laf gezdirmekten, insanları çekiştirmekten, iftiradan, sövüp saymaktan korumalıdır. Gözleriyle harama bakmaktan, kulağıyla yalan ve dedikodu dinlemekten, ayaklarıyla kötü işler peşinde koşmaktan, beyni ile kötülükler düşünmekten uzak durmalıdır. Kısacası tüm organlarıyla, tüm benliğiyle oruç tutmalıdır...
Sevgili Peygamberimiz bir hadisinde, ramazan orucunun anlamını bilerek ve ruhunun derinliklerinde hissederek, sadece Allah rızası için oruç tutan kimsenin geçmiş günahlarının bağışlanacağını müjdelemektedir.
Hasta olanların, seferde bulunanların tutamadıkları oruçları daha sonraki günlerde tutabilecekleri, oruç tutamayacak kadar güçsüz, yaşlı ve hasta olanlar fidye vererek bu mükellefiyetten kurtulabilecekleri Kur'an-ı Kerim'de bildirilmektedir. (Bakara 185.ayet)

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap