SON DAKİKA
SON DAKİKA


Karbon Dioksit Emisyonları
6.12.2022

Amerika Çevre Koruma Ajansı’nın sera gazlarının değerlendirilmesi konusundaki bilgilendirme metni adresi aşağıda verilmektedir ve bu yazı buradaki bilgilendirmeleri devamla ifade etmektedir. Karbondioksit (CO2), insan faaliyetlerinden yayılan birincil sera gazıdır. 2020 yılında insan faaliyetlerinden kaynaklanan tüm ABD sera gazı emisyonlarının yaklaşık %79 kısmını karbon        dioksit oluşturdu. Karbon dioksit, Dünya’nın karbon döngüsünün (karbonun atmosfer, okyanuslar, toprak, bitkiler ve hayvanlar arasındaki doğal dolaşımı) bir parçası olarak atmosferde doğal olarak bulunur. İnsan faaliyetleri, hem atmosfere daha fazla CO2 eklemekte hem de ormanlar ve topraklar gibi doğal emicilerin atmosferden CO2'yi uzaklaştırma ve depolama yeteneğini etkileyerek karbon döngüsünü değiştirmektedir. CO2 emisyonları çeşitli doğal kaynaklardan gelirken, sanayi devriminden bu yana atmosferde meydana gelen artıştan insan kaynaklı emisyonlar sorumlu tutulmaktadır.

CO2 yaymakta olan ana insan faaliyeti, enerji ve ulaşım amaçları için fosil yakıtların (kömür, doğal gaz ve petrol) yakılmasıdır. Bazı endüstriyel süreçler ve arazi kullanım değişiklikleri de CO2 yaymaktadır. Amerika Birleşik Devletleri'ndeki başlıca CO2 emisyon kaynakları aşağıda verilmektedir.  Ulaştırma-İnsanları ve malları taşımak için benzin ve dizel gibi fosil yakıtların yakılması, 2020'deki en büyük CO2 emisyonu kaynağıydı ve ABD toplam CO2 emisyonlarının yaklaşık %33 kısmını ve toplam ABD sera gazı emisyonlarının %26 kısmını oluşturdu. Ulaştırma kategori başlığı, karayolu ve binek araçlar, hava yolu, deniz yolu ve demiryolu gibi yurt içi ulaşım kaynaklarını içermektedir.

Elektrik-Elektrik, Amerika Birleşik Devletleri'nde önemli bir enerji kaynağıdır ve evlere, işyerlerine ve endüstriye güç sağlamak için kullanılır. 2020'de elektrik üretmek için fosil yakıtların yakılması, ülkedeki en büyük ikinci CO2 emisyonu kaynağıdır ve toplam ABD CO2 emisyonlarının yaklaşık %31 kısmını ve toplam ABD sera gazı emisyonlarının %24 kısmını oluşturuyordu. Elektrik üretmek için kullanılan fosil yakıt türleri farklı miktarlarda CO2 yaymaktadır. Belirli bir miktarda elektrik üretmek için yanan kömür; doğal gaz veya petrolden daha fazla CO2 üretecektir.

Sanayi-Birçok endüstriyel süreç, fosil yakıt tüketimi yoluyla CO2 yayar. Çeşitli prosesler ayrıca yanmayı içermeyen kimyasal reaksiyonlar yoluyla CO2 emisyonları üretir. Buna örnek olarak çimento gibi mineral ürünlerin üretimi, demir ve çelik gibi metallerin üretimi ve kimyasalların üretimi verilebilir. Çeşitli endüstriyel süreçlerin fosil yakıt yakma bileşeni, 2020'deki toplam ABD CO2 emisyonlarının yaklaşık %16 kısmını ve toplam ABD sera gazı emisyonlarının %13 kısmını oluşturdu. Birçok endüstriyel süreç de elektrik kullanmakta ve bu nedenle dolaylı olarak elektrik üretiminden kaynaklanan CO2 emisyonlarıyla sonuçlanmaktadır. Karbondioksit birçok mikroorganizma, bitki ve hayvan tarafından hem üretildiği hem de emildiği için atmosfer, okyanus ve kara yüzeyi arasında sürekli olarak değiş tokuş edilmektedir. Bununla birlikte, bu doğal süreçlerle CO2 emisyonları ve uzaklaştırılması, antropojenik etkiler olmadığı için dengelenme eğilimindedir. 1750 yıllarında Sanayi Devrimi başladığından beri, insan faaliyetleri atmosfere CO2 ve diğer ısı tutucu gazları ekleyerek iklim değişikliğine önemli ölçüde katkıda bulundu.

Amerika Birleşik Devletleri'nde, ormanların ve diğer arazilerin (örneğin ekili araziler, otlaklar, vb.) yönetimi net bir CO2 emici kaynak görevi görmüştür ve bu da atmosferden daha fazla CO2'nin uzaklaştırıldığı, bitkilerde ve ağaçlarda depolandığı anlamına gelmektedir. Bu karbon emme dengelemesi, 2020'deki toplam emisyonların yaklaşık %14'üdür ve Arazi Kullanımı, Arazi Kullanımı Değişikliği ve Ormancılık bölümünde daha ayrıntılı olarak verilmektedir.

https://www.epa.gov/ghgemissions/overview-greenhouse-gases

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap