SON DAKİKA
SON DAKİKA


Bazı tespitler
5.10.2021

Gerek kamu kurumlarının gerekse özel sektör bileşenlerinin daha çok proje yapmaları bekleniyor. Proje kelimesi sihirli bir sözcük olarak görülüyor ve bu bakımdan ciddi kapasite artışları bekleniyor. Mevcut ihtiyaçların projelendirilmesi ve bu projelerin destek mekanizmalarına sunulması isteniyor. Gelecek ihtiyaçlar için ise yine projelerin üretilerek dosyalarda bulundurulması ve olası çağrılara karşı küçük revizyonlarla sunulması da beklenen diğer durumlardan.

Çok çeşitli hibe mekanizmaları var ve artık bütçe destekleri projeler üzerinden verilmektedir. Kalkınma Ajansları, KOSGEB Kuruluşu, TÜBİTAK, AB, Özel Sektör Bileşenleri çok sayıda hibe destek çağrısına çıkıyorlar ve başarılı bulunan projeleri destekliyorlar.

Kurumların proje hazırlama kapasitelerinin geliştirilmesi isteniyor. Danışmanlık sektörü önemli görülse de esas anlamda kurumların kendi ihtiyaçlarının, Pazar analizlerinin ve arge faaliyetlerinin kendi bünyelerinde incelenmesi ve kendi çerçevelerinde projelendirilmesi bekleniyor. Bu anlamda kurumsal arge kapasitesinin ilerlemesi beklenmekte.

Kalkınma Ajansları ve Bölge Kalkınma Programları Başkanlıkları (örneğin DOKA ve DOKAP bölgemizde), bölgenin sektörel kapasite raporlarını çıkarıyorlar. Hangi alanlarda eksiklikler var ve hangi sektörlerin desteklenmesi gerektiği araştırılıyor. Bölgenin turizm, sanayi, tarım, hizmet gibi sektörler bakımından verileri elde ediliyor. Yeni şartlara bağlı olarak istenen gelişmeler doğrultusunda destek mekanizmalarına çıkılıyor. Pazar analizleri, ulaşım koridorlarındaki gelişmeler, hammadde sorunları, yeni yatırımlar konuları bu kurum ve kuruluşlar tarafından ele alınarak açıklanıyor.

Bakanlıkların Stratejik Planları, Kalkınma Ajansı raporları, Ticaret Ve Sanayi Odalarının kapasite raporları, bankaların sektörel raporları, profesyonel danışmanlık firmalarının gerçekleştirdiği sektörel raporlar bir bütün olarak yeni yatırımları ortaya koymaya çalışıyor.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap