SON DAKİKA
SON DAKİKA


Doğu Karadeniz Jeopolitiği Arge merkezini zorunlu kılıyor
16.08.2022

Doğu Karadeniz Bölgesi son yıllarda önemli ulaşım yatırımlarını alan bir bölgedir. Bölgenin ulaşım altyapısı, makro yaklaşımlarla birlikte güçlendirilmiştir ve bu güçlendirme sürmektedir. Artvin, Rize, Trabzon, Giresun ve Ordu illerinin Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu bağlantıları, kuzey güney doğrultulu uzun tünellerle birlikte güçlendirilmektedir. Bu uzun tünellerle birlikte, mesafeler kısalmakta, eğimler azalmaktadır.

Özellikle yüksek tonajlı ağır araçlar yüksek eğimli kesimleri düşük hızlarıyla çıkarken önemli oranda yakıt sarfiyatı söz konusu olmaktadır. Eğimlerin düşmesi ve hızların 20-30 km/saat düzeylerinden 60-70 km/saat düzeylerine çıkarılabilmesi noktasında akaryakıt sarfiyatı üç kat düzeyinde azalmaktadır. Ayrıca bakım ve onarım giderleri ile birlikte diğer işletme maliyetleri de konu bakımından pozitif etkilenmiş olacaktır.

Bir diğer konu ise illerin transit trafiği şehir içerisinden alacak olan denize paralel inşa edilen “güney çevre yolları” olmaktadır. Güney çevre yolları bakımından Trabzon hızlı bir odaklanmaya ihtiyaç duymakta olup diğer illeri bu bakımdan önemli başarılar ortaya koymuştur. Sonuçta Doğu Karadeniz İllerinin çevre yollarının varlığı ve de iç bağlantılarının güçlenmiş olması özellikle “yol endüstrisi bakımından” önemli bir avantajlı konum oluşturmuştur. Hammadde kaynaklarının varlığı ile bu yolların etkileşim düzlemi “hammaddelere” erişim kolaylığı ve bu kaynakların işletim kolaylığı bakımından son derece pozitif bir konum oluşturmaktadır. Bu konumlanma, aynı zamanda liman bağlantılarının varlığı da düşünüldüğünde lojistik açıdan ve aktarma bakımlarından da büyük kolaylıklar oluşmaktadır.

Bölgedeki özellikle maden zenginlikleri ele alındığında, Doğu Karadeniz Bölgesi’nin kalkınma hamlesinde “çevre yolları” ve “uzun tüneller” etkileşimi bağlamında önem sinerjik bir biçimde artmaktadır. Bu önem Bölgenin bir Arge Merkezi’ne sahip olması gerekliliğini kuvvetlendirmektedir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap