SON DAKİKA
SON DAKİKA


Etkili liderlik
25.01.2022

Liderlik hakkındaki değerlendirmelerde birçok kişi bunun yönetimle aynı şey olduğunu varsaymaktadır. Bir kuruluşta konumu ne olursa olsun lider olmak isteyen herkes bu özelliklere sahip olabilir. Maalesef pek çok yönetici, onları gerçek lider yapacak liderlik özelliklerine sahip değildir.

Liderlik, farklı insanlar için birçok şey ifade edebilir. Etkili bir liderin iyi bir tanımı; “gelecek için ilham verici bir vizyon oluşturan, insanları bu vizyona katılmaları için motive eden ve ilham veren, sunulan vizyonu yöneten, vizyona ulaşmanın daha etkili olması için bir takım koçluk özelliği yapan ve tesis eden kişidir” olarak verilebilir. En üst özellikli bir liderin en iyi on niteliği aşağıda konu başlığı olarak ifade edilmektedir.

Vizyon; belki de herhangi bir liderin sahip olabileceği en büyük kalite unsurudur. Vizyon; içinde bulundukları organizasyonun, yapının veya ekibin nereye gittiğine, neler yapabileceğine ve oraya ulaşmak için ne yapılması gerektiğine dair büyük resmi görme yeteneği olarak tanımlanmaktadır.

İlham verici olmak diğer bir önemli özelliktir. Bir vizyona sahip olmak kadar, bu vizyonu başkalarına iletme ve onları bu konuda heyecanlandırma becerisi de aynı derecede önemlidir. Bu özellikle ekip üyelerinin motive olmalarına ve işleriyle meşgul olmalarına ve ne için çalıştıklarını hatırlamalarına yardımcı olmaktadır. Organizasyon içinde olumlu ancak gerçekçi bir varlığı sürdürmek anlamında fayda oluşturmaktadır.

Stratejik ve Eleştirel Düşünme diğer bir özelliktir. İyi bir lider, içinde çalıştığı organizasyon veya ekip hakkında eleştirel düşünebilecek ve onun güçlü yönleri, zayıf yönleri, fırsatları ve tehditleri konuları (ve bir birey olarak bunları desteklemek veya üstesinden gelmek için nasıl çalışabilecekleri) hakkında net bir kavrama geliştirilebilmelidir. Bu özellik ile gerektiğinde yönelimi gerekli doğrultuda düzeltebilecek ve genel kurumsal strateji ve hedeflere nasıl uyulduğunu belirlemek için yaptıkları işi objektif olarak değerlendirebileceklerdir.

Kişilerarası iletişim özelliği bakımından, iyi liderler, diğer insanlarla samimi hissettirecek şekilde etkileşim kurabilmektedir. Bu, lider olmak için bütünüyle dışa dönük olmanız gerektiği anlamına gelmez. Kendini içe dönük olarak tanımlayan birçok mükemmel lider de bulunmaktadır. Empati gösterebilmek, aktif dinleyici olmak ve çevrenizdekilerle anlamlı çalışma ilişkileri kurmak önemlidir.

Özgünlük ve Kişisel Farkındalık diğer önemli konudur. Büyük bir lider olmanın en önemli yollarından biri, güçlü yönlerinizi ve kusurlarınızı anlayacak kadar kendinizin farkında olmak ve kim olduğunuza, işinizi en iyi nasıl yaptığınıza uygun özgün bir liderlik tarzı oluşturmaktır. Olabileceğiniz en iyi lider olmak istiyorsunuz, başkası tarafından belirlenen bir kalıba girmeye çalışmayınız. Sizi siz yapan ve doğal olarak size özgün bir liderlik tarzı geliştirmenize dönüşecek olan şeyleri elde etmeye çalışın.

Açık fikirlilik ve üreticilik noktasında iyi bir lider olmak için, yeni fikirlere, olasılıklara ve bakış açılarına açık olmak ve işleri yapmanın "doğru" tek bir yolu olmadığını anlamak demektir. Liderlik, yeni fikirlere ilham vermek için yeni bakış açısı getirme istekliliğine bağlıdır. Mümkün olduğu kadar kalıpların dışında düşünmeyi gerektirmektedir. Liderler; dinleyebilmeli, gözlemleyebilmeli ve gerektiğinde yön değiştirmeye istekli olmalıdır.

Liderlik aynı zamanda durum gerektirdiğinde yeniden uyarlanabilir olma, esnek olma ve atik olmak demektir. Hiçbir şey plana göre gitmez bu nedenle ister küçük engellerle isterse büyük engellerle karşılaşın durmaya, yeniden değerlendirmeye ve yeni bir eylem planı belirlemeye hazır olmanız gerekmektedir. İyi liderler, işin sürekli değişen doğasını benimseyecek, zorluklara esnek bir tavırla göğüs gerecek ve etraflarındakilere uyum sağlamak için aynı istekliliği oluşturabilecektir.

Bir liderin sahip olabileceği en önemli niteliklerden biri sorumluluk ve güvenilirlik duygusudur. Bu özellikleri bireysel çalışmalarınızda sergilemek, aynı zamanda başkalarıyla olan etkileşimlerinizde de göstermek gerekmektedir. Ekip üyeleriniz, adil çalışma koşullarını takip etmenizi, zor zamanlarda onları desteklemenizi beklemekte ve hem ortak hem de bireysel hedeflere ulaşmalarına yardımcı olmanız konusunda size güvenebileceklerini bilmelidirler.

Sabır ve Azim önemli özelliktirler. İyi bir lider, bir strateji, bir durum veya bir hedef hakkında uzun vadeli düşünmeyi bilir. Küçük projelerden kurumsal vizyona kadar yoldaki tüm engellere göğüs germek ve hüsrana uğramadan veya yenilgiye uğramadan devam edebilmek çok önemlidir. Sabır, güçlü liderlik için gerekli bir özelliktir.

Sürekli İyileştirme özelliğine sahip olunması gerekmektedir. Gerçek liderler, mükemmelliğin bir efsane olduğunu bilirler. Kişisel düzeyden ekip düzeyine ve genel organizasyona kadar her düzeyde gelişmeye her zaman yer vardır. Ekip üyelerine her zaman yeni beceriler geliştirmenin veya bir zayıflığı iyileştirmenin yollarını bulma konusunda yardımcı olunacaktır. Organizasyonun bir bütün olarak büyümesine yardımcı olacak stratejileri belirlemede ve uygulamada başarılı olunacaktır (https://online.champlain.edu/blog/top-qualities-of-a-great-leader)

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap