SON DAKİKA
SON DAKİKA


Trabzon’a Uluslararası Bir Havalimanı Gerekli
26.08.2021

Gelişen trafik kombinasyonları nedeni ile kaplamalar daha fazla gerilmelere maruz kalıyor. Yol kaplamalarının heterojen karışımlar oluşu, çok çeşitli mıcırların kullanılıyor oluşu, kalite kontrol süreçlerindeki konunun doğasından kaynaklanan handikaplar, üretim teknolojilerinin oluşturduğu doğal oluşan sorunlar noktasında yol kaplaması yapmak göründüğü kadar kolay bir konu değil. Konunun içerisinde yaşlanma problemleri, ısıtmaya bağlı oksidasyon sorunları, laboratuvar ve uygulama koşulları arasındaki dizayn farklıkları, katkıların etkin kullanım oranlarındaki farklı yaklaşımlar nedenleri ile yol kaplaması inşa etmek gerçekten çok parametreli bir konu.

Dünya günümüzde konu üzerinde çok çeşitli araştırmalar yapmaktadır. Bir yandan sıcak karışım asfaltların çevresel hasar yönlerini ve ekonomik ısıtma kayıplarını azaltma noktasında soğuk karışımlar ve ılık karışımlar üzerinde çalışmaktadırlar.

Bir yandan da üretim teknolojilerindeki sorunları minimize etmek için, -shuttle buggy-gibi reglaj uygulamalarına giderken, bir yandan da nanokompozitler, inert fillerler-farklı katkılar, güncel plent teknolojileri üzerinde yeni çözümler geliştirmişlerdir.

Artık, gelinen teknoloji ile çok daha garantili ve uzun ömürlü yollar da yapmak mümkündür. Ülkemizde çok ciddi bir birikim oluşmuştur.

Ancak konunun doğasından kaynaklanan nedenlerle sorun beklenmeyen durumlarda da  zaman zaman bozulmalar oluşabilmektedir.  Bu nedenle kalite kontrol süreçlerine, bakım ve rehabilitasyon süreçlerine büyük önem vermek gerekmektedir.

Amerika’da daha uzun yıllar yol bakım ve onarım gerektirmeyecek yollarda ayrı sigortacılık uygulamaları geliştirilmiştir.

Örneğin Karadeniz Sahil Yolu, belirtilen koşullar, yük ve yolcu taşımacılığının bağlamında Avrupa’nın kullanım oranlarının çok daha üzerine kullanılmasına karşın bu yönlerden üstyapı performansları bakımından çok iyi performans göstermişlerdir.

Havaalanı kaplaması Trabzon’da yenilenmiştir. Son günlerde bu bağlamda lokal kaplama sorununun oluştuğu gündem olmuştur. Sorunun Belediye tarafından yeniden kaplanmayla birlikte çözüldüğü değerlendirilmektedir.

Gerekli incelemeler devam etmekle birlikte mevcut bakım ve onarım uygulamalarının profesyonel olarak uygulanması ile kaplama sorunları yönetilebilir.

Başka bir pencere açmak istiyorum.  Bu ve benzeri sorunlar çözülebilir. Ancak Trabzon’un düşünmesi gereken konu artık, çok daha modern, büyük kapasiteli, uluslararası bir havalimanının inşası konusudur. Bölgenin turizm özellikleri, gelişme potansiyelleri bağlamında Yeni Trabzon havalimanı konusu gündeme hızlıca alınmalıdır. Bölgedeki ulaşım gerçekleri bu konuyu geçerli ve haklı kılmaktadır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap