SON DAKİKA
SON DAKİKA


Trabzon ''Perlit madeni''konusunu özel gündemle yoğun olarak irdelemeli
23.12.2019

Perlit; inşaat sektörü uygulamaları içerisinde; sıvalarda, yalıtım betonu uygulamasında, çatı ve zemin yalıtımında, boruların yalıtımında, tavan kiremit imalatında, özel amaçlı beton imalatlarında, şap imalatlarında tercih edilmektedir. Kullanımının daha da artacağı değerlendirilmektedir.

 

Tarım sektörü içerisinde; uygun zemin koşullarınım elde edilmesi, topraktaki nemin korunması, su kaybının azaltılması bakımından kullanılmaktadır. Çim sahalarda, seracılık uygulamaları içerisinde ve tarla tarımında kullanılan önemli bir maddedir. 

 

Sanayi bakımından da perlit son derece önemli bir madendir. Kimya sanayiinde filtre maddesi olarak kullanılır. Meyve sularının süzülmesinde, şeker şerbetinin süzülmesinde, alkollerin süzülmesinde, yağların süzülmesinde “gıda uygulamaları” içerinde önemlidir. Boyaların süzülmesinde, kâğıt üretiminde, antibiyotik süzülmesinde, sülfürik asit filtrasyonunda, içme suyu süzmede, atık suların temizlenmesinde, kullanılmış yağların yenilenmesinde kullanılmaktadır.

 

Kozmetik sanayinde, patlayıcı üretiminde, gübrelerde, böcekle mücadele ilaçlarında, ilaçlarda geniş uygulamalı alanları bulunmaktadır. Isı yalıtım malzemesi olarak; reaktörlerin izolasyonunda, yalıtımda, LPG tanklarının ısı yalıtımında uygulanmaktadır. Seramik ve cam sanayinde, dökümcülükte, demir çelik sanayinde, deniz suyunun kirliliğinin giderilmesinde, baraj göllerinde kullanılmaktadır. Plastik peyzaj ürünleri imalatında, yangına karşı olarak, çimento dayanıklılığının artırılmasında vb. birçok uygulama alanı bulunan perlit çok değerli bir madendir.

 

Bayburt-Erzurum-Erzincan bölgesi; Ülkemiz perlit kaynakları bakımından önemli rezervi elinde bulundurmaktadır. Bölgemizde; Trabzon’un Doğu Anadolu bağlantısını büyük oranda güçlendiren karayolu tünel uygulamaları olarak, özellikle Zigana uzun tünelinin inşası sonrasında, bununla birlikte Kop tünellerinin, Salmankaş tünelinin inşası ile güçlenen Doğu Anadolu bağlantısının perlit mineralinin kullanımsal önemini daha da artıracağı belirtilebilir. Trabzon limanların varlığı, eğimlerin azalmasına ve yakıt sarfiyatlarının azalmasına bağlı gelişimler, sanayi tarım inşaat uygulamalarındaki çeşitlilikler nedeniyle, güçlene ulaşım altyapıları bağlamında, Trabzon şehri, “perlit” konusunu özel bir gündemle yoğun bir şekilde irdelemelidir. 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap