SON DAKİKA
SON DAKİKA


İnşaat mühendisliğinin geleceği 2
27.12.2022

Yapı Mühendisliğinde Yüksek Teknoloji Devrimi-Yapı mühendisliği; binaların, köprülerin ve diğer yapıların sağlamlığı ve stabilitesi ile ilgili inşaat mühendisliğinin bir alt alanıdır. Yapısal mühendislik, bireysel yapı elemanlarının davranışını ve bunlar için en uygun geometrileri ve malzeme gereksinimlerini belirlemeye yardımcı olur. Yapay zekadan yararlanan bilgisayar modellemesi, minimum insan girdisi ile karmaşık yapıların geliştirilmesine olanak sağlar. Bulut bilişim, gerçek zamanlı olarak muazzam hesaplamalar yapmayı mümkün kılar.

Geleneksel olarak inşaat mühendislerinin tamamlaması haftalar süren görevler artık dakikalar içinde yapılabilir.Bu teknolojilerin uygulanmasına güzel bir örnek, 828 m ile dünyanın en yüksek binası olan Burj Khalifa'nın inşaatında yaşandı. Bilgisayar simülasyonu ve modelleme yoluyla mühendisler, minimum rüzgar yükleri ve malzemeleri için optimize edilmiş nihai bir tasarım elde etmek için farklı malzemelerle çeşitli tekrarlamalar (iterasyonlar) oluşturabildiler.

Nanoteknoloji-Nanoteknoloji, atomlar veya moleküller ölçeğinde malzeme ve cihazların tesis edilmesi ile ilgilidir. Nanoteknoloji, yakıt üretim verimliliğini artırmaktan daha küçük ve daha verimli mikroçipler için karbon nanotüplerin kullanımına kadar geniş bir uygulama yelpazesine sahiptir. Nanoteknoloji alanında İnşaat mühendisliği alanı hariç tutulamaz. Nano-silika, nano killer ve nano demir parçacıkları gibi nanomalzemeler, gözenek yapısını iyileştirmek için betona katılmaktadır. Bu aynı zamanda betonun erken aşamadaki mukavemetini artırmaya yardımcı olur. Bakır nanopartiküller, pürüzlülüğü, korozyonu ve yorulmayı azaltmak için çelik kiriş üretiminde kullanılır.

Sürdürülebilir tasarım-Son 250 yıldaki insan eylemleri, ozon tabakasının incelmesini hızlandırarak küresel ısınmaya ve iklim değişikliğine neden oldu. Bu nedenle, son birkaç on yılda sürdürülebilirliği yaptığımız her şeye dahil etmek için bilinçli adımlar atmaktayız. İnşaat mühendisliğinin geleceği sadece inşa etmek değil, bunu doğal çevre için azami özen ve düşünceyle yapmaktır. Bu sadece yeşil enerjinin dahil edilmesini değil, aynı zamanda altyapının sürdürülebilir planlama, tasarım, inşaat, işletme ve bakımının dahil edilmesini de içermektedir.

Sonuç olarak; geleceğin binaları ve yapıları, daha önce gördüğümüz hiçbir şeye benzemeyen daha iyi hassasiyet ve verimliliğe sahip olacak. İnşaat mühendisleri bunu gerçeğe dönüştürmek için çok önemli bir rol oynayacaktır. Ancak daha da önemlisi, inşaat mühendisleri tasarım ve yapım süreçlerinde çevrenin koruyucusu olarak hareket edeceklerdir. (https://www.mcneilengineering.com/the-future-of-civil-engineering)

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap