SON DAKİKA
SON DAKİKA


Laboratuvar-Dizayn-Uygulama-Kalkinma
17.02.2020

İnşaat Mühendisliği uygulamalarında, dizayn aşaması önemlidir. Dizayn Kelimesi her ne kadar İngilizce bir çağrışım yapsa da günlük kullanımımızda sıklıkla kullanılır hale gelmiştir. Tasarım kelimesini de bu anlamda kullanabiliriz.

 

Uygulamada; üretimi, imalatı yapılacak olan bir inşaat uygulamasının önce laboratuvarda tasarlanması zorunludur. Saha koşullarında, servis koşullarını sağlayabilecek ve şartnamelere uygun bir imalatın yapılması, bütünüyle laboratuvarlardaki dizayn işlemlerinin ışığında gelişmektedir. Bu bakımdan, üstün özellikli ve donanımlı laboratuvarların varlığı büyük önem taşımaktadır.

 

Laboratuvarların üstün donanımlı oluşu, deneysel ekipmanların çeşitliliği, güncel oluşu, iklimlendirme bakımından ve kalibrasyon süreçleri bakımından üstünlüğü, kalite kontrol deneylerini yapacak teknik personelin üstün donanımı ve hassaslık önem taşıyan kavramlardır.

 

Üstün laboratuvarların oluşu ile, dizayn işlemleri büyük başarım ile gerçekleştirilir. Hassas bir biçimde gerçekleştirilir. Ayrıca, ekonomi sağlanması noktasında, alternatif maddelerin de özellikle büyük bir katma değer elde edilmesi noktasında denenmesi mümkün olur. Atık maddelerin belli oranlarda yapılan imalatlarda kullanımı, karıştırma oranlarına karar verilmesi, karıştırma biçimlerine karar verilmesi, çevresel hasar sistemlerinin simüle edilmesi, kısa dönem, orta dönem ve uzun dönemli performansların tahmin edilmesi güçlü laboratuvarlar ile sağlanabilir.

 

Ekonomik sıkıntıların aşılmasında kaynakların etkin kullanımı önemlidir. Verimlilik yükselmesine zorunluluk bulunmaktadır. Çok çeşitli atık maddeler oluşmaktadır. Atık camlar, plastikler, kumaşlar, tarımsal atıklar, atık betonlar, topraklar vs çok çeşitli atık madde oluşmaktadır. Bu atık maddelerin hepsi büyük bir servettir. Bunların yeniden değerlendirilebilmesi için sürekli olarak deney yapan laboratuvarlara gereksinim bulunmaktadır.

 

Ülkemizin zenginleşmesi noktasında, özellikle Türkiye genelinde, belediyelerde daha profesyonel laboratuvar yapılanmalarının tesis edilmesi gerekmektedir. Bilgisini, teknik uygulama kapasitesini, üretim çeşitlerini artıran Belediyeler, katma değer üreten Belediyeler ile Türkiye çok daha hızlı güçlenir ve zenginleşir.

 

Belediyelerin, esas anlamda bir Arge Kurumu oldukları unutulmamalıdır. Bu bakımdan bizzat uygulamanın içerisinde olan kurumlar olarak, Argekapasitelerini ve laboratuvar altyapılarını güçlendirmeleri bir zorunluluktur.

 

Genel olarak, Türkiye’de ileri Belediyecilik uygulamaları anlamında, Belediyelerde bir Argekapasite artışına bir zorunluluk bulunduğunu düşünüyorum.

 

Bilgiye erişmek çok kolaylaşmıştır. Donanımlara da erişmek çok kolaylaşmıştır. O halde bilgiyi ve donanımı etkin bir anlayışla kullanarak hızlı bir kalkınma sürecine girmek durumundayız. Türkiye’nin her noktası büyük ölçekli yatırımları beklemektedir. Bu bakımdan kaynakların da sınırlı olduğunu düşündüğümüzde, gerçekçi bir yaklaşım olarak, Belediyelerin oluşturulma nedeni ortaya çıkacaktır.

 

Yerel yönetimler, kapasite geliştirmeli, kapasitesini artırmalı ve kendine yeter ve yatırım yapan kurumlar haline dönüşmelidir. Bu süreçlerde spesifik bir örnek vermek gerekirse, özelikle Belediyecilik uygulamaları noktasında başarılı bir atılım hamlesi yapabilmek için, Belediyelerin bulunduğu birimlerde, Karayolları Bölge Müdürlükleri, Devlet Su İşleri, Tarım İl Müdürlükleri gibi kurumlarla ARGE’yi öne çıkaran etkin ortaklıklar yapmaları da önemli bir kalkınma hamlesi oluşturacaktır. Daha çok çalışmalıyız. Etkin ve verimli çalışmalıyız. Yenilikleri öne çıkarmalıyız. Geleneksel ve yenilikçi uygulamaları harmanlamalıyız. Zengin olan yapılar, çok daha hızlı ve güçlü çözümler üretecektir. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap