SON DAKİKA
SON DAKİKA


“Belediye Mühendisliği” Bölümleri Açılmalı
1.06.2020

Günümüzde, çok kullanılan kavramlardan birisi -farkındalık oluşturma- Nedir farkındalık? Bana göre farkındalık, mevcut bir konuya ya da konular içerisindeki konulara farklı bir bakış açısı getirerek, yeni bir tanımlamayla, mevcut koşulların da değerlendirilmesiyle, gelişme yönünde itici bir güç oluşturulmasıdır. Hakim şartların sürdüğü yerel noktalarda, bu tür öncelleyici yaklaşımların çok önemli olduğunu düşünüyorum.

Direkt konuya girmek istiyorum. Üniversitelerde belli bir planlama dahilinde “Belediye Mühendisliği” Bölümlerinin açılmasını önemli görüyorum ve öneriyorum.

Dünyada olduğu gibi, Ülkemizde de Belediyeler önemli yerel yönetimler. Meclisleri var. Karar alma ve uygulama imkanları var. Gelişmiş belediyeler, kaynağı kendisi üretiyor ve etrafına güç aktarıyor.

Merkezi bütçelerin imkanlarının tüm Ülke noktasında talep edildiği düşünüldüğünde, Bizim gibi gelişmekte olan ülkelerin gelişmiş ülkelerden çok daha fazla yatırım yapma konuları düşünüldüğünde, Belediyelerin bütünüyle merkezi bütçe tarafından finanse edilmesi mümkün değil.

Zaten bu amaç noktasında, Belediyeler güçlü olmadıkları için, çoğunluğu borç içerisinde yüzüyor. Siyaseten söylenen Merkezi destek konularının yetersiz olduğu da zaten görülüyor.

Hep söyledim Türkiye’nin kalkınması için öncelikle belediyelerin modernize edilmesi ve kendine yeter hale gelirken, yatırım yapan belediyeler olması gerekli. Bu konulardan belediyelerimiz çok uzakta. Kapsamlı dizaynları yapamıyorlar, geri dönüşüm teknolojilerini başarılı anlamda çoğu uygulayamıyor, yenilikçi kaplama tekniklerini gündemlerine alamamışlar. Güçlü belediyeler özek sektörün de önünü açmalı, yatırım yapanların yatırım koşullarnnı kolaylaştırmalı. Yatırım yapacak olanlar, böyle bir belediye var, burada yatırım koşulları kolaylaşmış ve bizim için avantajlarla dolu, burada olmamız lazım demeliler.

Bu noktada bir pencere açmak istiyorum. Bir farkındalık konusunun ötesinde, Belediyecilik mevzuatı, altyapı ve üstyapı uygulamaları, su temini uygulamaları, peyzaj konuları, kaplama teknolojileri ve geri dönüm stratejileri noktasında güçlü eğitim veren “Belediye Mühendisliği” bölümlerinin ve mezunlarının Belediyelerin çağ atlamalarında, Ülkenin kalkınmasına olan katkılar noktasında çok önemli mütalaa ediyorum.

Nedir Belediye? Belirli bir coğrafi bölgenin, normalde bir şehrin, kasabanın veya başka bir küçük yerel birimin belediye işlerinin yönetiminden sorumlu olan bir belediye meclisi tarafından yönetilen yerel bir organizasyon organıdır. Nedir Belediye mühendisliği? Kentsel hayata özgü işletme ve problemlerle (eklentiler, katkı maddeleri, parklar oluşturulması ve kanalizasyon sistemleri, su işleri ve kaplamalar inşa etmek ve bakımını yapmak) ilgilenen bir mühendislik dalı.

Vikipedi, özgür ansiklopedi; Belediye veya şehir Mühendisliğini “Belediye veya şehir mühendisliği, bilim, sanat ve mühendislik araçlarını kentsel bir ortamda uygular, belediye mühendisliği belediye altyapısı ile ilgilidir. Bu, cadde, yaya kaldırımı, su temini şebekeleri, sıhhi kanalizasyon, sokak lambası, belediye atık ve çöp yönetimi ve bertarafı, bakım ve kamu işleri için kullanılan çeşitli dökme malzemeler için depolama depolarının (tuz, kum vb.), şehir parkı ve bisiklet altyapısı belirtilmesini, tasarlanmasını, inşa edilmesini ve bakımını içerir-Yeraltı elektrik şebekeleri söz konusu olduğunda, elektrik ve telekomünikasyon hizmetlerinin yerel dağıtım şebekelerinin sivil bölümünü (kanallar ve erişim odaları) da içerebilir. Ayrıca, hurdacılık ve toplu taşıma otobüs servisi ağlarının optimizasyonunu da içerebilir. Bu disiplinlerin bazıları, diğer inşaat mühendisliği uzmanlıklarıyla örtüşmektedir, ancak belediye mühendisliği, genellikle aynı anda inşa edilen (belirli bir cadde veya geliştirme projesi için) ve aynı belediye otoritesi tarafından yönetilen bu altyapı ağlarının ve hizmetlerinin koordinasyonuna odaklanmaktadır” biçiminde kapsamlı olarak tanımlamaktadır.

