SON DAKİKA
SON DAKİKA


Kronik Yorgunluğun Nedeni Magnezyum Eksikliği Olabilir
9.08.2021

İyi haftlar değerli okurlarım,

 Bu hafta sizlere vücudumuz için önemli yararları olan temel elementlerden magnezyumun önemli fonksiyonlarından ve eksikliğinde görülen sağlık problemlerinden bahsedeceğim.

Magnezyum vücudumuzda gerçekleşen bir çok metabolik reaksiyon, sinir iletimi ve kas kasılmasında rol oynayan ve dışarıdan besin yolu ile alınması zaruri olan mineraldir. Vücudumuzun kemik, yumuşak doku ve kan gibi pek çok dokusunda depolanan magnezyumun yeterince alınmaması hayati fonksiyonların yürütülmesinde aksaklıklar yaşanmasına neden olur.

Magnezyumun temel görevleri nelerdir

Kan basıncının normal seviyelerde tutulması için magnezyum gereklidir. Sinir iletiminde önemli role sahiptir. Kalp ritminin düzenli olmasından tutun kasların sağlıklı kasılıp gevşemesi ve enerji oluşum mekanizmalarında katkısı bulunur. Kortizolün dengelenmesini sağlar ayrıca mutluluk hormonu olan seratoninin dengede kalmasını sağlamaktadır. Kemik ve diş sağlığında etkilidir. Sıvı elektrolit dengesinde rol oynar kalsiyum ve potasyumun işlevlerini arttırır.

Magnezyum eksikliğinde görülen hastalıklar

Enerji metabolizmasında ve kas kasılmasında önemli rolü olduğu için magnezyum eksikliğinde görülen en sık şikayet kronik yorgunluk, halsizlik ve kas kramplarıdır. Aşırı terleme ve sıvı kaybı en çok magnezyum eksikliğine neden olan durumlardır. Bu nedenle özellikle yaz aylarında magnezyum eksikliği daha da artabilir.

Hamilelik dönemi de magnezyum ihtiyacının arttığı durumlardır. Magnezyum eksikliği kramp kasılmalara yol açabileceği gibi erken doğumu tetikleyebilir. Ayrıca gebelikte görülen yüksek tansiyon ve gebelik zehirlenmesinde de magnezyum eksikliğinin önemli rolü vardır.

Depresyon ve kaygı bozuklukları yine magnezyum eksikliğinde görülen önemli ruhsal bozukluklardır. Ayrıca uykusuzluk ve huzursuz bacak sendromu şikayetlerine yol açabilir. Kan basıncını düzenlediği için magnezyum eksikliği sıklıkla kan basıncı yüksekliğine de eşlik edebilir. Kemik erimesi, migren, diyabet gibi önemli hastalıklar ile de ilişkisi bulunmaktadır.

Magnezyum kaynakları

Erişkin insanda günlük magnezyum ihtiyacı yaklaşık 375 mgdır. Dengeli ve doğal beslenme ile günlük ihtiyacı besinlerden karşılamak mümkündür. Yeşil yapraklı sebzeler, fındık, ceviz badem gibi kuruyemişler önemli magnezyum kaynaklarıdır. Meyvelerden muz, karpuz, avakado da bol miktarda bulunur. Sebzelerden patlıcan, fasulye, pırasa, bezelye, soya fasulyesinde süt yoğurt ve bitter çikolata da doğal magnezyum kaynaklarıdır.

Gıda takviyesi olarak alınan magnezyumda dikkatli olunmalı ve aşırıya kaçılmamalıdır. Aşırı tüketilmesi de bulantı kusma ve ishale neden olabilir.

Konu ile ilgili merak ettiklerinizi sormak ve daha fazla bilgi almak için prof.dr.yesimbayoglutekin instagram hesabından bana ulaşabilir. www.prof.dr.yeşimbayoğlutekin web sayfasından güncel bilgileri takip edebilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap