SON DAKİKA
SON DAKİKA


Bağışıklık sistemi nasıl güçlendirir?
19.04.2020

İyi haftalar değerli okurlarım, Salgın ile mücadelenin yoğun şekilde devam ettiği bu günlerde hepimiz sosyal izolasyona ve kişisel hijyene dikkat ederek vaktimizin çoğunu evimizde geçiriyoruz. Sosyal mesafe ve maske takılması virüsle karşılaşma riskini aza indirmek için en önemli önlemler arasında. Her ne kadar önlem alsak da virüsle karşılaşma ihtimalini tamamen ortadan kaldırmak mümkün değil. Ancak bu süreçte bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi kendimiz ve ailemiz için uygulamamız gereken en önemli tedbirler arasında gelmeli.

Bağışıklık sistemi nedir?

Vücudun dış ortamlardan aldığı ve insan vücudunda hastalık yapan virüs, bakteri, mantar gibi küçük canlılara karşı kanımızda ve mukoza adı verilen ağız, burun, solunum yolu ve sindirim sistemi gibi dokuların üzerini örten yapılarda savaşan hücreler topluluğu olarak adlandırabiliriz. Bu hücrelerin sağlıklı bir şekilde görev yapabilmesi için bireylerin dikkat etmesi gereken konulardan bahsedelim. Sağlıklı yaşam için gerekli olan temel kurallar bağışıklık sisteminin güçlenmesinde de etkili. Dengeli beslenme, bol sıvı tüketimi, düzenli yapılan egzersizler ve uyku düzenine dikkat edilmesi en önemli konular. Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıkların bırakılması ve stresten uzak durmak yine alınması gereken önlemler arasında. Beslenmeye dikkat etmek bağışıklık sistemi için en önemli unsur. Kilonuz sağlıklı değilse uygulayacağınız diyet programlarında da üç temel besin olan karbonhidrat, protein ve yağın dengeli alınmasına özen gösterilmeli.

Bağışıklık sistemini neler güçlendirir?

Bağışıklık sisteminin sağlıklı işlemesi için en önemli faktörlerden biri vitaminlerdir. A, C, E ve D vitaminleri başlıca alınması gerekenlerdir. Vitaminler vücutta depo edilmediği için düzenli olarak her gün tüketilmesine dikkat edilmelidir. A vitamini özellikle sarı ve turuncu renkli sebzelerde bolca bulunmaktadır. Bunun yanında süt ürünleri, balık yağı ve yumurtadan da temin edilebilir. C vitamini ise portakal, mandalina, greyfurt gibi turunçgillerden bol miktarda bulunur. Domates, brokoli, karnabahar gibi sebzelerden de yüksek oranda vardır. E vitamini yine hücre yenilenmesini sağlayan bir antioksidandır. Fındık, ceviz, badem gibi kuruyemişler, ıspanak, lahana, maydanoz gibi yeşil yapraklı sebzeler ve balıkta bol miktarda bulunmaktadır. D vitamini süt ürünleri, hayvansal gıdalar ve yumurtada bol miktarda bulunan bir antioksidandır. Biotinin bağışıklık sistem üzerinde önemli etkileri vardır ve yumurta sarısı, baklagiller süt ve süt ürünlerinde bol miktarda bulunmaktadır.

Probiyotikleri unutmayalım

Sağlıklı bir sindirim sistemi bağışıklık sisteminin güçlenmesi ve zararlı maddelerin vücuttan atılımında önemli rol oynar. Sindirim siteminin güçlendirilmesin de probiyotiklerin önemi büyüktür. Ev yapımı yoğurt ve kefir doğal probiyotiklerdir. Ayrıca tarhana ve turşu suyu da probiyotiktir ve tüketilmesinde fayda vardır. Mineralleri de unutmamak gerekir; çinko, selenyum, bakır gibi minerallerin eksikliği de bağışıklık sistemini olumsuz etkiler. Çinko susam, kabak ve ay çekirdeği gibi tohumlarda ve hayvansal gıdalarda bol miktarda vardır. Selenyum antioksidan özelliğe sahiptir ve selenyumdan zengin buğday ve hayvansal gıdalardan alınabilir. Bakır tohumlar, kuruyemiş, kakao ürünlerde bulunmaktadır.

Günlük diyetimizde neler olsun?

Yumurta, süt, süt ürünleri içerdiği vitamin mineral ve proteinlerle günlük mutlaka tüketilmesi gereken ürünlerden. Yeşil yapraklı sebzeler bol miktarda vitamin ve antioksidan barındırıyorlar. Ayrıca renkli sebzelerden domates, kırmızı biber, havuç A ve C vitamini deposudur. Brokoli, karnabaharın ve antioksidan olduğunu unutmayalım. Mevsiminde olan her meyve antioksidan özelliği ve bol vitamin içeriğinden dolayı bolca tüketilmelidir. Bakliyatlar, kuruyemişler ve tohumlar da önemli vitamin depoları her gün tüketilmesine özen gösterelim. Sevdiklerinizle sağlıklı ve mutlu günler geçirmeniz dileğiyle, evde kalın, sağlıkla kalın... Merak ettikleriniz ve sorularınız için bana [email protected] mail adresinden ya da doc.dr.yesimbayoglutekin instagram hesabından ulaşabilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap