SON DAKİKA
SON DAKİKA


Mühendislik, Futbol, Trabzon Ve Yaşam…
30.09.2019

Bir inşaat mühendisi ve ulaşım profesörü olarak, futbolu; bir mühendislik dalı olarak görmüşümdür. Bunu da çeşitli yaklaşımlara bağlamaktayım. Futbolda; mesafe takdiri, açı, hız,  geometri, enerji, matematik zeka vb. birçok kompleks kavram söz konusudur. Bu konular bağlamında; anlık ve doğru karar verebilme ve çeşitli zeka biçimlerini ve fizik gücü kullanma noktasında futbolu bir mühendislik dalı olarak görürüm. Zaten “Futbol Mühendisliği” kavramı da buradan çıkmış olacaktır sanıyorum.

 

İnşaat mühendisliğinin bir tanımı ve etkinliği noktasında, okuduğum bir not, bakış açımı hayli değiştirmiştir. İnşaat Mühendisliği konusunda alınan teknik bilgilerin toplamı meslek yaşantımızın ancak %35 gibi bir oranını karşılamaktadır. Kalan %65 kısım ise “sosyal ilişkiler” üzerine oturmaktadır. Demek ki inşaat mühendisliği teknik bilgi olarak %35 düzeyinde yorumlanabilmesine karşın sosyal ilişkilerin etki düzeyi de %65 olarak oldukça yüksek orandadır. Tamamlayıcıdır. Ayrılmaz bir bütündürler. Birlikte sinerji oluştururlar.

 

Futbol adamlarının yaşamdaki ve insan ilişkilerindeki pozitifliğini, yaşam enerjilerini, konulara hızlı, etkin ve çoğunlukla doğru kararlar vererek bakabilmelerindeki sihri, esasında sadece futbolun teknik alandaki kazandırdıklarına değil yaşam içerisinde kazandırdıklarına bağlı olarak da yorumlamam gerektiğini artık daha çok düşünüyorum.

 

O nedenle futbolu artık bir “mühendislik dalı” olarak değil “yaşamın kendisi” olarak tanımlıyorum. Futbol bir mühendisliğe indirgenecek konu değil. Yaşamın kendisidir.

 

Trabzon kenti de bu alanda çok büyük başarı örnekleri biriktirerek ve değerler üreterek Türkiye’ye ve Türkiye’den de Dünyaya örnek bir kenttir. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap