SON DAKİKA
SON DAKİKA


Belediyeler Kireç Uygulamalarını Genişletmeli
9.12.2019

Kireç yerli ve milli bir malzeme olarak birçok mühendislik probleminin çözümü noktasında kullanılabilir. Gelişmiş Ülkeler, kireci yol altyapılarının stabilizasyonunda kullanmaktadırlar. Taşıma gücü düşük olan zeminler, şişme potansiyeli gösteren zeminler, genel anlamda problemli zeminler kireçle başarılı bir şekilde stabilize edilmektedirler.  Bu uygulama Ülkemizde sınırlı uygulanan bir durumdadır ve Türkiye’ye yayılmalıdır. Ayrıca temel tabakalarının geri dönüşümü noktasında da kireçten faydalanarak yol bakım ve onarım maliyetleri önemli oranda azalmaktadır. Mevcut tekniklerle rahatlıkla uygulanabilecek bir maliyet etkin çözüm olarak, belediyelerin uygulama sahasına alınmalıdır.

Kireç ürünleri, çeşitli endüstriyel, belediye ve çevre uygulamalarında kullanılır. Kireç, yol inşaatlarında, otoyollar ve park alanları gibi kısımların inşaat sürecinde toprağı stabilize etmek için kullanılır. Kireç maliyet etkindir ve iyileştirilmiş faydalar sağlar. Stabilite, geliştirilmiş sıkıştırma ve hızlı kuruma süresi avantajları söz konusudur. Su Arıtma / Kimya Endüstrilerinde de kullanılmaktadır. Kireç, belediye su arıtma ve atıksu arıtma tesislerinde de kullanılır. Aynı zamanda kimya endüstrisinde bir alkalin reaktifi olarak değerlendirilmektedir.

•Esneklik modül değerlerinde çok önemli artışlar (birçok durumda 10 veya daha fazla bir faktörle)

•Kesme dayanımında çok önemli gelişmeler (bazı durumlarda 20 veya daha fazla faktörle)

•Sürekli zamanla mukavemet kazanımı, çevresel veya yük hasarından sonra bile (otojen iyileşme)

•Ağır çevre koşullarında bile onlarca yıllık kullanımda uzun süreli dayanıklılık

Bu performans avantajları kısa ve uzun vadeli ekonomik faydalara dönüşmektedir. Kısa vadede, kireç stabilize tabakaların üstyapı tasarımındaki yapısal katkısı göz önüne alınarak daha uygun maliyetli tasarım alternatifleri oluşturulabilir. Yol inşaatlarında % 25 tasarruf sağlanabilmektedir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap