SON DAKİKA
SON DAKİKA


Ah şu ateş basmaları yok mu?
7.06.2021

İyi haftalar değerli okurlarım,

 Bu hafta sizlere menopoz döneminde sıklıkla karşılaştığımız ve çoğu zaman bunaltıcı, bıktırıcı olabilen ateş basmalarından bahsedeceğim. Kadın hayatının önemli dönüm noktalarından biri olan menopoz doğurganlığın sona erdiği dönemdir. Bu dönem yavaş yavaş geldiğini hissettirir ve en sık belirtilerden biri vazomotor belirtiler olarak isimlendirdiğimiz ateş basması ve terlemedir.

Ateş Basması Neden Olur?

Menopoz dönemine geçerken vücutta pek çok hormonal değişiklik meydana gelir. Bunlardan en önemlileri östrojen ve progesteron ismi verilen üreme fonksiyonlarında görev alan hormonların üretiminde azalmadır. Hormonal dengedeki değişiklik en sık ateş basması ve terleme ile kendini gösterir. Her dört kadından üçünde görülen bu belirtilerin yanında adet düzensizliği, uyku düzeninde bozukluk, istemsiz kilo alımı, dikkat dağınıklığı, cinsel isteksizlik de görülebilir.

Ateş basmasının gerçek nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte beyinde vücut ısısını düzenleyen merkez olan hipotalamusta oluşan değişikliklere bağlı oluştuğu düşünülmektedir. Yüzde ve boyunda kılcal damarlarda genişleme ile birlikte kızarıklık oluşur ve ardından terleme gelişir. Genellikle geceleri oluşan bu durum ataklar halinde gelir. Bazen atak sayısı günde 15-20’yi geçebilir. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen ateş basmaları beraberinde uykusuzluk, yorgunluk ve huzursuzluğu da getirir.

Ateş basması tedavi edilmeli mi?

Ateş basması şikayeti her kadında aynı şiddette olmaz. Çoğu kadında bu şikayetler 3 ila beş yıl kadar sürebilir. Ne zaman başlayacağını ve ne kadar süreceğini ön görmek mümkün değildir. Ancak günlük hayatı olumsuz yönde etkiliyorsa mutlaka tedavi edilmesi gerekir. Tedavide en önemli basamak yaşam tarzı değişiklikleridir. Özellikle atakları tetikleyen sıcak ortam, sıcak içecekler ve baharatlı gıdalardan uzak durmak gerekir. Ayrıca sigara ve kahve tüketimi azaltılmalıdır.

Günlük hayatta stresi azaltmak, düzenli egzersiz ve uyku düzenine dikkat etmek önemlidir. Gevşeme ve rahatlama için masaj, yoga, meditasyon ve nefes egzersizleri faydalı olabilir. Giysiler özenle seçilmeli pamuklu terletmeyen kıyafetler tercih edilmelidir.

Beslenme alışkanlıklarında değişiklik gereklidir. Bol sıvı tüketimi, sağlıklı ve dengeli beslenme önemlidir. Soya içeren gıdaların tüketilmesi ateş basmalarına iyi gelir. Adaçayı, papatya çayı, ginseng, black cohosh (siyah yılan kökü) kulanılabilir.

Menopoz döneminde tarama testleri unutulmamalı!

Tüm bu önerilere rağmen dirençli olan durumlarda ilaç tedavisi uygulamak gerekir. İlaç tedavisi hormon takviyesi şeklinde olabileceği gibi hormon takviyesi dışı tedavilerde denenebilir. Ancak menopoz tedavisine başlamadan önce mutlaka detaylı bir muayene ve tarama testleri yapılmalıdır. Jinekolojik muayenede rahim ve yumurtalıkların değerlendirilmesi dışında rahim ağzı kanseri tarama testi yapılmalıdır. Ayrıca meme muayenesi ihmal edilmemeli ve mutlaka mamografi çekilmelidir. Kemik erimesi bu dönemde hızlanacağı için kemik yoğunluğu değerlendirilerek gerekli durumlarda takviye tedaviler başlanmalıdır. Bu dönemde D vitamini kullanımına da özen gösterilmelidir.

Konu ile ilgili merak ettiklerinizi sormak ve daha fazla bilgi almak için prof.dr.yesimbayoglutekin instagram hesabından bana ulaşabilir. www.prof.dr.yeşimbayoğlutekin web sayfasından güncel bilgileri takip edebilirsiniz.

 

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap