SON DAKİKA
SON DAKİKA


Bağışıklık sistemi ve Corona
15.03.2020

Bağışıklık sistemi, vücudu virüslerden, bakterilerden veya yabancı maddelerden koruyan etkileşimli bir organ. Bağışıklık sistemi, bakteriler, virüsler, parazitler veya vücuda giren mantarlar gibi etkenleri uzaklaştırmak, çevrede olan zararlı maddeleri tanımak ve etkisiz hale getirmek için hastalık nedeniyle değişen vücudun kendi hücreleri ile mücadele etmek etmesi için çalışan bir tür sistemdir.

Bağışıklık sistemimiz düzgün bir şekilde çalıştığında onu fark etmeyiz. Ancak vücudumuzda meydana gelen herhangi bir sağlık sorunu geliştiğinde bağışıklık sistemimizin çökmüş olduğunu fark edebiliriz. Bağışıklık sistemimiz çok fazla çöküşe uğrarsa ağır enfeksiyonlar, kanser hastalıkları ve kötü hücreli tümörler kendini gösterebilir.

Bağışıklık sistemimizi nasıl güçlendirebiliriz?

Yeterli miktarda uyku

Yeterli uyku uyumadığımızda soğuk algınlığı veya diğer enfeksiyonel hastalıklara yakalanma ihtimalinizin daha yüksek olduğunu fark etmişsinizdir. Çalışmalar grip aşısını alan ve iyi dinlenmiş kişilerin hastalığa karşı daha güçlü bir koruma geliştirdiğini ortaya koymaktadır.

Araştırmacılar, uykunun bağışıklık sistemini nasıl arttırdığından tam olarak emin olamasalar da yetişkinlerin ortalama 7 veya 9 saat uyuması gerektiğini belirtmişlerdir.

Günde 30 dk egzersiz

Günlük 30 dakikalık bir yürüyüş gibi düzenli bir şekilde egzersiz yapmaya çalışmalıyız. Günlük 30 dk'lık egzersizler, bağışıklık sisteminizin güçlenmesine yardımcı olur.

Vitamin ağırlıklı beslenin

C, E , çinko gibi zengin minerallere sahip olan yiyeceklerden bolca tüketmeliyiz. Örneğin kırmızı üzüm, çilek, lahana, ıspanak, soğan, havuç gibi besinlerden daha fazla yemeğe özen göstermeliyiz.

Stresi vücudunuzdan atın

Herkesin hayatında az da olsa stres faktörü bulunmaktadır. Stres uzun süre devam ettiğinde ilk başta grip hastalıklarına daha sonra ise ciddi ölümcül hastalıklara karşı savunmanız hale getirir.

Kronik stres vücudunuzu, bağışıklık sistemini baskı altına alan stres hormonlarına maruz bırakmaktadır.

Bu nedenlerden dolayı stresten kurtulabilir, kurtulamıyorsanız da onu azaltma yollarına başvurabilirsiniz.

Bol bol gülün

Gülmek en iyi bağışıklık güçlendirici yöntemdir. Vücuttaki stres hormonlarının seviyesini azaltır.

 Birkaç cümlede son 3 aydır dünyayı tehdit eden Corona virüsü hakkında bazı ana noktalara değinelim. Belki direkt bağışıklık sistemiyle alakası olmayan bir virüs ama hijyen kuralları ve birçok önlemi gerektirdiği ve bir grip virüsü olduğu için yine de bağışıklık sistemiyle alakalı diye düşünüyorum. Binlerce insanın ölümüne sebep olan ve hala dünyayı tehdit etmeye devam eden bu virüsten korunmak için alabileceğimiz önlemler nelerdir?

Net bir tedavisi olmamakla beraber; belirtiler hissedildiğinde kesinlikle bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekiyor. Ellerimizi sık sık yıkamak, kalabalık yerlere gitmemek, toplu taşıma araçlarında maske takmak gibi birçok tedbir alabiliriz.

© 2020 www.karadenizgazete.com.tr | Karadeniz Gazetesi bir Güçlü Ticari Ve Sınai Ürünler Pazarlama Ticaret Ve Sanayi Anonim Şirketi ‘dir.

Giriş Yap