Ünlü Bir bilimsel dergi olarak; “Proceedings of the Institution of Civil Engineers - Municipal Engineer ISSN 0965-0903 | E-ISSN 1751-7699 ICE Publishing is a division of Thomas Telford Ltd” İnşaat Mühendisleri Enstitüsü Bildirileri-“Belediye Mühendisi” Dergisi yayında olan bir dergidir. İnşaat Mühendisleri Enstitüsü Bildirileri-“Belediye Mühendisi” Dergisi; uluslararası hakemli dergi olarak, araştırmaları, en iyi uygulamaları, vaka çalışmalarını ve proje raporlarını yayınlamaktadır. Dergi, inşaat mühendisliğinin teknik konularını, siyasi değerlendirmeleri, sürdürülebilirlik konusunu, kültürel bağlamlarda çalışmaları ve satın alma kurallarını, yönetim ve finansın temel boyutları ile yerel toplum üzerindeki etkisini kapsamaktadır.

Belediye mühendisliği, toplumun yaşam kalitesine katkıda bulunan görevler de dahil olmak üzere, belediyelerin sorumluluğunda olan çevresel konuları içerir. Atıkların yönetimi ve bertarafı, kamu parklarının bakımı, su temini sistemleri, suyun arıtılması ve çok sayıda benzer sorumluluk dahil olmak üzere çok sayıda belediye görevi belediye mühendisliğiyle ilişkilidir.

Atık malzemelerin yönetimi ve bertarafı, belediye mühendisliğinin atık malzemelerin toplanmasını, taşınmasını ve ortadan kaldırılmasını içeren önemli bir parçasıdır. Bu malzemeler genellikle normal insan aktiviteleri tarafından yaratılan ve hemen çıkarılmazsa sağlıklarını etkileyebilecek atık olarak kabul edilir. Atık yönetimi teknikleri aşağıdakileri içeren çeşitli faktörlere bağlı olacaktır:• ülkenin kalkınma durumu • alanın bir şehir veya köyde bulunup bulunmadığı ve • evsel veya endüstriyel atıkların dahil olup olmadığı

Atıkların yönetimi, kırsal alanlardan kentsel alanlara nüfus göçü nedeniyle sanayi devriminden bu yana önemli bir konu haline gelmiştir. Atık bertarafı verimli bir şekilde gerçekleştirilmedikçe, sakinlerin ve çevrenin sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturacaktır. Bu nedenlerle insanlar bu önemli atık bertarafı konusuyla ciddi şekilde ilgilenmektedir.

Konut sakinlerine verimli bir şekilde su sağlanması, belediye mühendisliğinin bir diğer önemli sorumluluğudur. Yerel yönetimler belediyede bulunan su şebekelerinin işletilmesinden ve bakımından sorumludur, ancak bu projeler aynı zamanda bölgenin master planlamasında bir unsurdur. Su temini şebekelerinin planlanması ve tasarımında dikkate alınması gereken önemli faktörler şunlardır: • saha • şimdiki ve gelecekteki gereksinim • su basıncı ve • yangın ana muslukları ve sistemi

Verimli bir su tedarik ağı, ağın farklı sektörlerindeki akış ve basınç oranlarını belirlemek için bir hidrolik ağ üzerinden sıvı akışıyla ilgili bir çalışma olan boru ağı analizinin kullanılmasıyla tasarlanmıştır. Su temini şebekesinde su toplama havzası, su arıtma tesisleri, suyun depolanması için bir su deposu ve suyun tüketiciye taşınması için yöntemler yer almaktadır.

Su arıtımı esasen su tüketiciye teslim edilmeden önce gereklidir, böylece tıbbi olarak insan tüketimi için uygundur. Suyun arıtılması, normal olarak, pompalama maliyetlerini ve suyun arıtmadan sonra kontamine olma olasılığını azaltmak için tüketildiği nihai alanın yakınında gerçekleştirilir. Su arıtma işlemi, kir ve diğer organik maddeler gibi saflığı bozan malzemelerin sudan ayrılmasını, partiküllerin stabilitesini bozmak için kimyasalların eklenmesini ve bakterileri yok etmek için dezenfeksiyonu içerir. Su sistemi ağları genellikle bakım, onarım ve işletme kolaylığı için sektörlere ayrılmıştır.

Umumi Parkların Bakımı da önemli bir konudur. Umumi parklar terimi ayrıca atletik tesisler, oyun alanları, pavyonlar, barınak tesisleri, tenis kortları, basketbol sahaları, kum voleybol sahaları, havuzlar vb. İçerebilir. sulama, çim yönetimi, haşere kontrolü, genel peyzaj ve ağaç kesme gibi faaliyetler. Misyon, herkesin eğlenmesi için güvenli, temiz ve kullanışlı kamu parkları sağlamaktır.

Sonuç olarak, farkındalığın çok ötesinde bir yaklaşım olarak Türkiye’de, Üniversitelerde Belediye Mühendisliği lisans bölümlerinin açılmasını öneriyorum. Kendi kendini yöneten, zengin olan belediyeler, ancak bu spesifik konuda çok iyi yetişmiş teknik elemanlarda başarılabilir. Belediyeler, önemli vizyon katan kurumlardır. Belediye Başkanları, işletme, hukuk, gıda, mühendislik, altyapı, üstyapı, peyzaj vb. birçok konuda yetişmektedir. Belediye Başkanları güçlü bir belediye yönetimi ortaya koyduklarında donanımlarını çok artırmaktadır. Türkiye’nin belediyeleri, modern belediyecilik konuları noktasında büyük oranda başarısız durumdadırlar. Böyle bir konuda yapılabilecek önemli adımlardan birisi de farkındalık noktasında hatta onun çok ötesinde, “Belediye Mühendisliği” lisans programlarının oluşturulmasıdır. Belediye Başkanlarına, Rektörlere bu alanda önemli çalışmalar yapmak düşüyor kanımca.  

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap