SON DAKİKA
SON DAKİKA


Amasya’da İki Müze
10.08.2021

Amasya gezimiz sırasında iki müze ziyaretinde bulundum. Bunlardan birisi Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi. Amasya İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından verilen bilgilerde “Amasya’da İlhanlı Dönemi’nden günümüze ulaşan tek eser olduğu, özellikle yapının ön cephesinin sanat bakımından çok değerli bulunduğu, sadece Amasya Bimarhanesi’ne mahsus bir özellik olarak kapı kilit taşında diz çökmüş vaziyette insan kabartması mevcut olduğu, Anadolu'da müzikle tedavi yapılan ilk hastane olarak bilindiği, Müzede Fatih Sultan Mehmet döneminin önemli hekimlerinden ve 14 yıl boyunca başhekimlik yapmış Sabuncuoğlu Şerefeddin'in kendi yazmış olduğu ve ilk Türkçe cerrahi eser olan Cerrahiyyetü-l Haniye kitabındaki çizimlerden yola çıkarak yaptırılan on ayrı branştaki tıp ve cerrahi aletlerinin sergilendiği ve tedavi yöntemlerinin gösterildiği, Sabuncuoğlu Salonu, cerrahi operasyon ve tedavilerin yapıldığı Sabuncuoğlu Kliniği ve o dönemki hastalara uygulanan müzikoterapide kullanılan musikinin temel aletlerini ve tedavide uygulanan Türk Musikisi makamları hakkında detaylı bilgi edinebileceğiniz Müzik Tedavi Salonu bulunduğu” bilgileri belirtilmektedir.” (https://amasya.ktb.gov.tr/TR-59522/sabuncuoglu-tip-ve-cerrahi-tarihi-muzesi.html) Müze bahçesinde tıp alanında kullanılan çok çeşitli bitkilerin yetiştirildiği ve tanıma imkanının verildiği bir bitki okulunun olması da ayrıca çok güzel bir yaklaşım olmuş.

Diğer bir müze ise Amasya Arkeoloji Müzesi. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı kültür portalında müze bilgisi için “1925’de kurulan Amasya Müzesinin önceleri muhtelif binalarda hizmet verdiği, 1980 yılında şimdiki modern binasına taşınan müzede Geç Neolitik Erken Kalkolitik Çağ’dan itibaren Tunç Çağı, Hitit, Urartu, Frig, İskit, Pers, Helenistik, Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait on üç ayrı medeniyetin eserlerini bir arada görmenin mümkün olduğu, Müze binasının batısında bulunan müze bahçesi içerisinde Hitit, Helenistik, Roma, Bizans, İlhanlı, Selçuklu ve Osmanlı Dönemlerine ait taş eserlerin sergilendiği, daha önce Müzenin bahçesinde bulunan ve Selçuklu Sultanı I. Mesud’a ait olan türbe içinde sergilenen İlhanlılar Dönemi'ne ait 14'üncü yüzyıldan kalma mumyalar müze içerisindeki özel bir bölümde sergilendiği, İlhanlıların Anadolu’daki hakimiyetleri döneminde Amasya’da nazırlık ve emirlik yapmış kişilere ve yakınlarına ait mumyaların bulunduğu bu bölümün, müzenin en ilgi çeken yerlerinden birini oluşturduğu, Müzede ziyaretçilerin amatör makinelerle fotoğraf ve görüntü almalarına izin verilmektedir denildiği” bilgilendirmeleri yapılmaktadır. (https://www.kulturportali.gov.tr/turkiye/amasya/gezilecekyer/amasya-arkeoloj-muzesi)

Çok güzel bir felsefeyi yakalamış Amasya kentini gezmek ve görmek gerekiyor.

Çok güzel olanakları var. Özellikle bu bitki müzesinden yararlanarak da Trabzon için yöresel bitkilerin sergilendiği bir bitki müzesinin olması önerisini de getirmek isterim.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap