SON DAKİKA
SON DAKİKA


İstinat Duvarları Zemin ve Trafik Yüklerine Göre Boyutlandırılmalı
12.07.2022

Son yıllarda bir miktar azalma olsa da konut inşaat projeleri sürmektedir. İnşaat maliyetleri artmaktadır. Buna karşın farklı lokasyonlarda yeni proje hazırlıkları da bir yandan planlanmaktadır.

Son zamanlarda konut inşaatlarının çevre duvarları ile ilgili projeler vs ruhsat süreçleri talep edilmeye başladı.

Yığma duvarların ruhsatlandılması çok doğru bir karar.

Çeşitli mevsimsel hasar döngülerinde birçok yüksek duvarın olumsuz koşullar altında yıkıldığını gördük.

Yapı projeleri bir bütündür. Nasıl ki yapı projesinin konutların bulunduğu çerçeve taşıyıcı sistemi hesap ve analizle boyutlandırılıyor aynı şekilde taş yığma kagir duvarlarda zemin özelliklerine ve arazi yapısına göre boyutlandırılmalıdır.

Bu noktada Belediyeler tarafından duvarlara ruhsat zorunluluğu getirilmesi doğru karardır.

Bu konu yaşanacak çeşitli yıkılmalar, duvarlarda taşıma gücüne bağlı kırılma ve ayrılmalar gibi konularda bir hukuksal tartışma alanı da oluşturacak.

Belediye ve yapı ruhsat sahipleri arasında  duvar inşaatları konusunda önümüzdeki süreçlerde   önemli bir kesişim alanı artan şekilde yaşanacak. Esasında duvar insaatlarının yeniden yapımda ve onarımda projelendirilme gayreti ve ruhsata bağlanma gayretini önemli görüyorum. Yaşanabilecek can ve mal kayıpları ihtimaline karşı hızlıca önlemlerin alınması gerekiyor ve bu bakımdan Belediyenin ruhsat öngörüsü çok doğru bir karar. Hızlıca uygulanması gerekiyor. Bu duvarlar  büyük oranda yol komşuluğunda bulunduğundan dolayı yol alt ve üstyapısı ile etkileşimde boyutlandırılmaları gerekmektedir. Gerek zemin özellikleri, gerek yolun proje sınıfı, yol duvar zemin yarma dolgu etkileşimleri ulaşım ve geoteknik uzmanları tarafından projelendirilmesi gerekiyor. Bu konular doğru yönetilmediğinde telafisi çok zor hatta imkansız sorunlar oluşabilir. Dolayısıyla yol komşuluğunda bulunan yığma duvarların stabilize analizinde diğer kesimlerde olduğu gibi analiz şarttır. Doğru bir alana odaklanılmıştır.

Yarma ve dolguların oluşturulmasında dikkat edilmesi gerekli kriterler, yolun bu anlamdaki altyapı ve üstyapı etkileşimi, trafikten kaynaklanacak gerilmelere ve diğer fizik gerilmelere karşı istinat duvarlarının doğru projelendirilmesi için trafik yüklerini de doğru hesaba katmak gerekiyor. Konunun ulaşım ve geoteknik alanlarında yönetilmesi ve dizayn edilmesi gerekiyor.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap