SON DAKİKA
SON DAKİKA


Covid-19 ve kalkınma
30.03.2020

Koronavirüs dünyanın sağlığını tehdit ediyor. Yeni ilaç üretme çalışmaları sürerken diğer bir yaklaşım olarak da, mevcut ilaçların tedavi edebilme özelliği sorgulanıyor. Bazı pozitif sonuçların alındığı ve bir çözümün kısa sürede sunulabileceği de belirtiliyor.

Bu süreçte, sağlık altyapısının ne kadar önemli olduğu görüldü. Tarımsal üretim kapasitesinin ne kadar önemli olduğu bir kez daha anlaşıldı. Ekonomik yapının güçlü olmasının ne kadar hayati olduğu bir kez daha görüldü.

Bu süreçlerde mesaj verecek olanların birleştirici ve topluma moral verici, motivasyon sağlayıcı olması gerekiyor. Sıkıntılı süreçleri birlikte aşacağız. Bu sıkıntılı süreçten çok daha güçlenerek çıkacağız. Gereken dersleri de çıkaracağız.

Üretimin artırılmasında, ekonomik üretimin sağlanmasında en önemli gerçek, güçlü bir ulaşım altyapısıdır. Türkiye jeopolitik önemi gereği, önceliğini karayolu ulaşımına vermesi gerekiyordu. Bunu yaptı. Büyük ulaşım projeleri, uzun tünel uygulamaları ile ülke, hem doğu batı hem de kuzey güney akslarında güçlü karayolu ulaşım ağıyla donatıldı. Akdeniz Karadeniz bağlantısının sağlanması hedefi yerine getirildi.

Önümüzdeki süreç, Türkiye’de sağlanacak karayolu etkin güçlenmeyle, fizibil olacak demiryolu projelerinin yaygınlaşacağı dönem olacaktır. Bunu da başardığında Türkiye, ekonomik yapısını da daha güçlü bir hale getirecektir. Ekonomik güçlenme de en önemli yatırım güçlü ulaşım altyapısıdır. Güçlü ulaşım altyapısı olmadan ekonomik ilerlemeden söz edilemez. Biz gelişmiş ülkelerden daha çok ulaşım yatırımı yapmak zorundayız.

Koronavirüs tedavisi noktasında, Türkiye’den etkin olabilecek çözüm önerileri geliyor. Bu da bizi mutlu ve umutlu kılıyor. Önümüzdeki süreçte tarımsal politikaların güçlendirilmesi gerekiyor. Demiryolu yatırımlarının artırılması gerekiyor. Sorunlarla etkin mücadelede, güçlü ulaşım altyapısı önemlidir.

Burada Türkiye’de; Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı olarak uzun süre görev yapmış ve Denizcilik Sektöründen gelen, Sayın Binali YILDIRIM ve ekibinin öngörüleri çok önemli katkı unsuru olmuştur ve olacaktır. Önümüzdeki süreçte Sayın Binali YILDIRIM’ın benzer doğru yaklaşımları demiryolu ulaşımı için de atacağını düşünüyorum. 

Koronavirüs sıkıntısı gelir geçer. Başka sıkıntılarda gelir geçer. Bu fırtınalar diner. Bu sorunları çözmek için güçlü ekonomi gerekir. Güçlü ekonomi için de güçlü ulaşım gerekir. Güçlü ekonomi alternatifleri oluşturur, bütünsel kalkınmanın önünü açar. Türkiye önceliklerini iyi koymuştur. İleriki süreçten çok daha umutlu olmak için haklı gerekçelerimiz çoktur. Ancak rantabl çözümler noktasında yoğunlaşma gerekir. Bu konuyla ilgili önemli bir öngörünün oluşturulduğunu ve henüz tekrardan yakalandığını düşünüyorum. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap