SON DAKİKA
SON DAKİKA


Mühendislerin bilmesi gereken kanunlar
21.03.2023

Mühendislik ve hukuk arasında çok fazla ortak nokta yok gibi görünebilir ancak yasalar her mesleği bir şekilde etkiler. Mühendisler son derece teknik konseptler, tasarımlar ve ürünlerle uğraşırlar ve bir mühendisin işini etkileyen yasalar, işin kendisi kadar karmaşık olabilir. Mühendisler hukuk gibi bir konuya zaman ayırma konusunda isteksiz olsalar da kariyerleri boyunca sorun yaşamamaları için mühendislerin bilmesi gereken bazı kanunlar vardır.

Çevrimiçi olarak verilen bir Mühendislik Yönetimi Yüksek Lisans derecesi programındaki öğrenciler, programın disiplinler arası işletme temelinin bir parçası olarak bir hukuk dersi alırlar. Yönetici mühendisler, çalıştıkları şirketlerin iş kolunda yer aldıkları için hukuk da dahil olmak üzere birçok iş konusunda temele sahip olmaları gerekir.

Mühendisler Neden Hukuk Okumak İstiyor? Mühendisler ve mühendislik yöneticilerinin, işlerini etkileyen yasalar hakkında bilgi sahibi olmaları gerekir: Yönetmeliklere uyma, Resmi yönetmeliklere uyumlu kalma, hangi izinlerin hangi durumlarda gerekli olduğunun bilinmesi, işlerin korunması, sorumluluğun sınırlarının bilinmesi, davalardan kaçınma, sözleşmelerin müzakere edilmesi, bir avukatla ne zaman iletişime geçileceğinin bilinmesi gerekmektedir.

Mühendislerin ve mühendislik yöneticilerinin genel olarak anlaması gereken yasa türlerinden bazıları şunlardır: Sözleşme Hukuku bağlamında, mühendislik firmaları müşterilerle çalışır ve hemen hemen her proje bir sözleşme içerir. Sözleşmeler bir mühendisin çalışmasının temelini oluşturur ve sözleşmeler yasal olarak bağlayıcı belgelerdir. Sözleşme hukukunun temellerini anlamak, mühendislerin hak ve yükümlülüklerini korur ve sözleşmenin kazara ihlali nedeniyle olası potansiyel davaların önlenmesine yardımcı olur.

Haksız Fiil Hukuk Yasaları noktasında, mühendislikte, haksız fiille ilgili yasalar, öncelikle ihmalden kaynaklanan sivil yaralanmalarla ilgilenir. Mahkemeler bu yaralanmalardan doğan zararları parasal olarak ölçer. Sorumluluk konuları karmaşık olabilir, ancak mühendisler kendilerini ve şirketlerini korumanın temellerini öğrenmelidir.

Fikri Mülkiyet Hukuku olarak; "Fikri mülkiyet" terimi geniş bir sınıflandırmadır, ancak mühendisler bununla günlük olarak çalışır. Patentler, telif hakları ve tescilli tasarımların tümü fikri mülkiyet yasalarına tabidir. Patent yasasını anlamayan mühendisler sonunda bir başkasının fikri mülkiyet haklarını ihlal edebilir veya kazara kendi haklarını kaybedebilir. Şirketlerin genellikle fikri mülkiyetle ilgili kendi politikaları vardır ve mühendislerin bu politikaları ve kendi işlerini nasıl etkilediklerini anlamaları gerekir.

İş Yerini Etkileyen Yasalar bağlamında; mühendislerin bilmesi gereken yasalara ek olarak, mühendislik yöneticilerinin işe alma ve işyerini düzenleyen çeşitli yasaları da anlaması gerekir. Ulusal ve eyalet yasaları, işe alma uygulamalarından işçi tazminatına kadar her şeyi kapsar.

Sağlık ve güvenlik yasaları özellikle mühendislik alanında önemlidir. Ayrıca işyerinde ayrımcılığı önleyen yasalar, sağlık iznini düzenleyen yasalar ve işçi haklarını koruyan yasalar da vardır.

Yöneticiler bir şirkette farklı işlevlere hizmet eder. Bu nedenle tüm mühendislik yöneticilerinin işyerini etkileyen tüm yasaların ayrıntılarını bilmesi gerekmez. Bununla birlikte, bir mühendislik yönetimi kariyeri ile ilgilenenler, bu yasaların var olduğunun ve bir yöneticinin günlük görevlerini etkileyebileceğinin farkında olmalıdır. Mühendislerin muhtemel yasal sorunlardan kaçınmak için göz ardı edemeyecekleri bazı hukuk konuları vardır. Mühendislik ve mühendislik yönetimi profesyonelleri için, ne tür mühendislik yasalarının kariyerlerini uzun vadede hem olumlu hem de olumsuz etkileyebileceğini öğrenmek için zaman ayırmak faydalı olacaktır (https://degree.astate.edu/articles/engineering/laws-engineers-need-to-know.aspx). Arkansas Eyalet Üniversitesi'nin Mühendislik Yönetimi Yüksek Lisans çevrimiçi programı hakkında daha fazla bilgi edinilebilir.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap