SON DAKİKA
SON DAKİKA


İnşaat beton artıkları
27.01.2021

 

Çeşitli inşaat projelerinin yapımı sırasında, öncesinde ve sonrasında yıkım işleri söz konusudur. Temel kısımları, yollar, perdeler gibi birçok yapı elemanı kısmına ait betonlar atığa dönüşürler. Beton geri kazanımda yeniden kullanılabilir. Bu kullanım biçimleri değişkenlik göstermektedir. Geri dönüştürülen beton parçaların büyüklüğüne ve şekline göre seçilen yöntemler değişkenlik göstermektedir. Katı atık sahasına beton taşıma maliyetinden kazanılmaktadır. Bertaraf maliyetleri ortadan kalkmaktadır. Çevresel olumsuz etkiler de azaltılmaktadır. Hammadde bakımından üstünlükler ortaya konulmuş olur. Çeşitli imalatlarda çakıl olarak da kullanılır.


Bir yıkıntıdan betonun geri kazanılması için en yaygın kullanılan aşamalar şu şekildedir. Birinci aşamada, büyük beton parçaları önce çeneler ve büyük darbeler kullanan özel endüstriyel ekipmanlarla kırılır. Beton kırıldığında, herhangi bir kir veya kirletici parçacıkları çıkarmak için elenir. Betondan diğer maddeler ayrılmalıdır. Bunun için su yüzdürme, ayırıcılar ve mıknatıslar gibi ek işlemler ve ekipmanlar kullanılır. Daha sonrada beton irili ufaklı agregalara (mıcır) ayrılır.

Betonu en etkili şekilde geri dönüştürmek için endüstriyel ekipman gereklidir. Beton geri dönüşümü düşünüldüğünde, kırma prosedürü için piyasadaki tüm seçeneklerin doğru değerlendirildiğinden emin olunması gereklidir. Yaygın bir çözüm, aynı anda birkaç projede kullanılabilen taşınabilir bir kırıcı kiralamak veya satın almaktır. Proje için en uygun ekipmanın hangisi olduğuna karar vermeden önce şu faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.

Beton çelikten ayrılmalıdır. Bu geri dönüşümün anahtarıdır, bu nedenle ekipmanın betondan çeliği çekecek kadar güçlü bir ayırıcıya sahip olduğundan emin olunması gereklidir. Ayrı bir hidrolik sehpaya sahip sistemler daha hızlı kurulabilir. Kontrol sistemleri manuel, otomatik veya uzaktan olabilir, bu nedenle proje için hangisinin daha etkili olduğu düşünülmelidir. Bu aynı zamanda ekipmanın fiyatını da etkilemektedir. Bazı ekipmanların konveyörleri, çeneleri ve konileri olan tam bir sistemi vardır. Yıkımdan son kullanılabilir ürüne kadar tüm geri dönüşüm sürecini tamamlayabilir.

Şantiyelerde betonun geri dönüştürülmesinin birçok faydası vardır. Her şeyden önce, betonun geri dönüştürülmesi inşaat atıklarını azaltır. Düzenli depolama alanlarının ömrünün uzatılmasını sağlar. Elden çıkarma ve boşaltma ücretlerinden kaynaklanan maliyetleri azaltır. Beton yıkım alanlarının yakınında geri dönüştürülebildiğinden nakliye maliyetlerini düşürür. Betonun geri dönüştürülmesi, LEED sertifika puanı kazanılmasına yardımcı olur. İstihdam fırsatları oluşturur.Temel tabakası olarak yollarda, otoparklarda, yürüyüş yollarında, peyzaj amaçlarıyla, beton agregası olarak, nehirlerde erozyon önleyici olarak kullanılabilmektedirler.

Trabzon’da ciddi oranda kamulaştırmalar nedeni ile önemli oranda inşaat yıkıntısı oluşmaktadır. Sıfır atık kapsamında, bu yıkıntıların tekrar değerlendirilmesi ve ekonomiye kazandırılması Ülkemizin kalkınması için önemli bir konudur (https://www.ny-engineers.com/blog/recycling-and-reusing-concrete)

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap