SON DAKİKA
SON DAKİKA


Siyaset - politika ve önümüzdeki dönem
30.03.2021

 
Türkçede kullandığımız politika kelimesinin İngilizce karşılıkları genellikle “policy, expedient, polity, politics” kelimeleri ile belirtiliyor. Sıklıkla politikaya ilişkin ifadeler “policy” kelimesi ile tanımlanıyor. “Policy” sözcüğü ise Türkçede farklı bilimsel alanlarda “siyaset, prensip, sigorta, poliçe, tedbir, politika” kelimeleri ile birlikte anılıyor. Siyasetin bilimlerin içerisinden süzülen bir konu olduğu değerlendirildiğinde, siyasetle aynı anlamda kullanılan politika anlamı içerisinde “önlemler, prensipler, sigorta sağlamlığı oluşturmak” gibi yaklaşımlar yer alıyor. Politika kelimesi yerine kullanılan “polity” kelimesi ise, “politika, devletin yönetim şekli, devlet, hükümet şekli, idare şekli” anlamlarında kullanılıyor.

Türkçede siyaset dediğimizde ise, İngilizcede “politics, diplomacy, policy, statesmanship” kelimeleri kullanılıyor.

Genel olarak, siyaset ve politika kelimelerinin önemli bir arakesiti var. Birbirleri yerine kullanılabiliyor. Ancak politika kelimesine ilişkin olarak özellikle “diplomasi, prensip, önlem, sigorta” kavramları dikkati çekiyor. Politika kavramı içerisinde diplomasi, prensipler ve önlemler ayrı bir önem arz ediyor. Politika içerisinde devletin yönetim şekli, hükümet şekli, idare şekli, diplomasi, önlem, prensip kavramları yer alıyor. Öyle anlaşılıyor ki, politika esasında siyaset kelimesine göre sanki daha kapsamlı ve devlet konusunu daha çok kapsıyor.

Politika, pozitif bilimlerle daha yakın düşünülebilir. Pozitif bilimlerin gelişmesi, devletin olanaklarının artması, prensiplerin daha da yerleşmesine katkıda bulunuyor.

Esasında; kapsamlı politik görüşleri olan, çok farklı sektörlerde profesyonel danışmanlık kavramında uzmanlaşmış, risklerin yönetimine yönelik önlemlerin alınmasında başarılı olan, altyapılarla birlikte donanımlı hale gelmiş politikacıların, önümüzdeki dönemde siyasette de daha başarılı olacağı bir dönem yaşanabilir.

Önümüzdeki dönem siyasetinin bilimsel politikalardan daha fazla yararlanması, diplomasi, devlet kavramlarından çok daha fazla faydalanması gerekiyor. Siyasetimize daha çok politika bilimini içermek gerekiyor.

Muasır medeniyete ulaşmak için, her alanda daha çok çalışmak ve daha çok objektif olmak zorundayız. Toplum, siyaseti ve politikayı tercih etme noktasında kişiyi olduğu kadar kişilerin bulunduğu sistemi de değerlendirmesinin kapsamına alıyor. Önümüzdeki dönemde “rutin” üzerinden hareketler karşılık bulmada büyük sorunlar yaşayacaktır. Dolayısıyla topluma daha çok ayrıntılı bilgi sunanlar, çözüm sunanlar, yenilik ve kalkınma öznelerini sunanlar daha çok taltif edilecektir. Rutin siyaset yetmeyebilir!

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap