SON DAKİKA
SON DAKİKA


Yığma Yapılar
21.04.2021

Yığma yapılar; tuğla, taş ve beton blokların bir harç malzemesiyle bağlandığı, tekil malzeme kullanımı ile oluşturulan yapılardır. Dünyada popüler bir inşaat tekniği olarak görülmektedir. Bununla birlikte diğer inşa yöntemlerinde olduğu gibi sınırlandırmalar söz konusudur.

Yığma yapılarda, profesyonel tasarım ve proje yönetimi hizmetleriyle, malzeme ve işçilik maliyetlerini azaltmak mümkün olabilmektedir. Yığma yapıların çeşitli avantajlarından söz edilebilir. Yığma binalar, profesyonel tasarım altında, diğer tüm bina tiplerinden daha uzun ömürlü olabilmektedir. Yığma yapılar, kullanılan malzemeye ve işçilerin uzmanlığına bağlı olarak bir ev veya bina için zarif görüntü sağlayabilmektedir. Yangından korunma noktasında iyileşmeler sağlamaktadır. Duvarlar yanmaz özelliktedir. Bu nedenle şömineler taştan yapılmaktadır. Yığma duvar yapılar; çürümeye, zararlılara, hava koşullarına ve kasırga-hortum gibi doğal afetlere karşı yüksek direnç oluşturmaktadır. Dayanıklı özellikleri ile büyük oranda basınç ağırlık yüklerine dayanabilmektedir. Yığma elemanlar yapının termal kütlesini artırmaktadır.

Belirtilen bu genel avantajlar, yığma tuğla, taş veya beton bloklardan oluşturulan her tür duvar birimi için geçerlidir. Yığma yapının sınırlamaları söz konusudur. Yığma yapı iyi bir zaman ve yeterli proje planlaması gerektirir. Türüne veya duvar işçiliğine bağlı olarak, uzman insan gücü gereklidir. Hava koşullarından harç ciddi şekilde etkileneceğinden yoğun yağış veya don koşullarında yığma yapı yapılamaz. Yığma yapı, tuğla, taş ve beton bloklar gibi ağır malzemeleri içerir. Bunlar özel kataloglardan, özellikle de taşlardan sipariş edilmelidir. Yığma yapıların sağlamlığı temellerine bağlıdır. Temelde herhangi bir çökme meydana gelirse, çatlaklar olasıdır ve nem sızmasını ve hasarı önlemek için bunların onarılması gerekir.

Yığma yapılar; yığma duvarların çeşitli amaçlarına bağlı olarak, yük taşıyan yığma duvarlar, donatılı (demirli) yığma duvarlar, içi boş yığma duvarlar, kompozit yığma duvarlar, sonradan gerilmeli yığma duvarlar şeklinde sınıflandırılmaktadır. Yığma yapılar, ahşap yığma yapılar, taş yığma yapılar, tuğla yığma yapılar ve kerpiç yığma yapılar olarak da sınıflandırılmaktadır. İskeletsel sistemi olmayıp elemanların kilit oluşturarak düşey yükleri taşımasını sağlar. Depremden oluşan çekme gerilmelerini karşılayamazlar. Duvarlardaki hasar taşıyıcı sistemi etkileyecektir. Dizayn koşullarına dikkat edilerek, doğru mühendislik hizmetleri alarak, estetik türde çok farklı özellikte yığma yapıların yapılabileceği bir gerçektir. Bölgesel kaynaklar ve bölgenin turizm özelliği de düşünüldüğünde, önümüzdeki süreçte, doğal malzemelere dayalı küçük ölçülü estetik köy evleri sektörünün daha çok ilgi göreceği değerlendirilmektedir. Bu bakımdan çeşitli alternatiflerin hazırlanması, malzeme temini ve yapım teknikleri noktasında yerel yönetimlerin danışmanlık konusunda eğilmelerinin faydalı olacağını düşünüyorum.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap