SON DAKİKA
SON DAKİKA


Öz Eleştiri Çok Önemli
20.01.2020

Bir öğretim üyesi olarak, mühendislik orijinli bir öğretim üyesi olarak, derslerimde zaman zaman irdelediğim konular bağlamında; analitik yaklaşım, nesnel yaklaşım, somut çıktı, objektiflik ve sübjektiflik kavramları, doğru performans göstergelerinin seçimi gibi konular üzerinde sıklıkla dururum. Günlük yaşamdaki değerlendirmelerimde de bu kavramları irdeler, toplumsal ilişkilerde bu kavramları gözlemler ve kendimce yorumlarım.

 

Zaman içerisinde geldiğim noktada, birbirinden ayırt etmemekte birlikte, mühendislik bilimlerini sosyal bilimlerden de bağımsız düşünmem ve ayrılmaz bir bütünün parçaları olarak düşünürüm. Konular üzerinde oluşturduğu etki alanları bakımından da sosyal bilimleri daha kapsayıcı bulurum. Sosyal ilişkilerin geniş varlığı içerisinde sosyal bilimlerin yönetme alanını daha kapsamlı ve etkin mütalaa ederim.

 

Öteden beri savunduğum bir konu vardı. Tıp Biliminin gelişen teknoloji ve içerdiği konular itibariyle de mühendisliğin en geniş ve en zor uygulama alanlarından birisi olduğunu hep savunur ve özellikle de Tıp Bilimini ileri bir mühendislik dalı olarak görürdüm. Gerçekten de günümüzde tıp mühendisliği önemli bir zorunlu bir mühendislik dalı olarak karşımızda duruyor ve önemli atraksiyon çekiyor. Bu özelliğini daha da güçlendirecek.

 

Toplum içerisinde konular çeşitli bağlamlarda tartışılır. Bunlardan birisi de zaman zaman yapılan değerlendirmelerde örneğin Üniversite Rektörlerinin Tıp orijinli olmaması, mühendislik orijinli olması gerektiği gibi irdelemeler genel manada yapılır. Doğrusu, bu değerlendirmeyi yeterince kapsamlı, objektif ve derinlikli olarak görmediğimden dolayı, tıp bilimini de bir mühendislik olarak görmemden dolayı bu eleştirileri hiçbir zaman kapsayıcı ve objektif bulmadım.

 

Esas anlamda meslekler birbirine yaklaşıyor. Tıp ve Mühendislik kavramları birbiri ile büyük oranda kesişirken mühendislik bilimleri ve sosyal bilimler büyük arakesit oluşturuyor.


Esas anlamda, internet dünyasında, bilgi ve iletişimin güçlendiği dünyada, demiryollarının uçaklarla yarıştığı dünyada, uzaya yerleşmelerin planlandığı dünyada, dünyanın bir köy haline geldiği dünyada, yapılan eleştirilerin çok çok doğru tartışılması, tartılması, yorumlanması ve objektiflik içerisinde belirtilmesi gerekmektedir. Analitik yaklaşım, somut çıktı, profesyonel danışmanlık, nesnellik gibi kavramlar incelendikçe yapılan eleştirilerin doğruluk payı daha yüksek olacak ve ortaya koyduğu yarar mekanizmaları da o denli yüksek olacaktır. Şunu da belirtmeden geçemeyeceğim belki de objektiflik de içerisinde bir miktar sübjektiflik barındırmaktadır ve belki de bu da yaşamın denklemlerinden kaynaklanmaktadır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap