SON DAKİKA
SON DAKİKA


Dünya Bankası ve Parlamenterler
14.03.2023

Dünya Bankası; internet sitesinde, Dünya Bankası ve Parlamenterler başlığında bilgilendirme yapmaktadır. Faaliyet konularını açıklamaktadır: Genel Bakış olarak, Parlamento Üyeleri (milletvekilleri) yetkileri gereği Dünya Bankası'nın değerli ortakları konumundadırlar. Kanunlar çıkarırlar, dış yardım bütçelerini ve kredilerini tartışır ve onaylarlar, kalkınma politikalarını şekillendirir ve gözden geçirirler ve Dünya Bankası tarafından finanse edilen programlardan hükümetleri sorumlu tutarlar. Böylece küresel kalkınma öncelikleri için siyasi irade ve mali destek oluşturmak amacını taşırlar. Dünya Bankası, seçilmiş temsilcilerle angajman yoluyla, kalıcı ve kapsayıcı sonuçları elde etmek için vatandaşların seslerini programlarına etkili bir şekilde entegre ederler.

Buna karşılık parlamenterler; Dünya bankasının hem faaliyet gösterdiği birçok ülkeye kanalize ettiği kaynakların miktarı nedeniyle hem de kalkınma sonuçlarına nasıl ulaşılacağına ilişkin önemli bir bilgi ve bilgi kaynağı olduğu için Dünya Bankası ile ilişki kurmakla ilgilenmektedir.

Küresel olarak nasıl etkileşim kurulur noktasında, İlkbahar ve Yıllık Toplantılar vesilesiyle düzenlenen Küresel Parlamento Konferansları ve Çalıştayları, milletvekillerinin kalkınma konularında Dünya Bankası üst yönetimi ve uzmanlarıyla ilişki kurmasını sağlamaktadır. Saha ziyaretleri (hem yüz yüze hem de sanal), alıcı ülkelerdeki Dünya Bankası programlarına ilk elden bir bakış sunar ve ve fikir alışverişini teşvik eder. Global Young MP Initiative, 40 yaşın altındaki milletvekillerine, gençliğin karşı karşıya olduğu kalkınma sorunları hakkında anlayışı geliştirmek ve işbirliğini kolaylaştırmak için bir platform sağlamaktadır.

Bölge ve Ülke noktasında Tematik brifingler, daha iyi politikalar, reformlar ve gözetim için acil kalkınma sorunları hakkında daha iyi bilgi vermek üzere milletvekillerini Dünya Bankası üst yönetimi ve uzmanlarıyla ilişkilendirir. Kapasite geliştirme çalıştayları ile milletvekillerine bütçe döngüsü, parlamento yönetimi ve yolsuzluğun önlenmesinde parlamentonun rolü hakkında eğitim sunar. İstişareler, Ülke Ortaklığı Çerçeveleri, Sistematik Ülke incelemeleri ve Banka'nın Çevresel ve Sosyal Çerçeve ve toplumsal cinsiyet gibi stratejisi ve politikaları hakkında milletvekillerinden geri bildirim ve girdi istenmektedir.  Açık Bilgi sistemi olarak, Bankanın “Açık Veri Girişimi”, milletvekillerine geliştirme hakkında kapsamlı bir veri setine ve geliştirme üzerine en son araştırmalara ücretsiz ve açık erişimi sağlamaktadır.

Dünya Bankası, kalkınma zorluklarını ele almak için bir dizi finansal ürün ve teknik tavsiye ve analiz sağlayarak, ülkelerin sürdürülebilir ve kapsayıcı kalkınmaya ulaşmak için çözümler bulmasına yardımcı olur. Dünya Bankası, müşterilere Kamu projelerini ve programlarını finanse etme, politika reformunu destekleme, teknik tavsiye ve analiz sağlama, finansal riski yönetme, özel sektör yatırımlarını çekme ve finanse etme konularında yardımcı olabilmektedir. Ülke kalkınma hedeflerine ulaşılmasını desteklemek için hükümet programlarını finanse etmekte ve bütçe finansmanı ve küresel uzmanlık sağlayarak ulusal ve bölgesel hükümetlerin politika ve kurumsal reformları desteklenmektedir. Ayrıca, fiziksel ve sosyal altyapı inşa etmek ve kurumsal kapasiteyi geliştirmek için kamu projeleri finanse edilmektedir.

Yatırım Projesi Finansmanı ile yoksulluğu azaltmak ve sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak için gerekli fiziksel/sosyal altyapıyı oluşturan faaliyetler için hükümetlere finansman sağlanır. Kalkınma Politikası Finansmanı; sürdürülebilir, paylaşılan büyüme ve yoksulluğun azaltılmasına yardımcı olacak bir politika programı ve kurumsal eylemler için hükümetlere bütçe desteği sağlar. Sonuçlara Yönelik Program; Dünya Bankası fonlarının ödenmesini doğrudan tanımlanmış sonuçların sağlanmasına bağlayarak, ülkelerin kendi kalkınma programlarının tasarımını ve uygulamasını iyileştirmelerine ve kurumları güçlendirerek, sistemleri geliştirerek ve kapasite oluşturarak kalıcı sonuçlar elde etmelerine yardımcı olur.

Finansman, doğrudan yatırım ve garantiler için özel sektör seçenekleri tarafından sağlanmaktadır. Özel sektör projeleri için Dünya Bankası (IBRD/IDA) aracılığıyla da garanti sağlanabilir.

Dünya Bankası, aşırı yoksulluğun ortadan kaldırılması ve ortak refahın sürdürülebilir bir şekilde artırılması şeklindeki ikiz hedeflere yönelik taahhüdü doğrultusunda, ülke, bölge ve küresel kalkınma gündemini bilgilendirmek için analitik ve istişari faaliyetler üstlenmektedir. https://www.worldbank.org/

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap