SON DAKİKA
SON DAKİKA


Yerel yönetim reformu noktasında tespitler
16.02.2021

Türkiye'de belediyeler borç içerisinde. Gelir getirici mekanizmalar uygulanamadığından, büyük oranda merkezi bütçe beklentisinden dolayı kendini yönetemeyen, modernize olmayan belediyeler söz konusu. 

Belediyeler ileri belediyecilik uygulamalarını yapamıyor, bu konularda kapasite artışlarına ihtiyaç ve zorunluluk var. Nedir bu uygulamalar? Kazınmış kaplamaların Avrupa ve Amerika'da olduğu gibi %60-70 oranında yeniden aşınmada kullanımı, emülsiyon üretimleri, doğal mineral gübre toprak düzenleyici uygulamaları, ileri ar-ge ve deney merkezleri, tutarlı imar anlayışları ve rant getiren projeler, fizibilite ve proje merkezleri, kentsel dönüşümde beton geri dönüşümleri, kalıpçılık teknolojisi, sentetik fiberler kullanımı vb. Bunları yapmak için çok büyük finansal yatırımlara gereksinim yok. Mevcut imkanların küçük ölçekli modifikasyonları ve doğru yönetim ile sağlanabilir. Atıl kapasitenin modifikasyonu yani.

Şu aşamada, Türkiye'nin hızlı kalkınmasında en etkili konu, belediyelerin atağa kalkması olacaktır. Bu belirttiğim uygulamalara acilen bütün belediyelerde geçilmesi gerekmektedir. Belediye Mühendisliği lisans programları kurulması, Teknik Kamu Kurumları ile protokoller ile kapasite artışına gidilmesi vb çeşitli öneriler var ve bunların açılması gerekiyor. Belediyeler bu açılardan eleştirilirse, gerçekten hızlı bir kapasite artışına ve farkındalığa yol açılır.

Belirttiğim konular özel sektörün alanıyla kesişen konular değil ve uygulandığında özel sektörün de önünü açacak alternatifler oluşacaktır. Bu konuların Türkiye Konjonktürü ile çok örtüşeceğini düşünüyorum. Belediyelerin ve belediyeciliğin gelişimsel dönüşümü sağlanabilir.

İyi bir platform ve yapıcı bir ortamın oluşturulabileceğini, gerek iktidar gerekse muhalefet üzerinde konu bağlamında yeni bir yönlenme sağlanması gerektiğini düşünüyorum.

Teknik ve siyasetin birleşmesi ile bütünsel zenginlik oluşacaktır. Sorunların bütünsel olarak çözülebilmesi için zenginliğe ihtiyaç bulunmaktadır. Zenginlik de güçlü ve yenilikçi teknik uygulamalar ile gerçekleşecektir. Zenginliğin olduğu durumda siyasi değerlendirmeler de daha kapsayıcı ve objektif olacaktır. Avrupa’da endüstriyel demokrasi kavramı bu birlikteliğin yani siyasetin ve tekniğin birlikte gelişimi ile söz konusu olmuştur.

Güçlü teknik altyapıların oluşturulmadığı durumlarda, bu eksikliklerin derinleşmesiyle, önümüzdeki süreçte siyasetin de kendini yenileyebilme olanağı azalacaktır. Daha çok çalışmaya, daha çok üretmeye, daha çok yeniliklere, daha çok tasarrufa, daha çok öz eleştiriye, daha çok doğru ve bütünsel değerlendirmelere ihtiyacımız var.  Covid 19 süreci ve sonrasındaki küresel gelişmeler karşısında daha güçlü olabilmek için şu anki süreci her noktada çok başarılı yönetmemiz gerekmekte.

Türkiye çok güçlü bir ülkedir. Çok güçlü kinetik potansiyelleri bulunmaktadır. Bu kinetik potansiyellerin doğru değerlendirilmesi noktasında kısa sürede çok büyük kalkınma hamleleri oluşması mümkündür. Bunun için de ilk yapılması gereken belediyelerin modernize edilmesidir. Kalkınmanın yerelden başlayacağı düşünüldüğünde güçlü belediyelerin önemi daha da iyi anlaşılacaktır.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap