SON DAKİKA
SON DAKİKA


Parke Taş Kaplamalar
1.06.2021

Parke taş kaplamalar, fabrikasyon kilit taşlardan üretilebildiği gibi doğal parke taşlardan da imal edilebilmektedir. Doğal olanları için bazaltik taşlar uygun olabilmektedir. Bölgemizde parke taşı doğal kaynakları bulunmaktadır ve Arnavut Kaplama yol yapımında kullanılmaktadır. Trabzon bazaltı (bazaniti) olarak bilinen Trabzon taşı estetik, iç huzuru uyandıran dokusal özellik taşımaktadır. Kilit parke taşlar çeşitli renklerde ve biçimlerde üretilebilmektedir. Örme biçimlerine bağlı olarak çeşitli sanatsal tanımlamalar da yapılmaktadır. Makine sistemlerinin gelişmesiyle prefabrik parke taşları üzerine kumlama yapılarak, bazalt granülü ve beyaz çimentonun bir kombinasyonu preslenerek çeşitli renklerde ve dokularda estetik görünüşlü kumlamalı prefabrik parke taşları da üretilmektedir.

Şehir merkezlerinde, caddelerde, spor ve peyzaj alanlarında, organize sanayi bölgeleri kaplamaları ve kaldırımlarında, trafiğe açık ve kapalı birçok alanda başarıyla kullanılmaktadır. Altyapılarının iyi hazırlanması durumunda hafif trafikten ağır trafiğe kadar birçok gerilme seviyesinde kullanılabilmektedir. Altyapısının bozulması durumunda kolaylıkla sökülerek, bozulan taşlar elimine edilerek altyapıları düzenlenmekte ve tekrar yerlerine konularak kaplama kısa zamanda yenilenebilmektedir.

Ekonomik olmaları, dona karşı yüksek dayanımları, yerli malzemeler ile kolaylıkla üretilebilmeleri, çevresel uyum nitelikleri, çeşitli renk ve desende üretilebilmeleri, kolay uygulanabilmesi özellikleri ile avantajlı değerlendirilmektedir.

Trabzon merkezinde ve sahil alanlarında kilit parke taşlar birçok lokasyonda kullanılmaktadır. Özellikle Maraş caddesinde yer alan Arnavut taşı kaplamaları yollarda son zamanlarda içme suyu hat çalışmaları sırasında birçoğu yerinden kaldırılmıştır. Ancak içme suyu hatlarının kesimine göre tamamlanması durumunda bu taşlar yeniden kaplanacaktır. Bu olanak bulunmaktadır.

Birçok noktada altyapısal bozukluklar ortaya çıkmıştı ve aşırı kullanım ile cilalanma ve aşınma sorunları ve dokusal kayıplar söz konusuydu. Zaten bu taşların sökülmesi, gerekli değişimlerin yapılması söz konusuydu. Ayrıca bu malzemeden yersel kaynaklardan da elde etmek olanaklıdır. İçme suyu hatlarının yenilenmesi sırasında sökülmeler doğal karşılanması gerektiği gibi yeniden tesis edilmeleri de zaten mümkündür. 

Özellikle prefabrik beton parke üretimi konusunda, bölgemizde agrega ve çimento hammaddeleri bulunmasına karşın, Türkiye ölçeğinde üretim payının çok düşük seviyelerdedir. Prefabrik beton konusuna Bölgemizde çeşitli yaklaşımlarla ve üretim anlayışlarıyla birlikte odaklanılmalıdır. Ayrıca bu taşların temizlik kimyası konusu üzerine de dünyada önemli araştırmalar bulunmaktadır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap