SON DAKİKA
SON DAKİKA


Üniversite sınavlarına girecek lise öğrencilerimiz
2.03.2020
 

Üniversite sınavına girecek Lise öğrencilerimize, inşaat mühendisliğini tanıtan bir sunum gerçekleştirdim. Son yıllarda gelişen genel eğilimlere vurgu yaparak meslek şovenizminden uzak durulması gereğini belirttim. Mesleklerin yaşamda belli yeri ve önemi var.

Konuya öğrencilerimiz açısından bakmamız, streslerini yönetmemiz ve başarılı olacakları tercihlerini sağlamak gerekiyor. Profesyonel danışmanlık alınması çok önemli. Profesyonel danışmanlık almamış öğrenciler, meslekleri kesin çizgilerle ayırabiliyor ve hangi mesleği seçmeleri noktasında kararsızlıkta kalıyorlar.

Teknolojinin gelişmesi, ara disiplinler ilerlemesi ile meslekler birbirine yaklaşıyor ve daha çok arakesit oluşuyor. Bu anlamda, Üniversitelerde yandal ve çift anadal uygulamaları çok önemli. Uzmanlaşmak, bakış açılarını genişleterek daha profesyonel olmak, daha profesyonel danışmanlık vasfına kavuşmak isteyen öğrencilerimiz için yandal ve çift anadal uygulamaları çok önemli.

İnşaat mühendisliği noktasında; inşaat-mimarlık, inşaat-şehir planlama,  inşaat-harita, inşaat-jeoloji, inşaat-jeofizik etkileşimleri çok önemli.

Öğrencilerimiz, yaşamları süresince, ailesinin ya da akrabalarının meslekleri ile de kısmı ilişki içerisinde bulunarak hem bir miktar yetişiyorlar ve hem de bazı meslekler bazında ilgililik ediniyorlar. Endüstrinin bir kolunda böyle bir yetişmişlik ve imkânların da bulunması ayrıca önemli. Ailesel meslekleri, gelişimleri, oluşmuş altyapıları da önemli görmek gerekir.

Çalışmak istediğiniz alana göre, Size katkı sağlayacak yandal ve çift anadal uygulamalarını değerlendirmeniz, faydalı olacaktır. Maden işinde çalışmak isteyen bir öğrencimiz; maden, inşaat, seramik, metalürji mühendislikleri gibi arakesitlerde yoğunlaşabilir. Beton sektöründe çalışmak isteyen öğrencimiz; inşaat ve jeoloji mühendisliği konularına yoğunlaşabilir. Kimya sektöründen ciddi destek alabilir.

Teknolojisinin ilerlemesi, danışmanlık sektörünün öne çıkması, mesleklerin birbiri ile daha çok oranda kesişmesi, ileri uygulamaların varlığı nedenleri ile sahip olunan meslekten ziyade, yabancı dil düzeyi, araştırma kapasitesinin güçlendirilmesi ve güçlü sosyalitenin kazanılması çok önemli bir noktada duruyor. Bu konuları çok daha önemli görüyorum. Kişisel donanımların artırılması ile sahip olunan mesleğin birbirini etkilemesi halinde güzel başarılar ortaya konur.

Gençlerimiz mevcut imkanların ve destek mekanizmalarının arttığı bu konjonktürde daha şanslılar. Daha mutlu olabilecekleri koşullar var. Zaman kaybı yaşamadan, mevcut programlarda, aynı takvimde, istedikleri tüm şeyleri gerçekleştirebilirler. Bunun için zamanda, boşlukta, altyapılarda vardır.

O nedenle, seçeceği lisans programının tam olarak şu olması gibi bir ayrıntılı derinlikte boğulmamaları ve rahat olmaları gerekli. İmkanlar gelişti, bu imkânlarla yol üzerinde de hedeflerine ulaşmaları çok kolaylaştı. Seçenekler ve olanaklar çok fazla. Rahat bir davranış tarzı ortaya koymak, çalışmak istediği alanda bir yoğunlaşma yapmak gerekiyor. Tıp Mühendisliği gelişti. İnşaat mühendisi hukukla yakınlaşabiliyor. Yol uzmanı inşaat ve jeoloji eksenli olabiliyor. Çimento sektöründe kimya uzmanı ve inşaat uzmanı çalışıyor. Arakesitler çok.

Gençler zaten konuları çok iyi irdeliyorlar. Bilgiye kolay ulaşıyorlar. Sosyalite ve yabancı dil çok önemli. Lisans eğitimlerini birden çok meslek etkileşimi olarak düşünmeleri faydalı olacaktır. Yandal ve çift anadal uygulamalarına da eğilmek gerekecektir. İlgisi olduğu meslekleri araştırmak faydalı olacaktır. Gençlerimize nice başarılar ve mutlu bir ömür diliyorum.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap