SON DAKİKA
SON DAKİKA


Avrupa Birliği Fonları, Hibeleri Ve Sübvansiyonları
11.01.2022

Bu yazıda, Avrupa Birliği internet sayfasından yararlanılarak Avrupa Birliği fon sistemleri, hibe mekanizmaları ve sübvansiyonları üzerinde genel başlıklar verilmektedir. Çeşitli fonlamalar söz konusudur. Avrupa Birliği, bir dizi proje ve program için finansman sağlamaktadır. Fonların nasıl kullanıldığı ve parasal kaynağın şeffaf, hesap verilebilir bir şekilde harcandığı konusunda sıkı, katı kurallar uygulanmaktadır. 

Avrupa Birliği finansmanı birçok farklı biçimde şekillenmektedir. Hibeler söz konusudur. Hibeler, kısmen Avrupa Birliği tarafından ve kısmen diğer kaynaklardan finanse edilmektedir. Hibeler,  genellikle teklif çağrıları olarak bilinen kamusal duyurularla yapılmakta ve potansiyel faydalanıcılar tarafından takip edilmektedir. Ulusal ve bölgesel yetkililer tarafından yönetilen sübvansiyonlar da söz konusudur. Avrupa Birliği politikalarını ve programlarını desteklemek için mali yardım biçimleri olarak krediler, garantiler ve öz sermaye destekleri verilmektedir. Ayrıca Horizon 2020 yarışmalarının kazananlarına ödüller verilmektedir.

Avrupa Birliği fonlarının yönetimi doğrudan, paylaşılan yönetim ve dolaylı biçimde olmaktadır. Doğrudan yönetim bahsinde Avrupa Birliği tarafından yönetilen finansman, genellikle Avrupa Birliği politikalarıyla ilgili belirli projeler için hibeler şeklindedir. Teklif çağrılarını yanıtlayarak bu tür bir finansmana başvuru yapılabilir.

Paylaşılan yönetim bahsi, ulusal ve bölgesel makamlarla ortaklaşa yönetilen ve AB bütçesinin yaklaşık %80'ini oluşturan bir finansman sistemidir. Bunun için Avrupa yapısal ve yatırım fonları çatısı altında beş ana fon kullanılmaktadır. Bölgesel ve kentsel kalkınma amaçlı Avrupa Bölgesel Kalkınma Fonu, sosyal içerme ve iyi yönetişim amaçlı Avrupa Sosyal Fonu, daha az gelişmiş bölgelerin ekonomik yakınsaması için Uyum Fonu, kırsal kalkınma için Avrupa Tarım Fonu ve Avrupa Denizcilik ve Balıkçılık Fonu bu fonları oluşturmaktadır.

Dolaylı yönetim bahsinde finansman Avrupa Birliği tarafından değil, ulusal ve bölgesel makamlar tarafından yönetilmektedir. Sübvansiyonlar olarak da bilinen bu tür finansman için ulusal düzeyde başvuru yapılabilmektedir.

AB finansmanını; araştırmacılar, çiftçiler ve kırsal işletmeler, küçük ve orta ölçekli işletmeler, genç insanlar, kamu kurumları, sivil toplum, kar amacı gütmeyen kuruluşlar ve diğer faydalanıcılar alabilmektedir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap