SON DAKİKA
SON DAKİKA


Yalanla yanıltma
10.04.2021

Hayatımızda gittikçe artan ve yaygınlaşan yalanlarla yanıltmaların, iftiralarla karalamaların ve de suçlamaların toplumumuzu nereye götüreceği gerçekten de üzerinde düşünülmesi gereken bir durum. Bu konu hayatımızı ilgilendiren pek çok konuda karşımıza çıkmaktadır. Ancak biz bu konuyu dini yönden ele alacağız…

          Özellikle din konusu çok önemli. Delil isteyen bir alandır. Bilhassa kahve köşelerinde, sohbetlerde, dini konular üzerinde gelişigüzel konuşmamak dine karşı en güzel davranış ve saygı olsa gerektir… İnsana yapılan iftira Nur suresinin 4. ayetinde yer almaktadır. Ayette, özellikle iffetli kadınlara yapılabilecek iftiradan bahsedilmektedir. İffetli kadınları zina suçu ile suçlamak, İslam’da en çirkin davranışlar arasında sayılmış, bu tip insan “fasık” sıfatıyla vasıflandırılmıştır. Peygamberimizin eşi Hz.Aişe’ye atılan iftira, Nur suresinin 11.ayetinde “ifk” kavramıyla ifade edilmektedir. “İfk”, aslından çevrilmiş, hakikati bozulmuş söz, yani yalan, bühtan ve iftira anlamına gelmektedir…

         “Muhammed’in eşine o yalanı uyduranlar içinizden bir güruhtur. Bunu kendiniz için kötü saymayın. O, sizin için hayırlı olmuştur. O kimselerden her birine kazandığı günah karşılığı ceza vardır; içlerinden elebaşılık yapana ise büyük azap vardır…” (Nur 11)

Ayetler, asılsız suçlamaların ve bühtanın Allah tarafından ağır bir şekilde cezalandırılacağına dikkat çekmektedir. İyice emin olmadığımız meselelerde fikir beyan etmememiz en doğru davranıştır. İnsanlar şunu bilmelidirler ki iftira, insanı ateşe götüreceği gibi, bir kimseyi yalan yere suçlamak ve suçlamadan elde edilecek bir menfaat, zarar getirmekten başka hiçbir işe yaramayacaktır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap