SON DAKİKA
SON DAKİKA


İnşaat Mühendisliği tanımı
8.06.2020

İnşaat mühendisliği; malzeme ve tekniği en iyi şekilde bir araya getirir. Yapıların; plan, proje, yapım, denetim konularını yürütür. Temel mühendislik dalıdır. Her türlü bina, baraj, havaalanı, köprü, yol, su kemerleri, liman, kanalizasyon, su şebekesi, tünel, demiryolu, hızlı tren projeleri, metro vb. hizmet ve endüstri yapılarının plan-proje-yapım-denetimi ile uğraşır, ilgili konularda eğitim ve araştırma yürütür. Mühendisliğin anasıdır. Askeri mühendislikten sonraki en eski mühendislik dalıdır. Askeri mühendislikten ayrılması için “civil” sözcüğü ile nitelendirilir. Alansal uzmanlaşma söz konusudur. Çevre mühendisliği, geoteknik, belediye ya da kent mühendisliği, kıyı mühendisliği, ölçme bilgisi, yapı mühendisliği, temel mühendisliği,  su mühendisliği, malzeme bilimi, ulaştırma mühendisliği gibi konularda alansal uzmanlaşmalar yaşanmaktadır.


İnşaat Mühendisliği, fiziksel ve matematiksel gelişimle ilintilidir. Malzeme, coğrafya, jeoloji, toprak, hidroloji, çevre, mekanik konularıyla ilgilenilir. Eğitim süresi genellikle üç-beş yıldır. Fen Bilimleri Lisansı (Mühendislik Lisansı) verilmektedir. Fizik, matematik, proje yönetimi, tasarım spesifik konularıdır.


Yapı mühendisleri; çelik yapılar (yüksek yapılar), köprüler, kuleler, stadyumlar, müzeler, kütüphaneler, duvarlar, kiliseler, camiler inşa ederler. Geoteknik mühendisleri; tüneller, temeller, dolgular ile uğraşırlar. Ulaşım Mühendisleri, karayolları, havaalanları, tren ve metro hatları, trafik sinyal ve işaretleri konularıyla ilgilenirler. Çevre Mühendisleri; yeraltındaki depo tanklarının kazıları, su arıtma tesisleri, atıksu arıtma plentleri, boru hatları, zararlı madde bertarafı ile; su kaynakları mühendisleri; rezervuarlar, barajlar konuları ile yakından ilgilidir.

İnşaat Mühendisleri bu yapıları nasıl tasarlarlar? Önce fikir sahibi olurlar, fikir üretirler. Sonra, fikirlerini, bilgisayar programlarından yararlanarak modellerler. Sonra da hayata geçirirler. Dört yıllık akredite edilmiş bir Üniversite eğitimi alınır.

İnşaat Mühendisleri, yapıları ilgili fonksiyonlarını karşılayan, görünüm, maliyet, güvenilirlik tanımlamalarına uygun bir biçimde inşa ederler. Ulaşım sistemlerini, su sistemlerini, iletişim şebekesel ağlarını planlarlar, tasarlarlar ve inşaat kontrolünü gerçekleştirirler. Yerel ve bölgesel kirlilik problemlerini çözerler ya da çevresel konulara yönelirler.

İnşaat mühendisliğinin yararları olarak; sosyal problemleri çözerler, açık ve kapalı alanlarda çalışmaya olanak verir, sorumluluk ve yüksek saygı duyulan bir meslek kariyeri sağlar, modern teknolojiden yararlanır. Çeşitli arka planlara sahip insanlarla çalışırlar. Geliştirdikleri beceriler olarak, matematik ve bilim-cebir, trigonometri, analitik geometri, hesap, fizik, kimya-bilgisayar dilleri, iletişim becerileri-yazılı İngilizce, konuşma ve sunum becerileri, yabancı dil konuları, tiyatro önemlidir. 

Profesyonel danışmanlık kavramını önceller. Güçlü bir araştırma altyapısı ve araştırmacı kişilik geliştirilmesini sağlar. Üst düzey bir İngilizce yeteneği gerektirir.

Sosyal kişilik geliştirilmesini ve sosyalitenin önemini öne çıkarır. Bakış açısının sürekli araştırarak, inceleyerek, yoğunlaşarak genişletilmesi gerekir. Hedef belirleme-rota çizme, analitik düşünce sistemi ve takım çalışmasına yatkınlık önemlidir.

Matematik zekayı özellikle kullanma, pay sahipliliği/ekonomik yaklaşımlar/hukuk ekseninde düşünebilme önemlidir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap