SON DAKİKA
SON DAKİKA


Belediye Yönetimlerinin Temel Özellikleri
4.04.2023

Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Belediye Yönetimlerinin Temel Özellikleri konusunda bilgiler vermektedir. Belediye yönetimleri, yürütmeden sorumlu hükümetin bir parçası değil, kendi bölgelerinin kalkınmasını teşvik etme yetkisiyle doğrudan halk tarafından seçilen özerk makamlardır. Ulusal mevzuata aykırı olmamak koşuluyla, kendi yerel projelerini ve standartlarını oluşturmak için geniş yetkilere sahiptirler. Belediye yönetimlerinin görevleri şunlardır: Devlet tarafından yürütülen ev hizmetleri ve sağlık, eğitim, çevre temizliği, evlerde içme suyu, dinlenme ve spor ile ilgili temel karşılanmamış ihtiyaçların sağlanması görev kapsamındadır. Bölgelerinin ekonomik, sosyal ve çevresel gelişiminin organizasyonu ve planlanması ve belediyenin ilerlemesi için gerekli tesislerin inşası görev kapsamı içindedir. Yenilenebilir doğal kaynakların ve çevrenin uygun yönetiminin kontrolü sağlanmaktadır.

 Topluluk katılımının ve sakinlerinin sosyal ve kültürel gelişiminin teşvik edilmesi esas kapsamdadır. Her ülke, belediye özerkliğine ilişkin sınırları farklı şekilde belirlemiştir. Ancak, belediye yönetimlerinin bağımsız hareket edebildiği ortak alanlar vardır: Siyasi alanda yerel politikalar, planlar ve düzenleyici mekanizmalar oluşturularak faaliyet sürdürülmektedir. Mali alanda belediye vergilendirmesi, maliyetler, finansman, bütçenin tanımı ve uygulanması yoluyla ortak alanlar oluşmaktadır. İdari alanda, iç organizasyon, teknik yönler, belediye kamu hizmetlerinin sağlanması ve personelin sözleşme ve görevlendirmesi ile hareket gerçekleştirilmektedir.

Belediyelerin arazi idaresindeki yetkileri önemlidir. Latin Amerika'da belediye yönetimlerinin arazi idaresi açısından görev ve yetkileri için homojen bir model yoktur ancak 1980'lerde başlayan ademi merkeziyetçilik politikaları, belediye yetkililerini emlak vergilerini yükseltmek için kendi sistemlerini kurmaya ve arazi idaresi için kurumlar kurmaya sevk etti. Bu yetkiler aracılığıyla, belediye yönetimleri tapu kaydında ve kadastro haritalamada kilit bir rol oynamaktadır. Arazi tapusuna ilişkin olarak, belediye yönetimleri, belediye yönetimleri adına tescil edilmiş arazileri devir, tapulama ve tam kullanım hakkına yükseltme yetkilerine sahiptir.

Kadastro haritalamasına ilişkin olarak, emlak vergilerini toplama yetkisi mali kadastroların oluşturulmasına yol açmıştır ve bunlar belediyelerde kamu tesislerinin ve risk önleme planlarının planlanması ve oluşturulmasını desteklemiştir. Kadastro güncellemesinden aynı belediyeler sorumludur, ancak bölgedeki birçok ülkede, merkezi hükümet ile belediye hükümetleri arasında, bölümler, iller veya aracı makamlar kurulmuştur. Belediyelerin kadastro güncelleme çalışmalarında desteklenmesi amaçlanmaktadır (www.fao.org)

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap