SON DAKİKA
SON DAKİKA


Modern Otobüs Durak Yapıları
6.03.2020

Trabzon’da, artan araç sayısından dolayı, sürücülerin park arayışı hergeçen gün artmakta ve yetersiz park yeri yüzünden birçok park yasağı olan bölge, park alanı olarak kullanılmaktadır. Sürücülerin işgal ettiği bölgeler arasında, öncelikli olarak otobüs durakları söz konusu olmaktadır. Sürücüler tarafından işgal edilen bu alanlar, otobüsün durağa yanaşmasını engellemekte ve yolculara birçok tehlike arz etmektedir.

Otobüs duraklarında önemli olan durumlardan biri; otobüsün olabildiğince kaldırıma yanaşmasıdır. Bu koşulu sağlamak için; durak çeşidi ve yapılanmasını iyi irdelemek gerekmekte ve bordürün yapısının otobüsü olabildiğince durağın bulunduğu alandaki kaldırıma yanaştırabilmesi gerekmektedir.

Otobüs durakları tesis edilirken dikkat edilmesi gereken hususlar; otobüs durak çeşidi (yol üzerinde veya kenarında), duraklara güvenli bir şekilde ulaşabilme, durak alanı içerisindeki hareket alanı, kaldırım kenar yüksekliği ve formu, yolcu bilgilendirme levha ve uyarıcı işaretler ve durak dizaynı-donanımı konularıdır. Örnek çalışmalar olarak, kaldırım kenar taşının biçimi yani bordür yapısı, otobüsü olabildiğince kaldırıma yanaştırabilmelidir.

Avrupa’da yapılan mühendislik araştırmaları sonucu, çeşitli durak dizaynları ortaya çıkarılmıştır. Trabzon’da çeşitli noktalarda, durak yapıları, otobüsün durma ve kalkma manevrası ve zamanını olumsuz yönde etkilemektedir. Özellikle de duraklarda yapılan parklanmalar buna neden olmaktadır. Yolcuların özellikle engellilerin binip ve inme konforunu ve can güvenliklerini olumsuz yönde etkilemektedir.

Otobüs durağı demek sadece durak demek değildir ve bekleme alanları bir tasarımsal biçim olarak ele alınmalıdır. Otobüslerin yolcularını daha kısa sürede indirip bindirebilecektir. Mevcut bulunan cepli duraklar her ne kadar ulaşımı aksatmayacağı düşünülsede araç işgalinden dolayı otobüsler mecburiyetten yol üzerinde yolcularını indirip bindirmektedir ve bu nedenle trafiği bekletme süresi her hâlükârda oluşmaktadır. Yolcuları daha güvenli bir şekilde indirip bindirmek mümkün olmalıdır.

Durak konularına yeni dönemde farklı ve modern tasarımsal uygulamalar noktasında eğilmek gerekmektedir. Gelişmiş durak tasarımlarına gereksinim bulunmaktadır. Bunlar içerisinde; cep biçimli duraklar, banket üzeri duraklar sayılabilir. Bu uygulamalarla hem yayaların ve hem de diğer araçların özellikle toplu taşıma araçlarının konforu artırılabilir.

Trabzon’da otobüs durağı yapıları, mühendislik ve mimarlık ve peyzaj uygulamaları açısından ele alınarak örnek bir form geliştirilmelidir. Duraklar sosyalite taşıyan yerlerdir. İnsanlara farklı ve değerli imkanları sunabilmelidir. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap