SON DAKİKA
SON DAKİKA


Menopoz, Yeni Bir Başlangıç
25.10.2021

İyi haftalar değerli okurlarım,

Kadın yaşamında çocukluk, ergenlik, doğurganlık dönemi, annelik gibi devamlılık gösteren süreçlerden biri de menopoz dönemi. Dünyada ortalama menopoz yaşı 52 ülkemizde ise 49 yaş olarak bildirilmiş. Menopoz adet döngülerinin sonlanması anlamına gelen bir tanımlama ancak kadından kadına değişiklik gösteren geçiş dönemi bazen 4-5 yıla kadar uzaya bilmektedir.

Menopoz dönemi bazı şikayetleri ve sağlık problemlerini yanında getirebilmektedir. Menopozun en sık bulgusu ateş basması aşırı terlemedir. Ataklar halinde gelen ateş basmaları gün içinde 15-20 kez tekrarlayabilmekte ve uykusuzluk, sinirlilik gibi şikayetlere neden olabilmektedir.

Menopozun belirtileri nelerdir?

Menopoz döneminde yumurtalık fonksiyonları azalmakta ve hormonal değişiklikler ortaya çıkmaktadır. Menopoza bağlı pek çok şikayetin ortaya çıkmasında bu hormonal değişiklikler rol almaktadır. Östrojen adı verilen kadınlık hormonu vücutta artık salgılanmadığı için kemiklerde erime, ciltte yaşlanma, unutkanlık, cinsel problemler oluşabilmektedir.

Menopoz döneminde ortaya çıkan diğer önemli sağlık problemleri ise kalp damar hastalıklarında artıştır. Östrojen hormonunun damar sağlığı üzerindeki koruyucu etkisi azalmakta ve bu dönemde damar sertliği, koroner arter hastalığı, yüksek tansiyon gibi hastalıkların sıklığı artmaktadır.

Kemiklerde yıkım hızlanmakta ve kemik erimesi bu dönemde artmaktadır. Menopoz döneminde gerekli takviyeler alınmaması durumunda kemik kırıkları riski artmaktadır.

Menopozda kanser riski artar!

Kadın kanserleri menopozdan sonra artış göstermektedir. Meme kanseri, yumurtalık kanseri ve rahim kanseri riski menopoz ile birlikte artış göstermektedir. Her sekiz kadından biri meme kanserine yakalanmaktadır. Ayrıca aşırı kilolu, hipertansiyon ve diyabet gibi sağlık problemi olan kadınlarda rahim kanseri sıklığı artmaktadır. Yumurtalık kanserleri de menopoz döneminden sonra oluşan kanser tipleridir.

Menopoz döneminde görülen önemli bir sağlık problemi ise sık idrara çıkma, idrar tutamama ve genital organlarda sarkma problemleridir. Kadınlık hormonlarının azalması dokularda zayıflama ve bağ dokusu desteğinde azalmaya yol açarak bu şikayetlerin oluşmasına zemin hazırlar.

Menopoz geciktirilebilir mi?

Menopoz doğal bir süreç olduğu için müdahale edilmesine gerek yoktur. Ancak 40’lı yaşlardan önce menopoz süreci başlamış ise mutlaka nedenleri araştırılmalı ve doğal menopoz yaşına kadar ertelenmesi için destek tedaviler verilmelidir.

Yaşam kalitesini azaltan ateş basması, aşırı terleme, kuruluk, idrar kaçırma gibi şikayetler oluşmadığı sürece hormonal tedavi önerilmez ancak kemik sağlığını desteklemek ve kalp damar sağlığını korumak için takviye tedaviler mutlaka önerilmelidir. Ayrıca kanser sıklığının artması nedeniyle yıllık kontroller menopoz döneminde aksatılmamalıdır.

Menopoz sürecinin sağlıklı geçirilmesi için düzenli fiziksel aktivite, dengeli beslenme ve sağlıklı yaşam çok önemlidir. Vücudun bu doğal sürece adapte olmasında beslenmeye ayrıca dikkat edilmelidir. Menopoz dönemine geçişte fazla kilo almak ya da kilo vermekte zorluk sıklıkla karşılaştığımız problemler arasında. Aralıklı açlık ile beslenme, protein, karbonhidrat ve yağ dengesini koruyarak beslenme ve D,C,E vitamini gibi doğal antioksidanları bulunduran besinleri tüketme ya da takviyelerini kullanmak, kalp damar sağlığı ve beyin fonksiyonlarını korumak için omega 3 tüketimi günlük beslenmede dikkat edilmesi gereken konular arasında

Konu ile ilgili merak ettiklerinizi sormak ve daha fazla bilgi almak için prof.dr.yesimbayoglutekin instagram hesabından bana ulaşabilir. www.prof.dr.yeşimbayoğlutekin web sayfasından güncel bilgileri takip edebilirsiniz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap