SON DAKİKA
SON DAKİKA


Akıntı Neden Olur?
17.05.2020

İyi haftalar değerli okurlarım,

Her kadında hayatının belli dönemlerinde ortaya çıkabilen ve bazı durumlarda yaşam kalitesini ciddi etkileyebilen bir şikayet olan vajinal akıntıdan bu hafta bahsedeceğim. Normalde kadın yaşamında döngüsel olarak hormonların etkisi ile bir miktar akıntı olması beklenen bir durumdur. Ancak miktarının artması, renk değişikliği, kötü koku ve kaşıntı şikayetleri de eşlik ediyorsa önemli bir sağlık probleminin habercisi olabilir.

En sık neden enfeksiyonlardır!

Vücudun ürettiği ve organın iç yapısını koruma ve temizleme amaçlı salgılardan biridir. Ancak ortamın hijyeninin bozulması ile birlikte salgı miktarı artarak yoğun akıntıya yol açabilir. Kadınlar hijyenik kaygılar ile bölgeyi şampuan ya da diğer hijyenik malzemelerle sıkça yıkadıklarında akıntı miktarı daha çok artmaktadır. Çünkü ortamın korunması için vücudumuza faydalı olan mikroorganizmaların ölmesine yol açarak mantar ya da diğer enfeksiyon nedenlerinin artmasına neden olmaktadır. Ayrıca günlük ped kullanımı, sentetik çamaşırlarda akıntının artmasında önemli rol oynamaktadır.

Mantar ya da parazitler akıntıya neden olabilir

Akıntının en sık nedeni bakterilerdir. Bazen balık kokusuna benzer kötü kokuya neden olabilir. Ancak mantarlarda akıntının önemli nedenlerindendir. Mantar enfeksiyonu özellikle bağışıklık sisteminin etkilendiği durumlarda ortaya çıkmaktadır. Beyaz süt kesiği şeklinde akıntıya yol açar, beraberinde yoğun kaşıntı ve kızarıklık olur. Hatta kaşıntı gece uyutmayacak kadar yoğun olabilir. Antibiyotik kullanımı sonrası mantar enfeksiyonu sıklığı artar. Sık tekrarlayan mantar enfeksiyonlarında mutlaka şeker hastalığı yönünden tarama yapılması gereklidir. Kan şekerinin yüksek seyrettiği diyabet hastalarında kronik mantar enfeksiyonu ortaya çıkar.

Cinsel yolla bulaşan hastalıklar akıntı şikayetine yol açar. Eğer akıntı ile birlikte yüksek ateş, karın ağrısı, sık idrara çıkma, bulantı kusma gibi ek sikayetler varsa rahim ve yumurtalıkları etkileyen önemli bir enfeksiyonun işaretidir. En kısa sürede doktora başvurulması gerekir.

Kanlı akıntı kanserin habercisi olabilir!

Akıntının rengi kahverengi veya kırmızı ise adet döneminden sonra devam ediyorsa rahim içi kalınlaşma ile ilgili olabilir. Ancak cinsel birliktelik sonrası kanama olması rahim ağzı kanserinin bulgusu olabilir. Bu durumun ihmal edilmemesi gerekir. Menopoz döneminde de dokuların incelmesi ve kuruluğa bağlı olarak kanlı akıntı olabilir.

Beslenme alışkanlıkları ve kişisel önlemler tedavide önemli

Genital bölgenin hijyeni için sabun ve ılık su yeterlidir. Asla vajinal duş ya da köpük uygulanmamalıdır. Pamuklu çamaşırlar tercih edilmeli, aşırı sıkı kıyafetlerden kaçınılmalıdır. Beslenmede özellikle dikkat edilmesi gereken probiyotik kullanımıdır. Ev yapımı yoğurt en önemli probiyotiktir. Her gün düzenli olarak tüketilmelidir. Bol sıvı tüketimi, C vitamini ve narenciye, zerdeçal, elma sirkesi de diğer kullanılabilecek çözümlerdir.  Fazla baharatlı nişastalı gıdalardan uzak durun ve kafeinli içecekleri kısıtlayın.

Düzenli olarak yapılan kontroller ve smear testi kadın sağlığının korunmasında en önemli etkenler olduğu unutulmamalıdır…

Sevdiklerinizle birlikte sağlıklı ve mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle…

Merak ettikleriniz ve sorularınız için bana [email protected] mail adresinden ya da doc.dr.yesimbayoglutekin instagram hesabından ulaşabilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap