SON DAKİKA
SON DAKİKA


Yaşamda Yorulmadan Olmaz
18.05.2020

Teknolojik gelişmeler, yaşamda yeni kavramların oluşmasına katkıda bulunuyor. Ülkelerin gelişmişlik derecesine bağlı olarak geliştirdikleri yeni uygulama teknikleri yeni kavramların, terimlerin önünü açıyor.

Malzeme tanımlamaları içerisinde elastik cisim, elastoplasik cisim, vizko elastik cisim, plastik cisim gibi teknik terimler kullanılmakta. Örneğin asfalt vizko elastik bir malzemedir. Yani bir yük uygulandığında oluşan deformasyon yük ortadan kalktığında eski şekline dönmektedir. Yükleme sürelerine ve iklimsel etkilere bağlı olarak farklı davranışlar gösterilebilmekte ve uyum yeteneği güçlü olmaktadır.

Ancak, zamanla, trafik ve iklimsel çevresel etkilerle ve çeşitli süreçlerle -yaşlanma- dediğimiz olay oluşmaktadır. Bunun sonucunda da, artık oluşan deformasyonla, gelişen sürece bağlı olarak, gittikçe artık artan oranda geri dönemeyen deformasyon halini alır ve kalıcı oturmalar oluşur. Yani kaplamada tekerlek izleri oluşur. Karışım rijitleşir, kolay çatlar bozulur bir hale gelir. Bu konular çok kapsamlıdır tabi. Ancak genel olarak deriz ki yaşlanma nedeni ile yol bozulmaktadır. Yani yol yaşlanmaktadır. Bir yandan da yol yorulmaktadır.

Önemli ve karmaşık mühendislik problemlerinden birisi yorulma problemidir. Yorulma problemini, derecesini, özelliklerini araştırmak için deneylerde düşük yükler uzun zamanla uygulanır. Bu sayede yorulma davranışının incelenmesi amaçlanır. İnsanlarda yaşamda yorulmaktadır.

Çok kullanılan bazı kavramları son yıllarda daha çok duyuyoruz. Bakım ve rehabilitasyon kavramları. Gerek mühendislik uygulamalarında, gerek sağlık alanında çok kullanılıyor bu kavramlar. Nedir bakım? Nedir rehabilitasyon? Bana göre, bakım bozulmuş bir yapıyı, bir lokal problemi çözüm için kısmi bir strateji uygulama. Örneğin lokal bir asfalt yama çalışması. Ama rehabilitasyon daha kapsamlı bir durum. Yenileme var işin içinde, belki tamamıyla değil ama belli parçalarda yapılarda bütünsel değişim esas alınıyor. Tıpta kullanılan -check up- polikliniği ile sağlıklı insanlara da ileriki yaşamdaki yaşam kalitelerinin sürdürülebilmesi için öneriler de bulunuluyor. Sürdürülebilir ekonomi anlayışları, sorunları ortaya çıkmadan çözmeye, eğer sorun çıkacaksa da çok geç bir zamanda çıkmasını sağlamaya, ortaya çıkan sorunların şiddetinin azaltılarak yaşam alanının daha konforlu bir şekilde yönetilmesine çalışılıyor. Bazen konuşmalarımızda şunu diyoruz. Şu Avrupalılar ilginç insan, 80-90 yaşlarına gelmişler, tığ gibiler, halen yürüyorlar, koşuyorlar, sağlıklı yaşıyorlar. Kaliteli bir yaşam sürdürüyorlar. Böyle yaşamın Devlete maliyeti de az oluyor.

Bu işlerin içerisinde işte, hep, yorulmanın geciktirilmesi, rehabilitasyon kavramları, sürdürülebilirlik var.  Tecrübe, bilgi ve deneyim arttıkça insan yaşamı daha iyi yönetiyor. Yaşamın iyi yönetilmesinde inanç, sabır, şükür, iman, çalışma, azim, yetenek vs çok etkili oluyor. Demek istediğim çok çalışacağız. Yorulacağız ve dinleneceğiz, ama tekrar tekrar yorulacağız. Yorgunlukların kolay geçmesi ve yeni yorgunlukların oluşması arasındaki döngü sayısını artırılması yaşamı iyi yaşamaya bağlı. Çözüm stratejilerini ne kadar başarılı uygulayabilirsek, altyapılarımızı ne kadar kuvvetlendirebilirsek, sabır ve şükür mekanizmasını ne kadar iyi anlayabilirsek, inanıcımızı ne kadar güçlendirebilirsek, doğruları ne kadar uygulayabilirsek o kadar dengeli yorulacağız. Sistem insanların, daha uzun ömürlü olmalarının sağlanmasına, daha sağlıklı ve uzun ömür sürmelerinin sağlanmasına, daha kaliteli bir yaşam sürmelerinin sağlanmasına katkıda bulunmalı ve bu alanı garanti altına almalı. Allah hayırlı ömürler nasip eylesin. Şimdiden Ramazan bayramınızı Tebrik ederim. Allah’a emanet olunuz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap