SON DAKİKA
SON DAKİKA


Trabzon hurması
24.11.2020

 
Amerikan Kimya Topluluğu bünyesinde yayımlanan bir araştırmada Trabzon hurması için aşağıdaki bilgilere yer verilmektedir:

Amerika Birleşik Devletleri'nde önde gelen ölüm nedeni olan kalp hastalığı riskini azaltmak için bir hurma bir elmadan daha fazla risk azaltmaktadır. Kalp için risk azaltan bir meyve olarak önerilmektedir. İki meyvenin karşılaştırılması, hurmaların önemli ölçüde daha yüksek diyet lifi, mineraller ve fenolik bileşikler içerdiğini keşfetti. Bunların tümü, kalp hastalığı, kalp krizi ve felcin önde gelen bir nedeni olan aterosklerozla mücadelede etkili oldu. Çalışma, Tarım ve Gıda Kimyası Dergisi'nin 1 Şubat Web baskısında yayımlandı. Aylık hakemli dergi, dünyanın en büyük bilim topluluğu olan American Chemical Society tarafından yayımlanmaktadır. Liflerin, fenoliklerin, minerallerin ve eser elementlerin nispeten yüksek içeriğinin, "aterosklerotik bir diyet için hurmayı tercih edilir hale getirdiği ifade edilmektedir. Birçok hurma, elmanın iki katı diyet lifi içeriyordu. Bulgulara göre, her iki meyvenin kabukları, posadan veya bütün meyveden daha yüksek lif seviyelerine sahipti. Hurma ayrıca elmadan daha fazla ana fenolik (antioksidan) içeriyordu.

Günde bir orta boy hurma (yaklaşık 100 gram) yemek, aterosklerozla savaşmaya yardımcı olmak için yeterlidir. Diğer meyvelerin de kalp hastalıklarına karşı korunmaya yardımcı olduğu ve insanların onları diyetlerine dahil etmeleri gerektiği belirtiliyor. Trabzon hurması, önemli ölçüde daha yüksek sodyum, potasyum, magnezyum, kalsiyum, demir ve manganez seviyelerine şahittir. Elmalar genel olarak daha yüksek bakır ve çinko konsantrasyonlarına sahiptir.
İsrail'de çok popüler bir meyve olan hurma, "yüksek oranda polifenol, özellikle çok iyi antioksidanlar olan tanenler" içerdikleri için seçildi. Çalışmaya katılan diğer araştırmacılar Polonya'daki Jagiellonian Üniversitesi'nden, İspanya'daki Lleida Üniversitesi'nden, İsrail'deki Kaplan Tıp Merkezi'nden ve İsrail Sağlık Bakanlığı'ndan idi.

Kırmızımsı-turuncu meyveyi üreten hurma ağacı, ilk olarak Çin'de binlerce yıl önce yetiştirildi ve şimdi birçok ülkede yetiştiriliyor. Çin, Japonya, Brezilya ve Kore başlıca üreticilerdir. Büyüyen bir hurma endüstrisine sahip olan İsrail, Sharon Fruit adlı bir çeşit yetiştiriyor. Amerika Birleşik Devletleri'nin birçok bölgesinde hurma ağaçları yabani olarak yetişmesine rağmen, bu ülkede tüketilmek üzere yetiştirilen meyvelerin çoğu Japon kökenlidir.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap