SON DAKİKA
SON DAKİKA


Bebeğinizin ilk aşısı anne sütü
4.10.2021

İyi pazarlar değerli okurlarım,

Ekim ayının ilk haftası tüm dünyada emzirme haftası olarak kabul edilmiştir ve bu hafta boyunca anne sütünün hem anne hem bebek hem de toplumsal açıdan faydalarının farkındalığını oluşturmak için pek çok faaliyet düzenlenmektedir. Bu nedenle bu haftaki konumu anne sütüne ayırmak ve sizleri bilgilendirmek istedim.

Anne sütü hem üreten hem de tüketen bedende pek çok şifa sağlayan doğanın bir mucizesidir. Hem emziren anne için pek çok fayda sağlıyor hem de bebeğimiz için çok hayati bir besin. Anne sütünün kutsallığı çok eski yıllardan beri bilinmektedir. Milattan öncesine dayanan pek çok yazıtta eski Mısır ve Mezopotamya gibi uygarlıklarda anne sütünün bebek için faydalı olduğuna dair yazıtlar bulunmaktadır.

 İbni sina ‘’ bebeğin anne karnında kanla beslenmesi ile doğumdan sonra anne sütü ile beslenmesi arasında kesintisiz bir devamlılık olduğunu’’ belirtmiş ve anne sütü ile beslenmenin bebeğin sağlıklı büyümesi için önemini vurgulamıştır. Ancak endüstrileşmeyle birlikte kadının çalışma hayatında yer almaya başlaması ve sorumluluklarının artması anne sütünün geri plana itilmesine ve biberon devrimine yol açmıştır.

Anne sütü taklit edilemez bir besindir!

Son yirmi yıl içinde anne sütünün bebeğin sağlıklı büyümesi ve temel ihtiyaçlarının karşılanmasında diğer hazır mamalarla kıyaslanamayacak pek çok önemli besin kaynaklarını içerdiğinin saptanması ve sağlıklı nesillerin yetişmesinde yeri doldurulamayacak bir besin olması nedeniyle emzirme teşvik edilmektedir.

Anne sütünün bebek için faydaları

Bebeğin her dönem ihtiyaçlarına göre anne sütünün içeri değişmekte ve zenginleşmektedir. Bebek doğar doğmaz anne le buluşturulmalı ve ilk yarım saat içinde emzirmeye başlanmalıdır. İlk altı ay sadece anne sütü verilmeli sonrasında da ek besinlerle birlikte iki yaşına kadar devam edilmelidir.

Anne sütü alan bebekler daha az hastalanır. İçeriğindeki protein, vitamin ve yağlar sağlıklı büyümeyi sağlar.  Doğal bağışıklığın sağlanması için anneden gelen Antikorlar hastalıklara karşı korur, Laktoferin enfeksiyonlarla savaşır, Lizozim antikorların faaliyetini artırır, Musin mikroplardan korunmak için onlara yapışır ve alyuvarlar bakterilerle aktif bir şekilde savaşırlar. Ayrıca Anne sütünün doğal bir vitamin dengesi vardır A, B, C, D ve E vitaminlerini içerir.

Anne sütü sayesinde zatürre, soğuk algınlığı, orta kulak iltihabı, ishal ve idrar yolu iltihabı gibi rahatsızlıkların görülme sıklığı azalır, alerjilerin daha geç yaşta çıkmasını ve daha hafif seyretmesini sağlar, Egzama gibi cilt hastalıklarının daha az görülür.

Emzirmenin anne için faydaları

Emzirme anne ile bebek arasında daha güçlü bir bağ kurulmasına yardımcı olur. Emziren annelerde doğum sonrası kanama, kansızlık, depresyon gibi şikayetler daha az görülür. Emziren anneler gebelik öncesi formlarına daha kısa sürede dönerler. Kolesterol dengesini sağladığı için kalp damar sistemi üzerinde de koruyucu etkisi vardır. Ayrıca uzun dönemde meme kanseri, rahim ve yumurtalık kanserine karşı koruduğu, kemik erimesinin daha az oranda görüldüğü ve tip 2 diyabet oranında azalttığı bilinmektedir.

Konu ile ilgili merak ettiklerinizi sormak ve daha fazla bilgi almak için prof.dr.yesimbayoglutekin instagram hesabından bana ulaşabilir. www.prof.dr.yeşimbayoğlutekin web sayfasından güncel bilgileri takip edebilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap