SON DAKİKA
SON DAKİKA


Anne adayı doğuma nasıl hazırlanmalı?
12.04.2020

İyi pazarlar değerli okurlarım. Bu hafta sonunu hepimiz evlerimizde geçireceğiz. Ancak doğum eylemi engellenemez ve ertelenemez bir süreç ve sokağa çıkma yasağı olsa dahi anne adaylarımız doğum eylemi başlayınca mecburen hastaneye gidecekler. Bu hafta doğum sürecinde anne adayının dikkat etmesi gereken hususları anlatacağım. Doğumun zamanı tam olarak bilinebilir mi? Doğumun tam olarak zamanını önceden bilmek mümkün değil. Son adet tarihine göre yapılan hesaplamaya göre 40. haftayı tahmini doğum tarihi olarak hesaplıyoruz

. Ancak bebek 37. haftayı doldurduktan sonra artık doğum için yeterli organ gelişimi ve vücut ağırlığına ulaştığı kabul edilir. 42. gebelik haftasına kadar da eğer anne ve bebek için herhangi bir risk söz konusu değilse normal doğum eyleminin başlaması beklenilebilir. Hamilelik sürecinin son aylarında rahim kendini doğum sürecine hazırlamaya başlar ve bebek doğum kanalına doğru yer değiştirir. Yalancı doğum sancısı olarak isimlendirilen ara ara gelen düzensiz kasılmalar olabilir. Normal doğum kasılmaları düzenli aralıklarla gelir ve şiddetini giderek arttırır. İstirahat ile azalmaz, yalancı doğum sancıları ise düzensizdir. Kasılmaların sıklığı giderek artmaz, istirahatle ağrılar giderek hafifler. Anne adayı kasılmaların sıklığını takip etmeli ve bol sıvı tüketmelidir. Gün içinde birkaç kez gelen kasılmalar doğum kasılmaları ile karıştırılmamalıdır. Doğum çantanızı erkenden hazırlayın! Doğum için hazırlık erkenden tamamlanmalıdır. Anne adayı doğum için hastaneye başvurmadan önce hastaneye götüreceği doğum çantasını hazırlamalıdır.

En geç 36. Haftada bu hazırlıkların tamamlanması önemlidir. Çantaya yerleştirilen kıyafetlerin önceden yıkanmış ve ütülenmiş olmasına özen gösterin. Bebeğiniz için kullanacağınız giysilerin tenine zarar vermeyecek deterjan ya da sabunla yıkanmış olması önemlidir. Bebeğin hareketlerine odaklanın! Anne adayının doğum yaklaşırken bebeğin hareketlerine odaklanması çok önemlidir. Bebeğin anne karnında uyku ve uyanıklık periyodları vardır. Sürekli hareket halinde olması beklenmez. Ancak önceki haftalara göre hareket sayısını karşılaştırmak ve uzun süreli hareketsizlik durumunda dikkatli olmak önemlidir. Eğer bebeğin hareketlerinde azalma hissedilirse anne adayı sol yanına uzanarak dinlenmeli ve sadece bebeğin hareketlerine odaklanmalıdır. Bu süreçte çikolata, kuru üzüm gibi tatlı bir şeyler yemek bebeğe gidecek enerji miktarını arttırarak hareket etmesini sağlayacaktır. Gün içinde bebeğin hareketleri sayıldığında iki saat içinde en az 10 kez hareket etmesi bebeğin sağlıklı olduğunu gösterir. İki saatlik istirahate ve bebeğin hareketlerine odaklanılmasına rağmen hareket etmiyorsa hemen bir sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda olacaktır. Hareket etmek ve bol sıvı tüketimi önemli Doğum sürecinin başlangıcının en önemli belirtisi nişan denilen kanlı sümüksü bir akıntının gelmesidir.

Nişanın gelmesi hemen doğumun gerçekleşeceği anlamına gelmez. Düzenli olarak rahim kasılmalarının başlaması ve kasılmaların sıklığını arttırması beklenmelidir. Bu süreçte ılık duş almak, sıvı gıdalarla beslenmek ve hareket etmek önemlidir. Bebeğin doğum kanalına kolay yerleşmesini sağlar. Özellikle çömelme kalkma şeklinde squat hareketleri bu dönemde önemlidir. Kasılmalar 15 dakika aralıkla gelmeye başlamışsa doğum eyleminin ilerlediğini gösterir ve hastaneye başvurmak gerekir. Doğum eylemi başladığında ya da kasılmalar başlamadan önce su gelmiş ise önemli bir durumdur. Kasılmaların sıklaşması beklenmemelidir. Bunun yanında parlak kırmızı renkte yoğun kanama da önemli bir problemin işareti olabilir. Derhal hastaneye başvurulmalıdır. Anne adayı gebeliğin son üç ayında doğuma hazırlık için egzersizler yapmalıdır. Her ne kadar evden çıkmak bu dönemde mümkün olmasa da evde plates topu ile ya da yerde mat üzerinde egzersizler kolaylıkla yapılabilir. Kalçaya yönelik esneme hareketleri pelvik taban dediğimiz doğum yolunun gevşemesini ve bebeğin doğum kanalına kolay girişi ve ilerlemesini sağlayacaktır. Kilo artışınızı ne kadar kontrollü sağlarsanız doğum süreciniz o kadar kolay olacaktır. Sevdiklerinizle sağlıklı ve mutlu bir hafta geçirmeniz dileğiyle...

Merak ettikleriniz ve sorularınız için bana [email protected] mail adresinden ya da doc.dr.yesimbayoglutekin instagram hesabından ulaşabilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap