SON DAKİKA
SON DAKİKA


Trabzon çok daha pozitif bir hava yakalayabilir!
31.08.2021

Trabzon değerleriyle çok daha barışık olmalı. Futbolda altyapı gerçeği ortada olan bir şehirde ana iskeleti oluşturan en az 5-6 altı oyuncu devamlı oynaması gerekirken neredeyse tamamen yabancılara teslim edilmiş bir Trabzon takımı. Burası bir futbol kenti ve çok güçlü futbolcuları şehirde takımda tutamıyoruz. Ekonomik olarak futbol güçlü bir sektör ancak altyapıdan yararlanamıyoruz. Ana iskeleti oluşturan oyuncuların arasına en fazla iki ya da üç yabancı üstün nitelikli oyuncu katarak gelişim sinerjisi oluşturabiliriz.

Teknik adamlar bakımından birçok başarılı teknik adamımız varken bu teknik adamlar konusunda devamlılığa önem vermiyor çabuk tüketiyoruz. Geçmişte kulübe büyük hizmet etmiş değerlerimiz ile yabancılaşıyor ve en büyük hasarı kendi kendimize veriyoruz.

Bütünüyle eleştiri ve bütünüyle övgüden oluşmuyor hayat. Tolerans limitlerimizi artırmamız gerektiğini düşünüyorum. Trabzon güçlü olduğu zamanlarda hep kolektif anlayışla hareket etmiştir. Kolektif anlayış ve birliktelik kültürü, ortak gayelerde kolaylıkla buluşabilme Trabzon’u güçlü kılmıştır.

Trabzon’da önemli bir kurum da Büyükşehir Belediyesi. Sayın Başkan Murat ZORLUOĞLU; Valilik Makamı görevinden sonra Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçildi. Valilik Makamı gereği yazışma kültürü çok güçlü bir kişi. Bu anlayışla hareketle Trabzon’un birçok konusunda hızlı çözümler arandı.

Sayın Orhan Fevzi GÜMRÜKÇÜOĞLU’NUN görev yılının özellikle son bir yılında ortaya konan hızlı bir tempo ile Trabzon bazı projelere başlangıç vermişti. Bu başlangıçların Sayın ZORLUOĞLU döneminde devam ettiğini görüyoruz. Beşirli sahil dolgusu devam ediyor. Devamında peyzaj çalışmaları ve diğer donatılar gelecek. Ulaşım ana planı çalışması devam etmekte. Bulak taş ocağında tesisleşme çalışması sürüyor. Ancak ana kaynakların yani hammaddenin temini Belediye için çok önemli. Bu anlamda en önemli kaynak mıcır üretimi. Korkuthan Beşikdüzü Karayolları ocağının devri için çalışmalar yürütülüyor ancak henüz tam bir mesafe alınamadı. Çalışmalar sürüyor. Dolmuş dönüşüm sisteminde bazı belirsizlikler sürüyor halen. Yeni otogar konusunda tartışmalar devam ediyor. Çeşitli önlemler dile getirilirken konunun üzerinde ciddiyetle duruluyor.

Büyükşehir Belediyesi havaalanı kaplamasının sökümünü gerçekleştirdi. Bu bir katkıydı. Hızlı davranılması gerekiyordu. Devamında ihale ile kaplama yenilendi. Kaplamanın taş mastik kaplama olarak yapıldığını biliyoruz. Lokal bir sorun oluşunca kaplamanın tamiri Büyükşehir Belediyesi tarafından yoğun gradasyonlu olarak yapıldı ve bir sorun giderildi. Bu arada unutmadan söyleyelim. Büyükşehir sıcak geri dönüşüm tesisi kursaydı çok daha başarılı olacaktı ama yine de bir başlangıç olarak soğuk geri dönüşümü tesis etti ve önümüzdeki süreçte su şebekesinden dolayı oluşan kaplama hasarlarının tamirinde ve kaplamaların bütünüyle yenilenmesinde soğuk geri dönüşüm tekniği kullanılabilecek.

Sorunların çözülmesinde hem bilgiye, hem teknik donanıma hem de güçlü laboratuvar altyapılarına gereksinim var. Devam eden işler, yapılan uygulamalara baktığımızda Trabzon’a yönelik çözüm arayışları noktasında bir yoğunlaşmanın olduğunu söyleyebiliriz. Eleştiri kültürü güçlü olan Trabzon’da birçok ana konuya yönelik yapılan en azından girişimleri dahi doğrusu olumlu görmek gerekiyor. Ancak bütün bunlarla birlikte, asıl çözümü üretecek olan yol laboratuvarının ve uygulama çeşitliliğinin bir an önce tesis edilmesi gerekiyor. Biyolojik arıtma konusunda öncelemeler gerekiyor. Taş ocağı işletmeciliği ve geri dönüşüm uygulamalarının çok daha fazla katma değer sağlayacak şekilde güçlendirilmesi gerekiyor.

Bu konular için takvim gecikmektedir. Önemli çalışmalar yapılmaktadır. Ancak esas anlamda zenginliği üretecek olan konulara henüz birçok uygulama noktasında da başlangıç verilememiştir. Örneğin emülsiyon üretimleri ve karışımları, renkli ve sessiz kaplama uygulamaları, yalıtım membran üretimleri, arge deney merkezi vb konular noktasında öne çıkan bir girişimi de henüz görebilmiş değiliz. Ancak pozitif olmak gerekmektedir. Bardağın dolu kısmını görmek gerekmektedir. Güçlü bir icraat yapma isteği, birçok konuya kamuoyu önünde tartışma cesareti ve başarılarla Sayın Murat ZORLUOĞLU iki yıl döneminde başarılıdır. Önümüzdeki süreçte, ana konuları, en azından kısmı geçişli güney çevre yoluna, arge merkezine, yenilikçi kaplama türlerinin imalatına ve turizm noktasındaki imar uygulamaları kolaylıklarına vermek gerekmektedir. Bu konular başarıldığında, büyüme daha hızlı gerçekleşecektir. Sorunlara çözüm üretmek noktasında artan zenginlik kolaylık sağlayacaktır.

Konuya Trabzon’un değerleri ile çarpıştığından söz ederek başlamıştık. Bu anlamda Sayın Başkan ZORLUOĞLU’nu anlamak ve bitmeyen sokak kaplamalarında boğmamak gerekiyor. Biraz sabırlı olursak önemli diğer konuları da başarmak için elimizde imkanlar vardır. Trabzon bu kolektif anlayışa Sayın ZORLUOĞLU döneminde yeniden girebilir. Bu anlayışla Trabzon’da turizmi, sağlığı, belediyeciliği, sporu daha dengeli ve özüne uygun bir platforma kısa zamanda kazandırabiliriz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap