SON DAKİKA
SON DAKİKA


Diatomit önemli bir maden
28.12.2021

Diatomit, Türkiye’de Afyon, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bingöl, Çanakkale, Çankırı, Denizli, Eskişehir, Kayseri, Konya, Kütahya, Niğde, Sivas ve Van’da bulunmaktadır. Kayseri-Hırka Türkiye’nin en büyük diatomit yataklarına sahiptir (https://tr.wikipedia.org/wiki/Diatomit). Kuzey Amerika Endüstriyel Mineraller Derneği (https://www.ima-na.org/page/what_is_diatomite) diatomit kullanım özelliklerini tanımlamaktadır. Diyatomlu toprak olarak da bilinen diatomit, diatomların doğal olarak oluşan fosilleşmiş kalıntılarıdır. Diatomlar, tek hücreli su yosunlarıdır. Bacillariophyceae olarak bilinen altın kahverengi alg sınıfına aittirler. Diatomit, neredeyse tamamen silikadan oluşan neredeyse saf tortul bir tortudur. Yunanlar diatomiti ilk olarak 2000 yıl önce çanak çömlek ve tuğlada kullandılar.

Dünyada birçok diatomit tortusu vardır, ancak ticari olarak uygun yüksek saflıkta olanlar nadirdir. Diatomiti değerli kılan özellikler arasında düşük yoğunluk, yüksek gözeneklilik, yüksek yüzey alanı, aşındırıcılık, yalıtım özellikleri, inertlik, emme kapasitesi, parlaklık ve yüksek silika içeriği sayılabilir. Diatomit çok çeşitli kullanımlara sahiptir ve yüzlerce ürünün bir bileşenidir veya binlercesinin üretim süreci için hayati öneme sahiptir. Filtre Yardımcıları olarak kullanılmaktadır. Yüksek kaliteli diatomitin en önemli kullanım alanı filtreleme ortamı olarak kullanılmasıdır. Doğal olarak oluşan fosilleşmiş diatom kalıntıları, benzersiz bal peteği yapıları nedeniyle doğuştan gelen filtreleme özelliklerine sahiptir. Filtreleme nitelikleri bira ve şarap yapımında, ilaç imalatında, motor yağı işlemede ve yüzme havuzu suyunun filtrelenmesinde kullanılır. Yaklaşık 100 yıldır diatomit, yiyecek ve içecek işlemenin ana gücü olmuştur. Marketlerdeki hemen hemen her rafta diatomit ile filtrelenmiş bir ürün bulunur. Fonksiyonel Katkılar olarak yararlanılmaktadır.

Boyalarda, diatomit ana renk pigmentlerini artırarak camı ve parlaklığı değiştirir. Hacim ve dayanım katar. Geçirgenliği kontrol eder ve yapışmayı güçlendirir. Plastiklerde kullanılan diatomit, imalatta plastik parçaların ayrılmasına ve plastik poşetlerin tüketici tarafından ayrılmasına yardımcı olan bir antiblokaj maddesi görevi görür. Emicilik özelliği bulunmaktadır. Gözeneklilik ve yüksek yüzey alanı gibi özelliklerinden dolayı diatomit oldukça emicidir ve otomotiv, endüstriyel, temizlik ve atık iyileştirme endüstrilerinde dökülmelerin temizlenmesinde yararlanılmaktadır. Toprak Değiştirici olarak yararlanılmaktadır. Diyatomit toprağa dahil edildiğinde, sıkışmayı azaltmaya ve su ve hava geçirgenliğini artırmaya hizmet eder. Ayrıca bitkinin kullanılabilir suyunu arttırır, ıslak toprakları sıkılaştırır, işlenmesi zor toprakları gevşetir, daha iyi drenaj sağlar, besin transferine yardımcı olur ve kök gelişimini iyileştirir. Golf sahaları ve diğer peyzaj alanlar gibi uygulamalarda, kullanılan su miktarını azaltarak suyu emmeye ve tutmaya yardımcı olur. Doğal böcek ilacıdır. Böcekler diyatomlu toprakla temas ettiğinde koruyucu vaks kaplamalarını emer ve camsı diatomlar tarafından kabukları zarar görür. Bu kombinasyon onların dehidrasyon yoluyla ölmelerine neden olur. Diatomitin diğer uygulama örnekleri arasında diş dolguları, tohum uygulamaları, çatı kaplama bileşikleri, yapıştırıcılar, dolgu macunları, kibrit sanayi, petrol sondajı bileşikleri, özel betonlar ve kağıt yer alır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap