SON DAKİKA
SON DAKİKA


Girişimcilik
9.02.2021

Girişimcilik, yenilikleri ekonomik mallara dönüştürmek için; yenilik düşüncesine sahip, finansman ve ticari akıl üstlenen kişi olarak tanımlanabilecek bir girişimci olma faaliyetidir. Girişimci, çalışan olarak çalışmak yerine küçük bir işletme işleten ve belirli bir ticari girişimin, fikrin veya satışa sunulan mal veya hizmetin tüm risk ve ödüllerini üstlenen kişidir. Girişimci genellikle bir iş lideri ve yeni fikirlerin ve iş süreçlerinin mucidi olarak görülmektedir.

Dan Sullivan’a göre bir girişimci, başkası için değer yaratana kadar tazminat beklemeyen kişidir. Jean-Baptist Say; girişimciyi, kaynakları daha düşük bir üretkenlik düzeyinden alan ve onları daha yüksek bir düzeye çıkaran kişi olarak tanımlamaktadır.

Başarılı bir girişimci hem inovasyon hem de liderlik niteliklerini gösteren özelliklerin bir kombinasyonuna sahiptir. Girişimci, hırsıyla ilgili öğeleri oluşturmaktadır. İyi bir girişimci, kendisi bir şeyler yapmaya kararlıdır. Ne istediğini biliyor ve bunu elde etmek için bir hedef belirler. Bir şeyi başarmaya yönelik motivasyonu bazen çok zor olabilir. Bir girişimcinin hırsı, genellikle onu sandalyesinden kaldıran ve onu eyleme geçiren ve hayallerini gerçeğe dönüştüren temel konudur. Genellikle hırsla birleşen coşku, girişimcinin motivasyonunda büyük bir rol oynar. Hırs, girişimcinin ateşlemesinin anahtarı olsa da heyecan gazdır.

Her başarılı girişimci, çabalarını sürdürmesi için ona enerji veren olumlu bir bakış açısına sahiptir. Şevk olmadan, proje yavaş yavaş hareketsizliğe ve başarısızlığa sürüklenir. Sorunlar ortaya çıktığında, sizi kurtarması için fikir çeşitliliği oluşturmaya güvenebilirsiniz. Yeni oluşum düşünceleri, muhtemelen sizi ilk başta şirketiniz için hayal etmeye iten şeydir ve önünüze çıkabilecek aksaklıklara olası çözümleri gerçekleştirmenize yardımcı olacaktır. Zayıf karar verme becerilerine sahip bir girişimci, şirketinin bir hareketsizlik ve bozulma durumuna düşmesine neden olacaktır; Öte yandan iyi karar verme becerileri, işi kurmak için mümkün olan en iyi önlemlerin zorlanmasını sağlayacaktır.

Girişimci özellikleri; tutkulu olma, esneklik, kendine sahip olma, kararlılık, korkusuzluk, finansal olarak hazırlanmış olmak, odaklılık, satış yapabilme özelliği, dengelilik olarak sıralanabilir. Girişimcilik konusunda öncelikle, çok uzun süre çok sıkı çalışacağınız ve işe yarayacağının garantisi olmadan çok az bir ücret karşılığında çalışacağınız için, öncelikle paradan ziyade içsel bir şeyle bir düşünceyle motive olmak gerekmektedir.

Girişimcilik ekonomik kalkınma bakımından büyük önem taşır. Ekonomik kalkınmada girişimciliğin rolleri; sermaye oluşumunu teşvik etmek, büyük ölçekli istihdam fırsatları oluşturmak, dengeli bölgesel kalkınmayı teşvik etmek, ekonomik güç konsantrasyonunu azaltmak, servet oluşturma ve dağıtma, gayri safi milli hasıla ve kişi başına gelir artışı olarak sıralanabilir. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap