SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kemik erimesi neden olur?
31.05.2021

İyi pazarlar değerli okurlarım,

Bu hafta sizlere çağımızın önemli sağlık problemlerinden biri olan kemik erimesi hakkında bilgi vereceğim. Halk arasında kemik erimesi olarak bilinen ‘’ osteoporozu’’ kemiklerin yapısında bulunan minerallerin azalması sonucu kırılganlığının artması ve zayıflaması olarak tanımlayabiliriz. Kemik yapısındaki en önemli mineral kalsiyumdur.

Vücudumuzdaki kemiklerin gelişimi ve güçlenmesi yirmili yaşların sonuna kadar devam eder. Bu yaş grubunda kemik yapımı ile yıkımı aynı orandadır. Otuzlu yaşlardan sonra kemik yıkımı yapımının önüne geçmeye başlar. Eğer besinler ve takviye gıdalar ile yeterince kalsiyum ve D vitamini alınmaz ise kemikler zaman içinde zayıflamaya başlar.

Kemik erimesi kimlerde görülür?

Kemik erimesi için kadınlar erkeklere göre daha fazla risk altındadır. Özellikle menopoz dönemiyle birlikte kemik yıkımı daha da hızlanır. Omurga, kalça ve bilekler kemik erimesinden en fazla etkilenir. Kemiklerin yapısının zayıflaması en ufak bir çarpma ya da basit bir düşme ile kırılmasına neden olur.

Kemik erimesini her yaşta görebilmek mümkün ise de 45 yaşından sonra bu risk artar. Kadınlarda üçte bir oranında görülürken erkeklerde bu oran beşte birdir. Kırık oluşmadan genellikle bulgu vermeyen kemik erimesi yıllık rutin kontrollerle ve kemik yoğunluğu ölçümü ile tespit edilir. Menopoz dönemindeki kadınlarda düzenli olarak kemik yoğunluk ölçümü yapılmalı gerekli takviyeler başlanmalıdır.

Kemik erimesi nedenleri nelerdir?

Kemik erimesinin en önemli nedeni menopoz ve yaşlanmadır. Bunun dışında bazı ilaçların uzun süreli kullanımı kalsiyum ve D vitamini emilimini azaltarak kemik erimesi riskini arttırır. Ayrıca hareketsiz yaşam tarzı da en önemli risk faktörleri arasındadır. Yetersiz beslenme, sigara, alkol, sık aralıklarla doğum yapmak diğer sayılabilecek risk faktörleri arasındadır.

Kemik erimesinin genellikle kırık ya da çatlak oluşmadan bulgu vermez. En sık belirtisi sırt, bel ve boyun ağrısıdır.  Kamburluk ve vücut duruşunda bozukluk oluşabilir. Yaygın kemik ağrısı ve boyda kısalma diğer belirtiler arasındadır.

Kemik erimesi nasıl önlenir?

Kemik erimesinden korunmada beslenme önemli rol oynar. Çocukluk çağından itibaren düzenli beslenme ile güçlü kemiklere sahip olmak ileri yaşlarda görülecek olan kemik erimesine karşı en önemli koruyucudur. Süt ve süt ürünleri en önemli kalsiyum kaynaklarıdır. Ayrıca yeşil yapraklı sebzelerde de bol miktarda bulunur. D vitaminin en önemli kaynağı güneş ışığıdır. Çünkü ciltte sentezlenir. Günde en az 15 dakika cildin direk güneşle teması D vitamini üretimi için önemlidir. Güneş ışığının yeterli olmadığı dönemlerde günde 800-1200 ünite D vitamini takviyesi alınmalıdır. Özellikle hamilelik, emzirme dönemi ve çocukluk çağında düzenli olarak D vitamini takviyeleri kullanılmalıdır. Konu ile ilgili merak ettiklerinizi sormak ve daha fazla bilgi almak için prof.dr.yesimbayoglutekin instagram hesabından bana ulaşabilir. www.prof.dr.yeşimbayoğlutekin web sayfasından güncel bilgileri takip edebilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap