SON DAKİKA
SON DAKİKA


Gebelerde Covid-19 Artışına Dikkat!
6.09.2021

İyi haftalar değerli okurlarım,

Pandeminin başlangıcından günümüze bir buçuk yılı aşkın süre geçti çok sayıda kayıplar verdik ve vermeye devam ediyoruz. Aşının bulunması ve toplumumuzda yaygın olarak uygulanmaya başlanması hepimiz için umut olmuşken her geçen gün yeni vaka sayısında artış toplumsal bağışıklanma sürecinin etkin olarak yürümediğini gösteriyor.

Branşım gereği gebelerdeki covid-19 vakalarını yakınen takip ve tedavi etmekteyim. Son haftalarda gebe covid-19 vakalarındaki artış hızını takip etmek bizler için bile imkansız hale geldi. Servislerimizde yatırdığımız covid 19 vakaları 5 kat artış gösterdi. Önceden covid-19 pozitif gebelere haftada bir ya da iki kez doğum yaptırırken artık her gün birkaç tane covid-19 gebenin doğumunu gerçekleştiriyoruz. Ne yazık ki her zaman hastalarımız şanslı olmuyor. Vaka sayısı arttıkça ağır vakaların da sayısında artış görüyoruz. Gebelikte solunum sıkıntısı erken başlayıp çok ağır seyredebiliyor. Yoğun bakımlar dolu olduğu için gebe hastaları için yoğun bakım yeri bulmak çok büyük problem haline geliyor.

Peki toplum bu hale nasıl geldi!

Ne yazık ki covid-19 önlemlerinin gevşetilmesi ve toplu yaşanılan ortamların açılması ile birlikte maske, mesafe ve hijyen gibi kişisel önlemlerde de gevşeme oldu. Artık sokaklarda, toplu ortamlarda maskesiz insanlar çoğunluk kazanmaya başladı.

Aşı karşıtı söylemler insanların kafasını karıştırdı. Özellikle gençler ve hamilelerde aşılanma bu nedenle beklenen oranda gerçekleşmedi. Aşının ağır hastalık ve ölüm riskini ortadan kaldırdığını ve hastaneye yatış oranlarını azalttığını biliyoruz. Yapılan bilimsel çalışmalarda bu bilgiyi destekler durumda.

Gebeliğin covid-19 enfeksiyonunda ağır hastalık riskini arttırdığı bilinen bir gerçek. Özellikle kilolu kadınlarda ve 35 yaş üzeri gebeliklerde bu risk daha da artıyor. Sadece enfeksiyon riski değil kötü gebelik sonuçları da ne yazık ki artıyor. Erken doğum, gebelik zehirlenmesi, bebekte gelişme geriliği, ölü doğum ve düşük riskini arttırıyor.

Covid-19 aşısı gebeliğin ilk üç ayı dışında güvenle yapılabiliyor. Emzirme döneminde de aşı yaptırmak için engel değil. Gebelikte covid-19 aşısı hem anne hem de bebek için koruyuculuk sağlıyor. Aşıya bağlı gelişen komplikasyonların hiçbiri covid-19 enfeksiyonunda görülen komplikasyonlardan daha ağır değil. Bebek üzerinde de henüz kanıtlanmış bir yan etkisi bulunmuyor. Hem kendiniz hem de aileniz için aşı yaptırmayı ihmal etmeyin! Ertelemeyin!

Konu ile ilgili merak ettiklerinizi sormak ve daha fazla bilgi almak için prof.dr.yesimbayoglutekin instagram hesabından bana ulaşabilir. www.prof.dr.yeşimbayoğlutekin web sayfasından güncel bilgileri takip edebilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap