SON DAKİKA
SON DAKİKA


Hamilelikte bulantı-kusma için tavsiyeler
27.09.2021

İyi pazarlar değerli okurlarım, Bu hafta hamileliğin erken dönemlerinde başlayan ve bazı durumlarda önemli sağlık problemlerine neden olan bulantı ve  kusma şikayetine değineceğim.

Gebeliğin başlangıcıyla birlikte ilk haftalarda ortaya çıkan sabah bulantısı kanda gebeliğe bağlı yükselen beta HCG ismini verdiğimiz ve gebelik ürünleri tarafından salgılanan bir hormona bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu hormonun hızlı yükselişi yaklaşık altı ila sekizinci gebelik haftalarında başlayarak onikinci haftada pik düzeyine ulaşır. Bu nedenle bulantı kusma şikayeti gebeliğin altıncı haftasında başlayarak ve onikinci haftasından sonra azalır.

Aşırı bulantı kusma tedavi gerektirir!

Gebelikte görülen sabah bulantıları ve hafif kusma şikayeti her zaman tedavi gerektirmez. Yaşam tarzındaki bir takım değişiklikle bu şikayetlerin hafiflemesini sağlayacaktır. Ancak şiddetli bulantı kusma ile birlikte beslenme bozuklukları ve aşırı kilo kaybı oluşursa mutlaka tedavi gerekir.

Tedavide ilaç tedavisinden fayda gören anne adayları olmakla birlikte çok dirençli olgularda hastanede yatarak tedavi gerekebilir. Özellikle belirgin sıvı açığı olan ve beslenemeyen hamilelerin mutlaka yatırılarak tedavisi gerekmektedir.

Gebelikte aşırı bulantı kusmanın nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte bir takım risk faktörleri mevcuttur. Anne adayının psikolojik durumu bulantıyı tetikleyebilir. Aile içi çatışmalar, istenmeyen gebelikler, anne adayının içinde bulunduğu stresli ortam en önemli nedenler arasındadır. Ayrıca ikiz gebeliklerde daha yüksek oranda bulantı kusma görülür. Gebeliğe eşlik eden tiroid hastalıkları ve üzüm gebeliği gibi gebelik komplikasyonları da bulantı kusmaya neden olur.

Beslenme alışkanlıklarını değiştirmek faydalı olabilir.

Gebelikte koku hassasiyeti artar özellikle mutfak gibi koku yoğunluğunun fazla olduğu ortamlarda yemek yemek rahatsız edici olabilir. Kişinin kendi pişirdiği yemeklerin kokusu rahatsız edebilir bu nedenle iştahsızlık artabilir. Yemek yenilen ortamın düzenlenmesi ve gerekirse aile desteği alınması faydalı olacaktır. Öğün sayıları arttırılarak miktarlar azaltılabilir. Yani sadece üç ana öğün yerine ara öğünler eklemek ve yenilen porsiyonu azaltmak bulantı hissini baskılayabilir. Ağır yemeklerden kaçınmalı protein oranı yüksek atıştırmalıklar ara öğünlerde tüketilmelidir. Özellikle sabah bulantılarında yataktan kalkmadan tuzlu kraker gibi atıştırmalıklar tüketmek mide rahatsızlıklarını baskılayabilir. Baharatlı ve yağlı yiyecekler sindirilmesi zor olduğu için tüketilmemelidir. Aç karnına su içmek sıvı tüketmek de bulantı şikayetini tetikler. Katı gıdalar tüketildikten sonra sıvı alınmalıdır.

Ne zaman doktora başvurmalı ?

Aşırı bulantı kusma ve kilo kaybı mutlaka hekim tarafından değerlendirilmeli ve tedavi edilmelidir. Gebeliğin ilk üç ayında iştahın azalmasına bağlı kilo alamamak beklenilen bir durumdur. Ancak kilo kaybı mevcut ise mutlaka nedenleri detaylı değerlendirilmelidir. Gün içinde aşırı bulantı kusma ve beraberinde belirgin sıvı kaybı mevcut ise halsizlik baş dönmeleri, göz kararmaları yaşanıyorsa sıvı takviyeleri yapılmalıdır. Bulantı kusma sonrası kan geliyorsa aşırı öğürmeye bağlı yemek borusunda yırtıklar oluşabileceği unutulmamalıdır.  Anne adayının bulantı kusma şikayeti genellikle ilk üç ay içinde sonlanır. Ancak bazı dirençli durumlarda tüm gebelik boyunca devam edebileceği unutulmamalıdır.

Vitamin takviyeleri özellikle B6 vitamini bulantı kusma tedavisinde sıklıkla kullanılır ve oldukça faydalıdır. Ancak vitamin takviyesinin yetersiz olduğu durumlarda hekim tarafından uygulanacak ilaç tedavilerine geçilmelidir.

Konu ile ilgili merak ettiklerinizi sormak ve daha fazla bilgi almak için prof.dr.yesimbayoglutekin instagram hesabından bana ulaşabilir. www.prof.dr.yeşimbayoğlutekin web sayfasından güncel bilgileri takip edebilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap