SON DAKİKA
SON DAKİKA


Avrupa Komisyonu Destekleri
4.10.2022

Yeni başlayanlar için AB finansmanına başvurmadan önce Finansman türleri ve ortakların nasıl bulunacağı hakkında genel bilgiler sunulmaktadır. AB finansmanına başvurmak isteyen adaylar için bu açıklamaların faydalı olabileceği belirtilmektedir. Burada, Avrupa Komisyonunun bu bağlamda verdiği bilgiler ifade edilmeye çalışılmıştır.

Farklı finansman türleri vardır. Bunlar; hibeler, finansal araçlar (krediler, garantiler ve öz kaynak), sübvansiyonlar, tröst fonları ödülleri ve satın almalar (kamu sözleşmeleri) olarak sıralanabilir. Tüm finansman türleri için uygulama kuralları Mali Tüzüğe tabi olmaktadır.

Hibeler, AB politikalarına hizmet eden faaliyetlerde bulunan üçüncü taraf yararlanıcılara (genellikle kar amacı gütmeyen kuruluşlar) bağış yoluyla Avrupa Birliği bütçesinden sağlanan doğrudan mali katkılardır. Bu gider harcamalar, çoğunlukla Avrupa Komisyonu tarafından doğrudan kendi departmanları tarafından veya dolaylı olarak AB ajansları, yürütme ajansları veya ulusal ajanslar aracılığıyla merkezi yönetime tabi olmaktadır.

Hibeler, Avrupa Birliği'nin harcamalarının önemli bir bölümünü temsil eder ve iki geniş kategoriye ayrılır. Bunlar; “AB politikasının bir parçasını oluşturan bir hedefe ulaşılmasına yardımcı olmayı amaçlayan eylemleri finanse eden hibeler” ve “genel Avrupa çıkarına yönelik bir amacı veya AB politikasının bir parçasını oluşturan bir hedefi takip eden bir kuruluşun işletme giderlerini finanse eden işletme hibeleri” olarak açıklanmaktadır.

Hibeler, yararlanıcıların söz konusu faaliyetleri yürütmek için fiilen yaptığı maliyetlere dayanır ve eylemin sonuçları yararlanıcıların mülkiyetinde kalır.

Mali araçlar, Avrupa Birliği'nin belirli politika hedeflerini ele almak için bütçeden tamamlayıcı bir temelde sağlanan mali desteğin ölçüleridir. Bu tür araçlar, öz sermaye veya öz sermaye benzeri yatırımlar, krediler veya garantiler veya diğer risk paylaşım araçları şeklini alabilir ve uygun olduğu durumlarda hibelerle birleştirilebilir. Finansal araçlar bazı kaldıraç özelliklerine sahiptir. AB politika hedeflerini desteklemek için özel ve kamu fonlarını çekerek kıt bütçe kaynaklarını çoğaltmak amaçlı mali kaldıraç; çıkarların düzeylenmesi yoluyla AB politika hedeflerini takip etmek için emanet edilen kuruluşları ve finansal aracıları teşvik etmek amaçlı politika kaldıracı ve uygulama zincirinde yer alan aktörlerin uzmanlığından yararlanmak amaçlı kurumsal kaldıraç bu kapsamdadır.

Ayrıca, kamu ve özel kuruluşlarla ortaklaşa uygulanan bu araçlar, dış finansmanın (örneğin küçük ve orta ölçekli işletmelere veya KOBİ'ler) sağlanmasındaki piyasa başarısızlıklarını ele alır ve özel finansmanın herhangi bir şekilde dışlanmasını önler.

Güven fonları olarak bir güven fonu, birkaç bağışçının ortaklaşa kararlaştırılan hedefler ve raporlama formatları temelinde bir eylemi ortaklaşa finanse ettiği bir havuz finansman mekanizmasıdır. Her AB güven fonunun, havuzda toplanan kaynakların kullanımına karar veren kendi yönetim kurulu vardır. Bir AB güven fonu, AB ve onun finansmanına katkıda bulunan tüm taraflar adına toplu olarak hareket eder.

Mevcut AB tröst fonları ve fonların tahsisi hakkında bilgi paylaşımı yapılmaktadır. Ödüller söz konusudur. Ödül, bir yarışmanın ardından ödül olarak verilen mali katkıdır. Ödüller aracılığıyla, AB kurumları; olağanüstü çalışmaları ve başarıları tanımak, yatırımı teşvik etmek amaçlı teşvik ödülleri de vermektedir. Teşvik ödülleri, yatırımı belirli bir yöne teşvik etmeyi amaçlar ve esas olarak Horizon Europe programı tarafından kullanılır. Sübvansiyonlar uygulanmaktadır. Sübvansiyonlar, Avrupa Kırsal Kalkınma Tarım Fonu (EAFRD) tarafından sağlanan finansmanın büyük bir bölümünü oluşturmaktadır ve diğer konuların yanı sıra çiftçilere gelirlerini artırabilmeleri için doğrudan nakit ödemeler sunmaktadır. Sübvansiyonlar ayrıca AB'nin en yoksul bölgelerindeki ekonomik ve sosyal eşitsizliği azaltmayı da amaçlamaktadır. AB Uyum Fonu aracılığıyla, altyapı projeleri için ödeme yapılmasına ve çevrenin korunmasına yardımcı olmak için sübvansiyonlar verilmektedir.

Kamu ihale sözleşmeleri yapılmaktadır. Kamu alımı, bir ihale makamı (Üye Devletteki AB Kurumu veya yerel idare) tarafından bir kamu sözleşmesi yoluyla hizmet, mal veya yapım işi satın alınması olmaktadır. Genel bir kural olarak, bir kamu sözleşmesi hibeden açıkça farklıdır.

Sözleşme durumunda, ihale makamı, ödeme karşılığında ihtiyaç duyduğu bir ürün veya hizmeti elde eder. Hibe durumunda, faaliyetleri AB politika amaçlarına katkıda bulunduğundan, bir dış kuruluş tarafından yürütülen bir projeye veya doğrudan bu kuruluşa katkıda bulunur.

(devam edecek) https://ec.europa.eu/

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap