SON DAKİKA
SON DAKİKA


Lokomotif Sektör!
16.03.2022

Türkçede zaman zaman lokomotif sektör kavramını kullanırız. İnşaat sektörünün lokomotif sektör olduğundan söz ederiz. Bazı durumlarda meyvecilik sektörünün ekonomik sektör olarak geliştiğini söyleriz. Genel olarak lokomotifin çekiciliği anlamında sektörü çeken ileriye getiren bir yaklaşım olarak çeşitli sektörlerde “lokomotif sektör” kavramını kullanırız. Lokomotif sektörün İngilizce karşılığına baktığımızda ise aynı tabir İngilizce de “leading sector” olarak tanımlanıyor. Ekonomideki sürükleyici sektörler, lokomotif sektör anlamında kullanılıyor. Çeşitli yaklaşımlara göre lokomotif sektörler belli bir öz tabanda tartışılabilir.

Bu yazıda; iş ve ticaret sektörlerinin ilişkisi üzerinde durulmaktadır. Aşağıdaki görüşler, (penpoin.com/types-business-sector/) “Bilinmesi Gereken Dört Tür İş Sektörü” makalesinden alıntıdır.

İş sektörü birincil, ikincil, üçüncül ve dördüncül türler olarak sınıflandırılabilmektedir. Her bir sektör türünde küçük işletmeler olduğu gibi büyük işletmelerde söz konusudur. İşletmenin faaliyet gösterdiği birçok sektörü her bir sektör içerisinde görebiliriz. Sanayi ve sektör tanımlamaları farklı biçimlerde verilmektedir. Sanayi, benzer ürünlere sahip ve doğrudan birbirleriyle rekabet eden işletmelerden oluşur. Bir endüstride firmalar doğrudan rekabet eder. Otomotiv endüstrisinde Markalar buna örnek verilebilir. Ancak, diğer sektörlerdeki işletmelerle dolaylı olarak rekabet edebilirler. Örneğin, havacılık endüstrisindeki şirketler, yolcu taşımacılığına hizmet etmek için demiryolu işindeki şirketlerle dolaylı olarak rekabet etmektedir. Belirli özelliklere sahip bir sektörler grubu söz konusudur. Örneğin imalat sektörü; gıda endüstrisi, içecek endüstrisi ve giyim endüstrisi gibi çeşitli endüstrilerden oluşmaktadır. Ortak olan şeyleri girdiyi nihai çıktıya işlemektir. Örneğin gıda sektörü, tarım ürünleri üretmemesi bakımından tarım sektöründen ayrılmaktadır. Bunun yerine gıda sektörü, tarım sektöründeki firmalardan hammadde satın alıyor ve daha sonra bunları işlemektedir.

Birincil sektör, doğadan ürün çıkarma veya hasat etme ile ilgili çeşitli işletmeleri içerir. İkincil sektördeki hammaddeler için mal üretirler. Bazıları ayrıca temel gıdalar gibi nihai tüketim içindir. Birincil sektör; tarım, ormancılık, balıkçılık, kazı, madencilik ve bunların alt sektörlerini içermektedir. Hammaddelerin paketlenmesi ve işlenmesi gibi basit işleme faaliyetleri de bu sektörün bir parçası olarak kabul edilmektedir. İkincil sektör, hammaddelerin çıktılara dönüştürülmesinde yer alan çeşitli işletmeleri içerir. Çıktı bitmiş veya yarı mamul olabilir. Yarı mamul mallar daha sonra bu sektördeki diğer işlere girer. Yani, genel olarak, bu sektör nihai çıktıyı üretir. İkincil sektör imalat, inşaat ve kamu hizmetlerinden oluşmaktadır. Üretim işletmesi için bu sınıfta; yiyecekler, içecekler, tütün ürünleri, tekstil, giyim, kağıt, ana metal, elektronik, mobilya branşları sıralanabilir. Üçüncül sektör, hizmet sağlamada yer alan çeşitli işletmeleri içerir. Birincil ve ikincil sektörlerdeki işletmelere ve genel topluma ticari hizmetler sunarlar. Toptan ve perakende, depolama ve lojistik, toplu taşıma, banka, sigorta, restoran, otel sınıfları bu kapsamdadır. Gelişmiş ülkelerde, bu sektördeki işletmeler, ekonominin çıktısının ve istihdamının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Dördüncü sektör olarak çeyrek sektör entelektüel temelli bir hizmet sektörüdür. Örnekler bilgi işlem hizmetleri, bilgi teknolojisi, araştırma ve geliştirme ve internet hizmetleridir. Bazı sınıflandırmalar onu yine de üçüncül bir sektör olarak sınıflandırabilir. Ancak bu sektör ekonomiye yaptığı önemli katkılardan dolayı gelişmiş ülkelerde ayrı bir sektör haline gelmiştir. Bu sektördeki işletmeler diğer üç sektöre hizmet vermektedir. Örneğin, bilgi teknolojisi şirketleri hizmetlerini imalat şirketlerine, tarım işletmeciliğine ve bankacılık ve otel gibi üçüncül sektördeki şirketlere sunmaktadır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap